Cum se plâng eroii…. (3) Madiba – partea 3

UPDATE (21.04.2014)! Mai multe poze cu Madiba şi dictatori ai lumii (ex: Yasser Arafat, Gaddafi, Mugabe) puteţi vedea pe platforma În linie dreaptă.

„Am aflat cu multă tristeţe despre trecerea la cele veşnice a lui Nelson Mandela, om de Stat plămădit din virtuţi rar întâlnite în lumea puterii de astăzi.
Nelson Mandela a stat drept în faţa ororilor timpurilor Războiului Rece, plătind cu suferinţă fizică şi morală pentru credinţa sa în libertatea omului şi dreptul său la demnitate”.
Cu credinţă şi altruism, el şi-a iertat călăii, iar pentru aceasta a trebuit să îndure uneori dezaprobarea aliaţilor.
Nelson Mandela a trăit aproape un secol, dăruindu-ne un exemplu de constanţă şi durată a iubirii de dreptate.
Dumnezeu să-l odihnească acum în pace!”

(MS Regele Mihai I al României – 6 decembrie 2013)

„Libertatea valorează mai mult decât bunăstarea”. Acesta este principiul sub care încheiam articolul trecut, întrebându-mă, retoric: „oare de ce sud-africanii nu au nostalgia regimului de apartheid”, chiar şi dacă înainte ar fi fost mai bine?

***

În această a treia parte, aş dori să mă refer la câteva reacţii privind moartea lui Nelson Mandela (cea a Regelui Mihai fiind citată mai sus) şi la relaţia lui cu anumite personalităţi. 

De la început, mă dezic de logica arătată de conspiraţionistul „Lovendal”, când scrie:

„Când te laudă Obama şi alţi mari lideri politici ai lumii, când mass-media oficială te venerează, atunci ceva nu miroase a bine. De ce? Pentru că SUA, alte ţări occidentale, precum şi mass-media oficială (BBC, CNN, ABC etc.) se află toate sub controlul Illuminati şi al Ocultei Mondiale. De ce e evocat cu fast Nelson Mandela acum că a murit? Pentru că el şi a fost o păpuşă Illuminati! Atunci când preşedintele venezuelan Hugo Chavez a murit în primăvara acestui an (2013), niciun lider occidental sau din mass-media Illuminati n-a avut vreun cuvânt de laudă pentru el. De ce? Pentru că Chavez chiar s-a opus Ocultei Mondiale.”

Oare logica aplicată pentru dictatorul Hugo Chavez se aplică şi lui Fidel Castro sau Muammar Gaddafi (sau ei or fi de partea „ocultei”)? Pentru că cu aceştia doi a cam fost prieten:

Mandela Castro

mandela gaddafi

Bineînţeles, la fel de bine se pot arăta şi alte asemenea „alăturări”, numai că personalităţi de o factură total diferită:

mandela thatcher

mandela queen elizabeth

Dacă sunteţi curioşi, puteţi citi pe Wikipedia o listă probabil incompletă, cu declaraţiile liderilor de stat privind moartea lui Nelson Mandela. Nu ştiu cât de „documentaţi” or fi fost toţi:

Spre exemplu, prim-ministrul Israelului a declarat că Mandela a fost „one of the most honorable figures of our time … a man of vision, a freedom fighter who rejected violence”. Noi tocmai am văzut că Mandela n-a fost chiar un Gandhi, deci nu putem spune că „a respins violenţa” în mod absolut, fiindcă este fals 🙂

În schimb, când Papa Francis afirmă:  „[….] I ask the Lord to console and strengthen all who mourn his loss, paying tribute to the steadfast commitment shown by Nelson Mandela in promoting the human dignity of all the nation’s citizens and in forging a new South Africa built on the firm foundations of non-violence, reconciliation and truth […]”, mi se pare că are mai multă dreptate (deşi am înţeles că există diferite acuze privind discriminarea albilor în noua Africa de Sud)…

Dacă ar fi să selectez câteva personalităţi contemporane cu Mandela, în a căror judecată ne-am putea încrede, acesta ar fi:

  • MS Regele Mihai – care îl descrie pe Mandela ca pe un  „om de Stat plămădit din virtuţi rar întâlnite în lumea puterii de astăzi”
  • HH Queen Elizabeth II – care declară că Nelson Mandela „worked tirelessly for the good of his country, and his legacy is the peaceful South Africa we see today”
  • Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama – care declară că Mandela a fost „…(a) man of courage, principle and unquestionable integrity, a great human being, someone of whom we can truly say, «He lived a meaningful life.»”.
  • Frederik de Klerk – care afirmă despre Mandela că a fost „a great unifier and a very, very special man in this regard beyond everything else he did. This emphasis on reconciliation was his biggest legacy.”

În glumă, un singur lucru nu i-l pot ierta lui Mandela: că s-a întâlnit cu Corneliu Vadim Tudor 🙂

Nelson Mandela şi Corneliu Vadim Tudor.

Reclame

Un comentariu

Din categoria Atitudini, Eroi adevarati

Un răspuns la „Cum se plâng eroii…. (3) Madiba – partea 3

  1. Pingback: Recapitulare (25) Copacul cu răvaşe | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s