Marşul Regal din 5 aprilie, Bucureşti, Piaţa Victoriei, ora 16:30

În continuarea eforturilor marşului regal din 10 noiembrie, organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM): 0_mars_bucuresti Comentariu: Pe ce se bazează Republica noastră?

«Primele mari republici moderne (Statele Unite ale Americii – între 1776 şi 1783 – şi Prima Republică Franceză – în 1792) s-au constituit sub acel principiu iluminist al “suveranităţii naţionale”, care afirma că “fiecare popor este liber să-şi aleagă singur forma de guvernământ”. Cu toate acestea, în Constituţia pe care am înţeles să o realizăm după recăpătarea libertăţii (1990), s-a decis că: “Dispoziţiile prezentei Constituţii privind [….] forma republicană de guvernământ [….] nu pot forma obiectul revizuirii” (art.152). Prin acest text, “reprezentanţii” noştri au decis că «nici pentru următorii 3500 de ani românii nu au dreptul sa schimbe forma republicană de guvernământ, indiferent cât de mult şi-ar dori (această schimbare)». Deşi motivaţiile politice ale acestei prevederi le pot înţelege, îmi scapă altceva: baza filosofică pe care se întemeiază această Republică. Din moment ce nu “se revendică” din principiile iluministe (incluzând alegerea formei de guvernământ), atunci de unde vine ea? De unde vine acest republicanism atât de străin gândirii care – în fapt – le-a recreat în modernitate? De la…. Kremlin?…. Într-adevăr, e ironic că, în zilele noastre, monarhiştii care doresc schimbarea republicii revendică ceea ce republicanii care au dorit schimbarea monarhiei au revendicat acum două secole (libertatea de a alege forma de guvernământ), dar e de-a dreptul năucitor că, în opoziţia faţă de monarhie, republicanii au ajuns să nege principiul lor fondator (libertatea de a alege forma de guvernământ). [….]”

O observaţie similară, inteligent exemplificată, o oferă dl. Horaţiu Buzatu:

Ca să înțelegem mai bine deficitul de democrație cuprins în articolul 152, vă rog să vă gândiți la Constituția comunistă. Pe atunci, proprietatea asupra mijloacelor de producție era un monopol de stat. Un individ, oricât de muncitor ar fi fost și oricât de mulți bani ar fi avut, nu putea deține o fabrică de încălţuminte şi nici nu i se permitea acumularea de capital ca să o aibă. Astăzi, o astfel de atitudine ni se pare o nedreptate și considerăm normal ca în economia națională se existe atât proprietate privată cât și proprietate de stat, chiar dacă putem discuta despre raportul corect între cele două. Cred că la fel trebuie privit și în cazul opțiunii Republică vs. Monarhie: niciuna nu trebuie exclusă, ambele trebuie să fie luate în discuție atunci când vorbim despre forma de organizare a statului.

De aceea: Sâmbătă, 5 aprilie 2014, ora 16:30, românii, indiferent de convingeri politice, se adună din nou, cu steaguri monarhice și portrete ale membrilor Familiei Regale, pentru un MARȘ REGAL, în câteva orașe ale țării (Timișoara, Cluj, Craiova și București)! Ne adunăm pentru a cere:

O Românie regală

O Constituție monarhică

Declararea Parlamentului ca Adunare Constituantă

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Atitudini, Monarhia salveaza Romania

Un răspuns la „Marşul Regal din 5 aprilie, Bucureşti, Piaţa Victoriei, ora 16:30

  1. Ioan C.

    Toţi preşedinţii pe care i-am avut după revoluţie au fost oameni ai sistemului.
    Regele, însă, nu are această pată.

    Trăiască Monarhia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s