Regele Mihai despre Paul Lambrino

M.S. Regele Mihai I al României în dialog cu Philippe Viguié Desplaces:

„- Spuneaţi că prin prima căsătorie cu Zizi Lambrino s-a născut un copil. Acest frate vitreg poartă numele de Carol Mihai…

– Nu! El nu a fost botezat Carol. Numele său este Mircea-Grigore Lambrino. El nu şi-a luat decât mai târziu prenumele de Carol.

Majestatea Voastră nu îl recunoaşte ca membru al familiei Voastre nici pe el, nici pe fiul său, Paul. De ce această ranchiună? La urma urmei, Mircea-Grigore Lambrino nu este el fratele vitreg al Majestăţii Voastre?

– În statutul familiei domnitoare este stipulat în mod clar faptul că nici un membru al Familiei Regale nu are dreptul de a se căsători fără permisiunea Regelui. La acea vreme, bunicul meu, Regele Ferdinand, era şeful familiei. El nu şi-a dat consimţământul pentru căsătoria dintre tatăl meu şi Zizi Lambrino. Conform legilor române, această căsătorie era, deci, nulă şi neavenită.

V-am spus adineauri că anularea căsătoriei a fost făcută «sub presiune politică»… Ca să fiu sincer, în ce mă priveşte, nu cred deloc că lucrurile au stat aşa. Adevărul este că tatăl meu se plictisise de-acum de Zizi Lambrino şi că nu ţinea la copil. Zizi Lambrino a trăit după aceea la Paris, cred, unde statul român îi plătea o pensie. A murit în 1953.

– Exilul nu v-ar fi putut, oare, apropia de aceşti descendenţi?

– Dacă ei ar fost oameni simpli, liniştiţi, de ce nu? Eu consider, însă, că s-au comportat rău. După moartea tatălui meu, ei au solicitat printr-un tribunal francez dreptul a purta numele nostru, drept care le-a fost recunoscut. Or, nici un tribunal străin nu poate să îşi aroge astfel de prerogative, care aparţin în exclusivitate Ministerului Regal (s.m.). Membrii familiei Lambrino nu s-au oprit aici, adăugându-şi la numele lor titlul de principi ai României, ceea ce este culmea. Nu «devii» prinţ sau prinţesă a României, te «naşti» sau nu aşa (s.m.). Aşa ceva nu se poate face oricum. Susţin în continuare că persoana care astăzi se prezintă sub numele prinţul Paul de Hohenzollern-România nu este decât… domnul Lambrino.

– Atunci când, de exemplu, el scrie o carte sub numele de Paul al României, îl urmăriţi în justiţie?

– Nu. Nu merită osteneala. După părerea mea, el nu constituie o ameninţare serioasă. Atât timp cât ne lasă în pace, vom proceda la fel în ceea ce îl priveşte.

Dar, Sire, aţi fi putut să-l înnobilaţi, să îi conferiţi un titlu – altul decât cel de prinţ -, aşa cum a procedat Ludovic al XIV-lea pentru bastarzii săi…

– În nici un caz. Oricum, la noi nu mai exista o aristocraţie propriu-zisă. Existau, desigur, familiile foştilor principi domnitori, «gospodarii» (hospodar = suveran, în slavonă), dar, prin Constituţie, aceste titluri fuseseră abolite pentru a evita rivalităţile dintre clanuri. Altfel spus, nimeni nu era autorizat să poarte vreun titlu în România (s.m.).

Asta nu înseamnă că aristocraţii români erau puşi la index. Pur şi simplu, ei nu mai aveau dreptul să-şi poarte titlurile, chiar dacă făceau parte din familii princiare. Sub domnia mea, în România nu a fost făcută nici o înnobilare. Procedura nu mai exista încă din timpul lui Ferdinand I (s.m.)

