Când statul reglementează relaţiile între oameni

Recenta măsură de interzicere a autostopului, cu o amendă nesimţit de mare în cazul practicării lui, mi se pare o formă de reglementare a relaţiilor între oameni de către stat care limitează o libertate de bun simţ:

«Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei „efectuarea de transport public de persoane cu autoturism de către persoanele fizice sau juridice fără respectarea prevederilor art. 7 (din Legea 38/2013)» 

„Expunerea de motive” este de natură să mă contrarieze destul de tare: legislaţia în vigoare „nu prevede dispoziţii pentru sancționarea respectivelor fapte care să descurajeze aceste practici ilicite (!?!) în activitătile de transport rutier de persoane”. Cum să fie autostopismul o practică ilicită, când el se practică în TOATĂ EUROPA!?!

„Potrivit legii, serviciile de transport public local în regim de taxi sau în regim de închiriere fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publică, se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se efectuează numai de către transportatori autorizaţi (!?!.” -> Chiar nu înteleg ce nevoi suplimentare, care să facă necesară o autorizaţie, ar avea şoferii care transportă în maşină şi alte persoane…. se pare că prestarea unui „serviciu comunitar de utilitate publică” devine un privilegiu, nu un drept sau – cum ar fi normal – o libertate…

Ipocrizia cu care statul îşi «face griji» pentru întreprinderile de transport (probabil firmele de taximetre) ascunde, probabil, «grija» (sic!) pentru bugetul de stat: „ținând seama de faptul că menţinerea acestei stări de fapt prin perpetuarea practicilor ilicite afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate şi mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate (!?!) ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente (!?!) activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfăşurate de către persoane fizice şi juridice„. 

Nu pot să înţeleg «în ruptul capului» ce fel de „practică ilicită” este aceea ca o persoană să se pună la bunăvoinţa unui şofer cu care să meargă împreună până la o anumită destinaţie…. Sintagma „neplata taxelor şi impozitelor aferente” acestei «activităţi» mi se pare străină de orice logică: există vreo taxă pentru autostopism!?! Păi, dacă ar exista, de ce ar interzice măsura în loc să oblige la plata acestei taxe?

Punându-mi la încercare puterea de înţelegere, mă gândesc că este vorba doar de acele cazuri în care respectivul şofer primeşte bani pentru a transporta respectiva persoană – reducând sumele pe care le-ar putea obţine statul dacă respectiva activitate ar fi una de transport cu taximetrul. Dar chiar nu înţeleg despre ce „efecte negative majore” ar fi vorba: şoferul nu plăteşte deja imensa acciză de 50% pentru benzină? 

Iată, dragii mei, care este grija guvernului: că şoferii pot (încă!) să ia semeni de-ai lor cu ei în maşină şi să-i ducă până la o destinaţie comună, iar doar unii dintre ei primesc pentru acest lucru să primească o infimă sumă de 5-15 lei. Este asta o „practică ilicită”, prin care se face „concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi”, realizată de «infractori» (sic!) care „nici nu plătesc taxe la stat”?

De fapt, cred că, în logica celor care reglementează relaţiile umane (actualul guvern), autostopul este rău în orice situaţie – rău când se iau bani, pentru că nu se impozitează; rău când nu se iau, pentru că s-ar putea impozita…   

Ne-am putea gândi la tot felul de scenarii absurde:

1) Iau un prieten cu mine în maşină şi mergem până undeva. Înseamnă că dânsul este autostopist, iar eu un evazionist nesimţit?

2) Eu şi mai mulţi prieteni mergem împreună într-o excursie şi adunăm împreună bani pentru a plăti benzina. Înseamnă că toţi, în afară de şofer, sunt nişte autostopişti, iar şoferul, un evazionist nesimţit?

3) „Exista studenti din vestul europei care in vacante fac turul cu rucsacul in spate toata vara. Oare vor fi arestati in Ro. daca-i ia un nene cu el?” (sursa: aici)

Guvernul nostru nu cred că ţine cont de nişte fapte simple:

1. toate veniturile în România (cu excepţia celor ale clerului) sunt deja impozitate – deci banii pe care orice autostopist iar plăti au fost deja impozitaţi;

2. orice şofer plăteşte deja pentru benzină o acciză de 50%;

3. (şi, unul care necesită un pic mai multă imaginaţie): practica autostopului ajută la decongestionarea circulaţiei;

Idealist fiind, cred că, în fapt, măcar jumătate din numărul posesorilor de automobile din România ar trebui să facă autostop, pentru a ocupa locul din dreapta şoferului care este, mai tot timpul, gol – în timp ce în Bucureşti se crează, mai ales seara, un trafic imposibil. O asemenea asociere ar face timpul pierdut în trafic mai plăcut … dacă, prin asburd, în asemenea condiţii s-ar mai produce trafic 🙂

Interzicerea autostopului înseamnă interzicerea unei forme de bun simţ de asociere în vederea atingerii unei destinaţii spaţiale comune.  

Deşi, personal, nu am ajuns în situaţia de a recurge la practica „Ia-mă, nene!”, cred că interzicerea ei înseamnă suprimarea unei libertăţi de bun simţ, iar lipsa de opoziţie faţă de nesimţirea acestei reglementări va lăsa „terenul deschis” pentru noi asemenea măsuri care, practic, restrâng cadrul în care oamenii pot relaţiona între ei.

Mai trebuie, oare, să menţionez că interzicerea autostopului este o măsură anti-liberală?

_________

P.S.: Nu mai comentez celălat «argument» (sic!), că în cazurile de practică a autostopului se produc accidente („au loc tot mai multe accidente în care sunt implicate maşini care transportă elevi sau muncitori”). De ce, în aceaşi logică a „drobului de sare”, nu s-ar interzice şi şofatul, din moment ce se produc atâtea accidente atât de frecvent? 

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Atitudini, Eco nomie

Un răspuns la „Când statul reglementează relaţiile între oameni

  1. Pingback: Recapitulare (25) Copacul cu răvaşe | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s