Istoria României între 1927 şi 1947

Mă gândeam că ar fi foarte utilă o lucrare privind Istoria României între 1927 şi 1947, de la moartea regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (20 iulie 1927) la abdicarea silită a regelui Mihai I al României (30 decembrie 1947).

Notez această idee pentru a-mi asuma paternitatea ei 🙂

Ideea mi-a fost sugerată de o mărturisire a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României din volumul de convorbiri cu Mircea Ciobanu:

„Aş vrea să citesc o carte de istorie care să nu treacă peste nici un moment important al vieţii politice şi sociale româneşti din momentul intrării României în război (1941 – n.m.), până la instalarea ilegală a regimului aşa-zis democrat. O carte plină cu documente, şi nu cu interpretări mai mult sau mai puţin partizane.” [*]

Ori, ca să înţelegi cum de s-a petrecut ce s-a petrecut în 1941 şi după aceea, trebuie să te întorci înainte: lucrurile încep cu Carol al II-lea (1930-1940), care a doborât Regenţa (1927-1930) – deci trebuie început de la moartea regelui Ferdinand I.

__________

Notă: [*] „Convorbiri cu Mihai I al României”, Mircea Ciobanu, Ed. Humanitas, ed.III, 2008, p.178

Un comentariu

Din categoria Idei de lucrări, Jurnal

Un răspuns la „Istoria României între 1927 şi 1947

  1. Marian

    Nu Carol Caraiman a „doborât regenta” ci Maniu. Una dintre cele 3 mari greseli ale lui.

    Revenind totusi la tema ta (nu la ideea lui Mihai), oare manualul de istorie nu descrie istoria românilor între 1927 si 1948 suficient de adecvat? Ce ar trebui sa scrie, dupa parerea lui Mihai acolo ca sa fie considerat „adecvat” (Furnizor al Casei regale 🙂 ), de câte ori si-a rupt piciorul, despre cele 2 operatii din strainatate (când era voievod), despre ce accese de febra a avut când era „copilul minune”? Astea sunt detaliate în revistele mondene pentru cuconet. În rest datele sunt cunoscute în mare. Iardaca vrea mai multe, poate ca n-ar fi rau sa înceapa chiar el – de exemplu sa precizeze ce telegrame sau alte acte oficiale a dat el din 1940 începând…. sau sa precizeze si alte detalii despre cele 2 evenimente (presupun ca asta avea în cap), ca de interviuri cu întrebari submise spre aprobare cu luni înainte sau declaratii puricate la punct si virgula avem destule. Pe mine m-ar interesa o pozitie privind rolul Elenei de Grecia în politica, în special în abdicare 🙂 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s