Regele Mihai despre mişcările româneşti interbelice de „extremă dreaptă”

M.S. Regele Mihai I al României în dialog cu Philippe Viguié Desplaces:

– Situaţia devenise totuşi preocupantă în însuşi interiorul ţării. O mişcare fascistă se născuse în România, «Garda de Fier», care era la Bucureşti ceea ce cămăşile negre erau la Roma. Cum s-a născut această mişcare?

– Dacă informaţiile mele sunt exacte, se poate afirma că Magda Lupescu nu a fost străină, cel puţin indirect, de naşterea acestei mişcări de extremă dreaptă. Metresa tatălui meu era evreică, adevăratul ei nume fiind Wolf, românizat în Lupescu, «lupul». Ea se afla în centrul unei reţele de influenţă foarte eficiente la Bucureşti, reţea în care familia ei ţinea nu puţine sfori.

Magda Lupescu era legată de mediile de afaceri şi bancare. Acolo se petreceau lucruri care nu erau deloc limpezi. Am asistat eu însumi la o serată pe care era o organizase cu industriaşi. Şi a obligat pe toată lumea să joace poker! Unii pretindeau că profita de aceste serate pentru a primi comisioane pe masă…

În felul acesta, persoane apropiate de extrema dreaptă, antisemite, au exploatat situaţia pentru a face un amalgam de corupţie, trafic de influenţă şi evrei care gravitau în jurul puterii.

Garda de Fier, o disitenţă a L.A.N.C. (Liga Apărării Naţional Creştine a lui A.C. Cuza), nu avea, până atunci, decât o slabă audienţăîn ţară.

Corneliu Codreanu, întemeietorul Legiunii Arhanghelului Mihail, a fost numit în fruntea Gărzii de Fier. Abia dacă avea pe atunci ceva mai mult de treizeci de ani. Se făcuse cunoscut prin împuşcarea Prefectului de Iaşi (Constantin Manciu – n.m.V.M.T.), care-l schingiuise la o anchetă (ca şi pe alţi studenţi). [1]

Îmi amintesc că partizanii extremei drepte afirmau că lupta lor era cea a creştinismului. Eu însumi, profund credincios, eram şocat când îi auzeam făcând uz de numele lui Isus pentru a răspândi teroarea în ţară (s.m.V.M.T.).

Nu înţelegeam, de asemenea, cum de a putut această mişcare să atragă în rândurile ei intelectuali, profesori universitari, În număr restrâns, desigur, dar este de netăgăduit că o fracţiune din elită se angajase în Garda de Fier (s.m.V.M.T.).

Fasciştii români îşi copiaseră mijloacele de fascinare de la omologii lor italieni: la paradele lor, purtau cămăşi verzi şi foloseau salutul roman. Cred că între ei aveau şi alte semne de recunoaştere. Nu erau niciodată prezenţi la ceremoniile oficiale (s.m.V.M.T.).

Ambiţia lor era de a face ţara să treacă de partea dreptei dictatoriale. Curând, au căpătat o poziţie oficială solidă: într-adevăr, în 1937, după un pact de neagresiune electorală cu Partidul Naţional Ţărănesc, legionarii au obţinut 70 de locuri în Parlament (s.m.V.M.T.). Deşi cea mai mare parte a populaţiei României nu era de acord cu metodele lor, extremiştii reuşiseră totuşi să intre în viaţa politică.

În realitate, succesele Gărzii de Fier se explică în parte prin faptul că erau finanţaţi de Germania nazistă, ceea ce noi ignoram la început (s.m.V.M.T.).

– Regele Mihai, în “O domnie întreruptă” , în dialog cu Philippe Viguié Desplaces (Ed. Libra, 1995, trad: Ecaterina Stamatin, pp.54-56)

***

P.S.: [1]  Singura înregistrare rămasă cu „Căpitanul”:

Publicitate

2 comentarii

Din categoria Atitudini, Istorie si Civilizatie

2 răspunsuri la „Regele Mihai despre mişcările româneşti interbelice de „extremă dreaptă”

  1. Pingback: Regele Mihai despre mişcările româneşti interbelice de “extremă dreaptă” | copaculcumaximeregale

  2. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s