(„O domnie întreruptă”, Ed. Libra, 1995, pp.31-33)

Anunțuri

6 comentarii

Din categoria Impostori, NEPOLITICos şi Politicoase

6 răspunsuri la „Regele Mihai despre Paul Lambrino

 1. Pingback: Regele Mihai despre Paul de Lambrino | copaculcumaximeregale

 2. Marian

  1. Mihai confunda statutul casei regale cu legile din România (semn de dictatura cumva?). Eroarea poate fi usor descoperita în sensul ca daca era asa de simplu, casatoria era anulata pe loc, în loc de a astepta pâna la limita celor 300 de zile o decizie civila. Iar anularea, neconstitutionala spun unii juristi ai vremii (ok, practic orice decizie juridica este discutabila), s-a facut pe baza legilor românesti, nu a statului regal, care eventual a umplut golurile din legislatie.
  2. Importanta punctului 1 s-a dovedit a fi esentiala în deciziile curtilor de justitie competente (Portugalia, unde-si avea domiciliul Carol II, decizie ulterior confirmata de alte tari, ca Anglia si România). Regele poate sa încerce sa-i ia titlul nobiliar (deci pretentiile la tron) dar are probleme în a-i refuza mostenirea. Într-o perioada în care succesiunea la tron era utopica banii erau mult mai importanti.
  3. Tot perioada de gratie de 300 de zile l-a zorit pe Carol II, încât primul Nickname pe care l-a avut tânarul voievod a fost de Mihaita Grabitul (nunta 10.03 nasterea 25.10 🙂 ).
  4. Taica-su s-a plictisit nu numai de Zizi ci si de Elena, pe care a trimis-o în exil. Numai Grünbearga a reusit sa domoleasca armasarul regal si a fost ultima, amanta si sotie.
  5. Faptul ca un tribunal le-a recunoscut urmasilor lui Zizi dreptul de a pirta un nume este corect. La acea data regele nu mai era rege iar familia sa era simpla muritoare de rând (era sa zic de foame dar ar fi fost gresit 🙂 ). În aceste conditii erau supusi legilor civile. Rudele lui cele mai apropiate nu i-au recunoscut statutul regal, ce sa vorbim atunci de altii.
  6. În fine, familia de HZ i-a cerut lui Mihai sa limiteze daunele aduse familiei iar acesta s-a conformat pentru a nu fi iar subiect de scandal. Ca urmare Mihai s-a desprins de HZ ca sa înffinteze o dinastie utopica cu pretentii la tronul unei republici.

 3. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

 4. Reblogged this on Monarhia Salvează România and commented:

  M.S. Regele Mihai I al României în dialog cu Philippe Viguié Desplaces:
  „– Exilul nu v-ar fi putut, oare, apropia de aceşti descendenţi?
  – Dacă ei ar fost oameni simpli, liniştiţi, de ce nu? Eu consider, însă, că s-au comportat rău. După moartea tatălui meu, ei au solicitat printr-un tribunal francez dreptul a purta numele nostru, drept care le-a fost recunoscut. Or, nici un tribunal străin nu poate să îşi aroge astfel de prerogative, care aparţin în exclusivitate Ministerului Regal. Membrii familiei Lambrino nu s-au oprit aici, adăugându-şi la numele lor titlul de principi ai României, ceea ce este culmea. Nu «devii» prinţ sau prinţesă a României, te «naşti» sau nu aşa. Aşa ceva nu se poate face oricum. Susţin în continuare că persoana care astăzi se prezintă sub numele prinţul Paul de Hohenzollern-România nu este decât… domnul Lambrino.”

  Normele Fundamentale ale Casei Regale a României
  „Articolul 1
  6) Descendentii Regelui Carol al II-lea al Romaniei, pe orice ramura colaterala, isi vor pastra apelativul si rangul care le-a fost acordat in timpul domniei Majestatii Sale Regelui Carol al II-lea. Potrivit dorintei si precedentei stabilite de Majestatea Sa, acesti descendenti vor continua sa fie exclusi din linia de succesiune si nu vor fi membri ai Casei Regale a Romaniei.”

 5. Casatoria dintre Printul Carol,viitorul rege Carol al II-lea cu Zizi Lambrino este o casatorie morgamatica . Adica in afara hotaririi familiei regale.Asta explica mai sus si Majestatea sa Regele Mihai. Asadar ,paul nu poate emite nicio pretentie ca ar fi cumva os domnesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s