Doi soldăţei de plumb

Într-un magazin al Bucureştiul aflat în Ajun de Crăciun s-au întâlnit, acum şapte decenii, doi oameni. De fapt, trei, sau chiar mai mulţi, însă acei doi oameni s-au întâlnit cu adevărat, parcă erau făcuţi unul pentru altul, ca doi soldăţei de plumb ciopliţi din acelaşi copac cărora li s-a dat drumul de la rotiţă în lume şi, în sfârşit, se regăsiseră.

Povestea întâlnirii este una frumoasă. O putem spune şi de la intrarea magazinului. De lângă felinarul străzii, am vedea un domn bine îmbrăcat intrând în magazin şi, după jumătate de ceas, l-am vedea ieşind, nu atât cu cadouri cât cu două doamne la braţ. Însă oare ce s-o întâmplat între aceste clipe? Răspunsul nu-l vom găsi decât înăuntru.

Imaginaţi-vă o încăpere cu un aer interbelic, destul de mare şi elegantă. Vedem acelaşi domn cântărind produsele de pe rafturi şi părând nemulţumit. Dar apoi, zăreşte două cucoane cochete, surori. Se aproprie de ele cu o rugăminte: să-l ajute să aleagă “cadoul potrivit”. Damele sunt drăguţe, îl plimbă printre rafturi şi îl ajută să facă “alegerea”.

Un gentleman fiind, domnul le cumpără şi lor un cadou, în semn de recunoştiinţă. După aceea, se oferă să le ducă acasă. Primeşte un răspuns pozitiv. Povestea se încheie tot în afara magazinului. Pe strada plină de zăpadă, neaua coboară din cerul înstelat iar galantul domn cheamă un taxi. El şi ele se suie în maşină iar automobilul porneşte. Restul serii e ceva cotidian, ori care, oricum, nu merită povestit….. 

Aşa s-au întâlnit bunicii mei, Ion Vişan şi Eliza Laslo, cei doi soldăţei de plumb care în aceea noapte de 24 decembrie se acoperiseră cu un văl de cupru, iar în ziua nunţii vor purta o haină de platină, punându-şi pe degete inelele de metal ce vor pecetlui unirea pe care nimic nu va avea să o despartă, iar trecerea în eternitate nu va face decât să o întărească….

Dragul meu cititor, în această zi binecuvântată, doresc ca de Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului îngerii să coboare din cer şi să aducă bucurie şi lumină în casa ta, să te găsească cu sufletul curat, inima voioasă şi să sădească bucurie, fericire, dragoste şi pace în lăuntricul tău şi a celor dragi.    

(republicat din 24 decembrie 2011, apoi din 24 decembrie 2012)

Anunțuri

2 comentarii

Din categoria Memorialistica, Sarbatoare

2 răspunsuri la „Doi soldăţei de plumb

  1. Pingback: Recapitulare (25) Copacul cu răvaşe | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s