Pol Pot, dictatorul Cambodgiei (1976-1979)

Cine a fost? žPol Pot (n.1925 -d.1998; nume original: Saloth Sar) a fost un revoluţionar comunist cambodgian care a condus organizaţia Khmerii roşii din 1963 până la moartea sa. žA reuşit să obţină puterea politică în Cambogdia între 1976-1979, timp în care a instituit o „dictatură a terorii”,  așa-numitul său „comunism al epocii de piatră” urmărind desființarea orașelor, banilor și edificarea unui stat eminamente agrar.

Genocidul cambodgian

Pol Pot a obţinut decimarea populaţiei ţării sale pe două căi:

ž- pe de o parte, prin asasinarea, de către khmerii roșii, a opozanţilor săi;

– žpe de altă parte, prin politica sa de agralizare absolută, prin care a forţat locuitorii urbani să se mute la ţară şi să lucreze în cooperative agricole sau să realizeze alte munci silite;

În total, au murit între 1 şi 3 milioane de oameni (dintr-o populaţie cu puţin peste 8 milioane), adică între 12,5% (o optime) şi 37,5% (o treime) din întreaga populaţie în doar trei ani!

 Înlăturarea de la putere

În urma războiului între Cambodgia şi Vietnam (1977-1979) [*], Khmerii roşii au fost înlăturaţi de la putere, Cambodgia intrând sub ocupaţie vietnameză. Pol Pot a condus  guvernul din exil (la graniţa dintre Cambodgia şi Thailanda), Khmerii roşii fiind susţinuţi de Republica Populară Chineză şi fiind recunoscuţi de Naţiunile Unite drept guvernarea de drept în Cambodgia!

Notă: [*] Deşi cele două ţări erau iniţial aliate, temerea Cambodgiei că Vietnam ar fi urmărit  să-şi instaureze dominaţia asupra acesteia a făcut-o să atace Vietnamul.

Arestat la domiciliu… pe viaţă

După încheierea ocupaţiei vietnameze asupra Cambodgiei (1989), Pol Pot s-a întors în ţară, refuzând să accepte pacea şi continuând luptele împotriva coaliţiei guvernamentale din Vietnam. În acest timp, Pol Pot a ordonat uciderea a însăşi prietenului şi susţinătorului său de o viaţă, Son Sen (în 1997), pentru încercarea de a încheia o înţelegere cu guvernul.

Pentru acestă crimă, o facţiune dizidentă din Khmerii roşii (condusă de Ta Mok) l-a arestat. A fost supus unei judecăţi şi condamnat la…..  arest la domiciliu pe viaţă. A murit de insuficienţă cardiacă în 1998.

Regele, readus pe tron

În 1993, regele Cambodgiei, Norodom Sihanouk (1941-1955; 1994-2004), a fost readus pe tron, fiind reinstaurată monarhia constituţională (pânâ în prezent).

UN LUCRU INEXPLICABIL

žPol Pot avea studii în străinătate, la Paris!, unde a urmat studii tehnice timp de patru ani (1949 – 1953). La acel moment, Franţa făcea parte din occidentul capitalist şi democratic, pe care Pol Pot a putut să-l cunoască în acest timp. Şi totuşi, a ales să se alăture unui cerc marxist (1951) şi să se întoarcă în Cambodgia (1953) pentru a instaura un regim comunist în ţara sa, chiar dacă a decimat în acest scop o treime din populaţia ţării. DE CE?

Reclame

2 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie, Proiecte scolare

2 răspunsuri la „Pol Pot, dictatorul Cambodgiei (1976-1979)

  1. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

  2. Pingback: Întâi l-au omorât pe tata. Povestea unei fetiţe din Cambodgia, de Loung Ung – recomandare de lectură | bibliodevafiliala3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s