Regele Mihai despre economia românească pe la 1930-1938

M.S. Regele Mihai I al României în dialog cu Philippe Viguié Desplaces:

„… – Hitler avea unele vederi asupra României…. 

– Pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele sale de cucerire, el avea nevoie de carburanţi şi, deci, de zăcămintele noastre de petrol de la Ploieşti [1]. La acea vreme, cred că eram al cincilea sau al şaselea producător de petrol din lume. Erau, desigur, Rusia, ţările arabe, Statele Unite şi noi.

Privind lucrurile la modul general, România era de altfel, la acea vreme, o ţară relativ bogată. Între 1930 şi 1938, ţara a cunoscut într-adevăr o anumită prosperitate şi, între altele, sub impulsul Regelui Carol al II-lea, a reuşit să exploateze din plin rerursele sale miniere şi petroliere, care trebuie să fi reprezentat mai mult de patruzeci la sută din exporturile sale în ajunul războiului.

La aceste materii primare se adăuga o producţie agricolă importantă, pe care o exportam în străinătate. Toate aceste exporturi aduceau cât de cât bugetul naţional pe linia de plutire. În pofida acestei bogăţii aparente, statul contractase datorii destul de considerabile faţă de Anglia, care ne ajutase în mod deosebit (s.m.V.M.T.). Ne aflam deci în deficit şi nu existau banii necesari pentru dezvoltarea infrastructurilor rutiere. În mod paradoxal, statul era sărac, însă anume categorii erau mai bogate, de pildă ţăranii (s.m.V.M.T.). Această bunăstare relativă nu era întotdeauna vizibilă, deoarece posesorii acestor modestie economii nu ştiau ce este aceea o bancă, deci nu îşi plasau banii, preferând să îi ascundă sub saltea.

România trăia în condiţiile unei economii de piaţă. Statul controla căile ferate şi industriile de armament, dar restul industriei aparţinea sectorului privat (s.m.V.M.T.).

La începutul anilor treizeci, legăturile economice dintre România şi Germania erau slabe. Avia după aceea, din 1938-1939, am început noi să facem mai mult comerţ cu nemţii.”

Note: [1] „Fără petrolul din România nu aş fi atacat niciodată URSS-ul” (HISTORIA)

11 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie, Monarhia salveaza Romania

11 răspunsuri la „Regele Mihai despre economia românească pe la 1930-1938

 1. Pingback: Regele Mihai despre economia românească pe la 1930-1938 | copaculcumaximeregale

 2. Marian

  România nu a fost o tara bogata în 1938. Existau unele elemente ale societatii care erau bogate. E ca si cum ai spuen ca România e azi bogata pentru ca alde Vântu, Paunescu, Tariceanu, Fanita si altii sunt bogati.
  Mi se pare o crunta atjocura sa afirmi despre tarani ca erau bogati. Nu erau. Unii aveau e drept mai multe hectare, dar daca ar fi fost bogati, nu puneau botul la promisiunile regale de împroprietarire daca se înrolau (ca asa a continuat RO razboiul spre vest).

 3. Dragă Marian, Regele a trăit acele vremuri. A muncit el însuşi pe câmp: http://clasapalatina.wordpress.com/2014/04/17/din-viata-unui-fiu-de-rege-mr-teofil-sidorovici-8-infratirea-cu-pamantul/. Prin „lecţiile de sinteză”, a cunoscut ţara foarte îndeaproape, într-o minuţioasă analiză sociologică. Mă gândesc că ştie mai bine ce spune 🙂 Una e istoria, alta e Memoria.

 4. Marian

  Citeste Morometii sa vezi cum a cunoscut regele munca la tara 🙂

 5. Marian

  Reforma agrara a lui Groza a aratat pe deplin ce bogati erau taranii.
  Din cei aproape 11-12000 de „chiaburi” (care aveau peste 50 de hectare) au fost împroprietariti câteva sute de mii. Datele exacte le-am publicat undeva, cred ca la George Damian, scuze dar nu pot tine minte chiar toate datele. Domeniile regale (si cele bisericesti) au fost evident exceptate.

 6. Mariane, eu încep articolul cu Moromeţii 🙂

 7. Te invit să lecturezi Estera 6 (poate te inspiră 🙂 ):
  „1 În noaptea aceea, împăratul n-a putut să doarmă şi a poruncit să-i aducă lângă el cartea aducerilor aminte, Cronicile. Le-au citit înaintea împăratului …..”.

 8. Marian

  Am citit toata biblia.
  Estera este o carte cu un mesaj clar, ascuns printre rânduri, pe care nu vreau sa-l redau aici.
  Oricum, dupa Daniel, Estera este cartea cea mai absurda, ireala si falsa (presupunând ca s-ar fi gândit cineva sa sustina ca s-a si întâmplat în realitate).

 9. Biblia nu se citeşte, se studiază toată viaţa 🙂
  Cred că vorbeşte lenea teologică (apologetică) din tine 😀 Ţi-aş sugera să mai citeşti încă o dată.

 10. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

 11. Marian

  Fa-o tu, eu am si altele de facut în unica mea viata.

  Când a cucerit Egiptul, califul Omar a pasit în biblioteca din Alexandria (care înca mai exista) si a dat ordin ca toate sulurile sa fie folosite pentru încalzirea hamamelor (bailor). Motivatia lui e geniala: Daca toata întelepciunea lumii se gaseste în Coran, atunci aceste carti inutile pot fi arse. Dar daca nu este asa, atunci trebuie arse pentru ca lumea sa nu bage de seama acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s