Mareşalul protectiv

După ce am citit biografia „Regina-Mamă Elena a României. Prinţesă de Grecia şi Danemarca. O biografie autorizată”, Arthur Gould Lee (trad.: Liana Alecu, Ed. Humanitas – ed. a 2-a: 2005), construită pe propria ei mărturie, ţin să recunosc un alt merit al lui Ion Antonescu: 

Mai întâi, un portret:

„Adesea, îmi era milă de el, căci avea mari răspunderi şi puţini prieteni adevăraţi. Era greu să ştii cum să te porţi cu un om atât de plin de contradicţii. Era aspru, încăpăţânat, irascibil şi complet lipsit de umor, totuşi uneori era uman şi rezonabil, iar în viaţa personală era cinstit şi corect.” (p.224)

Meritul:

„[…] regele Mihai, fiind comandant suprem al forţelor armate, era plin de resentimente faţă de tratamentul neceremonios la care era supus, dar răspunsul dictatorului că era prea tânăr pentru a i se încredinţa vreo răspundere era, poate, îndreptăţit. Regele n-a făcut decât câteva inspecţii pe front, şi, când regina l-a întrebat pe Antonescu dacă fiul ei n-ar trebui să se ducă acolo mai des şi să participe, oricât de puţin, la pericolele la care se expuneau trupele, el a răspuns: «Dacă războiul se va sfârşi prost, va fi mult mai bine pentru rege să nu fi participat activ la război».” (p.218)

„Desigur că nimeni nu ştia ce ar putea face comuniştii români, întrucât unii dintre ei deja se dedaseră la nişte brutalităţi oribile. Dar ruşii nu păreau să aibă ceva împotriva regelui sau a mamei sale, nu numai din cauza acelei lovituri de stat, ci şi pentru că, după cum au aflat acum, au avut norocul că Antonescu refuzase să-l lase pe tânărul rege să-şi asume vreo responsabilitate oficială pentru invadarea Rusiei. «Cât suntem recunoscători pentru asta», a scris regina Elena. «Autorităţile sovietice au spus: ”Ştim că regele nu a fost de vină şi că n-a semnat declaraţia de război, altfel sigur îl arestam’.»” (p.261)

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Istorie si Civilizatie

Un răspuns la „Mareşalul protectiv

  1. Da, la trecerea Prutului, Antonescu a fost corect asumndu-şi-o. In plus, ar fi putut să ocupe Basarabia fără declaraţie de război, având în vedere ca frontiera pe Prut nu era consfinţita de niciun tratat (armata română evacuase în 1940 Basarabia şi Bucovina de Nord, iar armata sovietică le ocupase, noua linie de demarcaţie între teritoriul controlat de statul român şi zona ocupată de sovietici fiind stabilită în teren de comandanţii militarei conform hărţii transmise de sovietici). Recupera teritoriile cedate şi se oprea la Nistru (ca tot nu avea un tratat de alianţă cu germanii).
    Ideea că Antonescu a vrut să-l protejeze pe rege la 22 iunie 1941 e un anacronism – in acel moment, maresalul era convins de victoria germană, aşa că îl „proteja” de laurii victoriei, nu de eventualitatea unei victorii sovietice (in acel moment absenta in mintea maresalului). Cat despre ce spuneau la o betie generalii sovietici la Bucureşti, să ne amintim că Bulgaria nu a declarat război URSS, dar regentul Kiril a fost nu numai arestat ci şi împuşcat.
    Regele Mihai spune ca a mers pe front pentru a fi alaturi de soldati (urmand, poate, sfatul Reginei Elena), dar ca a fost doar de doua ori dincolo de Nistru, la insistentele lui Antonescu (care, contrar ipotezei „protective”, ar fi dorit mai multe asemenea vizite.
    Antonescu a fost, cu siguranţa un partizan al monarhiei şi intelegea rolul important al acesteia in continuitatea statului român. Dar în anii 40, regele era pentru el doar un simbol de care se folosea din cand in cand pentru a-si asigura o aparenta de legitimitate. Daca l-ar fi tinut intr-adevar ca „rezerva”, cel mai bun moment s-o dovedeasca ar fi fost primavara lui 44, cand, in loc sa scrie memorii aberante catre comandamentul aliat din Turcia sau sa lase intr-un sertar oferta de armistitiu a sovieticilor, putea să reintre in rolul de prim-ministru „normal” al Majestătii Sale, sa contribuie la semnarea armistitiului si apoi sa demisioneze lasându-l pe rege sa desemneze un nou guvern.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s