Vlad Georgescu – acuzat de a fi fost turnător

Am fost destul de (neplăcut) surprins de un document publicat pe blogul istoricului George Damian, din care ar rezulta că istoricul Vlad Georgescu, director al postului „Radio Europa Liberă (1983-1988), i-ar fi turnat la Securitate pe istoricii Răzvan Theodorescu (în 1959, motiv pentru care ar fi fost exmatriculat din facultate, datorită unor „manifestări şi concepţii antisovietice”), Florin Constantiniu şi Şerban Papacostea.

Informaţiile din respectivul document al Securităţii (Nr. D.3./00137012/24 nov. 1981) provin dinspre sursa “Răduţă” (oare cine o fi?) [*], însă, e adevărat, „din discuţiile purtate recent de o sursă a unităţii noastre cu Theodorescu Răzvan, cercetător la Institutul de Istoria Artei”

«Theodorescu Răzvan a fost exmatriculat din Facultatea de Istorie din Bucureşti în luna aprilie 1959 pentru „manifestări şi concepţii antisovietice”, pe baza unor declaraţii date de mai multe persoane, printre care se afla şi Vlad Georgescu în acea perioadă student în anul V la aceeaşi facultate.

Theodorescu Răzvan a aflat despre declaraţia lui Vlad Georgescu la puţin timp după exmatricularea sa de la Girardi Rodica – căsătorită Zanvetor care în urmă cu câţiva ani a fost cu soţul în Maroc, în interes de serviciu. Acest fapt i-a fost confirmat chiar de Vlad Georgescu în 1969 când a încercat să se scuze, afirmând că „nu a avut ce face în urmă cu 10 ani, când a fost împotriva lui”. […]»

Notez faptul că colaborarea lui Vlad Georgescu cu Securitatea a început la 15 august 1963 (vezi articolul „Vlad Georgescu în dosarele Securităţii” de Liviu Ţăranu, „Magazin Istoric”, nr. 7, iulie 2008, pp. 18-22).

_______

[*] Document inclus în Liviu Ţăranu, „Securitatea şi intelectualii în România anilor 80”, Editura Cetatea de Scaun, 20013, p. 61.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Dosarele Securitatii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s