Acad Răzvan Theodorescu: reconsiderare în favoarea Monarhiei

Fragment din înregistrarea evenimentului „Destinul unui palatin: Radion Chiaburu” (9 aprilie, Biblioteca Metropolitană Bucureşti): http://clasapalatina.wordpress.com/2014/04/10/povestirea-unui-eveniment-destinul-unui-palatin-radion-chiaburu/
La eveniment au fost invitaţi distinsul Acad. Răzvan Theodorescu şi distinsul istoric Filip-Lucian Iorga. Acolo, deşi balansul ar fi trebuit să fie între un republican declarat şi un monarhist entuziast, situaţia a luat o turnură fascinantă: Academicianul a repetat o reconsiderare de poziţie afirmată anterior într-un interviu din Adevărul (2011) – deşi republican, văzând absenţa oricărei soluţii electorale pentru alegerile prezidenţiale, ar susţine negreşit un sistem de monarhie constituţională, însă în persoana unui „prinţ străin”: Alteţa Sa Principele Nicolae al României.

Chiar dacă propunerea nu este conformă succesiunii stabilite de Majestatea Sa Regele Mihai al României (Principesa Margareta), cred că această concesie este, totuşi, un semn bun 🙂

COMENTARII

 • Dan Ghenea: „E bine, desigur, că unora le e ruşine cu republica. Dar să pună tot ei condiţii pentru restabilirea monarhiei mi se pare cam prea mult. Domnul academician ar putea fi un pic mai rezervat după ce a sprijinit o republică minerească. Oricum, sunt convins că Principele Nicolae nu ar fi de acord cu o propunere neconformă cu regula stabilită de bunicul său.” (13 aprilie 2014)
Anunțuri

2 comentarii

Din categoria Monarhia salveaza Romania

2 răspunsuri la „Acad Răzvan Theodorescu: reconsiderare în favoarea Monarhiei

 1. Pingback: Search pe Google: “Răzvan Theodorescu monarhie” | Monarhia Salvează România

 2. Marian

  Un republican adevarat n-a fost dl Theodorescu niciodata. Motivul nu-l stiu, probabil are de-a face cu viata sa personala, poate cu alte lucruri necunoscute mie. La nivel declarativ, poate.

  Ca minsitru al culturii în guvernul Nastase, si-a pus semnatura pe hotarârea 468 din 2003 pe darâmarea Parcului Carol pentru a face loc catedralei Mânturii Neamului.

  „Monarhia ar putea fi o soluţie, dar cu prinţ străin, ca la 1866″
  „Regele e un personaj istoric. Ei bine, eu ca „om a lui Ion Iliescu” i-am spus asta, începând din 20 decembrie 1990, atunci când am transmis venirea Regelui împotriva voinţei F.S.N.. E un personaj istoric, să ne înţelegem, dar care nu trebuie nici idealizat, aşa cum s-a întâmplat acum, după gafa istorică a lui Traian Băsescu.”
  Publicul nostru e departe de a fi regalist. Şi, mai ales, când a adăugat că „şi-a luat şi averile înapoi”… În paranteză fie spus, eu sunt ministrul în vremea căruia s-a început retrocederea Peleşului.”
  „Ei bine, a avut meritele sale, dar Regele Mihai este cel care la 14 noiembrie 1940 a semnat decretul de creare a Statului Naţional Legionar. Şi tot Regele Mihai a semnat, în 1945, Legea care instituia cenzura. În 1945!”
  „Dar, la un moment dat, în cazul românilor, în cazul particular al românilor, o formulă cu un moderator constituţional ar fi necesară. Ar fi absolut necesară. O spun în situaţia cvasidisperată în care, până la nivelul lui 2012, nu a apărut niciun lider în România. N-avem! N-o să-mi spuneţi că în doi ani se va fabrica un lider! Dacă cumva, Doamne, fereşte!, criza României va fi foarte mare, în consens cu alte crize europene, şi ne vom apropia de un faliment, s-ar putea ca politic singura formulă să fie o formulă monarhică.

  Observatii:
  – print strain – Mihai, fiind român, si ca cetatenie, si ca loc al nasterii, si ca nume („de România), este exclus deci
  – moderator constitutional – nu este automat un titlu dinastic, ci o functie politica. Presedintele este moderatorul constitutional, bratul sau legal fiind Curtea constitutionala.
  – formula monarhica conditionala – valabila doar în caz de faliment politic. Trebuie doar definita notiunea de faliment (adica de unde începe sa fie faliment), pentru ca alte natii au conducatori si mai prosti si n-au disparut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s