„2016 – anul marilor finaluri”

„[….] 5. 2016 – anul marilor finaluri

În 2016 – se termină mandatele lui Augustin Zegrean şi Valentin Puskas. Primul e propus de PDL, al doilea de UDMR. În mod normal, vor fi înlocuiţi de oameni ai USL, dacă USL va mai exista. Majoritatea în CCR va fi una zdrobitor în favoarea actualei guvernări […].

Tot în 2016 – se termină mandatele Laurei Codruţa Kovesi la DNA şi a Liviei Stanciu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi al lui Horia Georgescu la Agenţia Naţională de Integritate.

Aproape toate depind, direct sau indirect, unele via CSM, de voinţa politică. Iar dacă la putere se menţine o majoritate capabilă să facă gesturi precum cele făcute în „marţea neagră”, va fi jale. Mi-e şi teamă să mă gândesc cum ar fi dacă ar avea şi un preşedinte. Doar Occidentul, presa şi strada îi pot impiedica. Cu mai puţine şanse decât acum. [….]”

(LUCIAN LUMEZEANU,

14 decembrie 2013, „Marele război pe justiţie a început. 7 batălii esenţiale. Opinii, via Ziare.com: 

1. Legea amnistierii şi modificările din Codul Penal; 2. Numirea înlocuitorului Iuliei Moţoc la CCR; 3. Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală; 4. Alegerile prezidenţiale – cui îi dăm răspunderea?; […] 6. Alegerile parlamentare7. Modificarea Constituţiei)

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria Atitudini

4 răspunsuri la „„2016 – anul marilor finaluri”

 1. Cei care pleaca nu au fost in niciun fel garanti ai democratiei. Cei care vor folosi in favoarea lor legea celui mai tare instaurata solid in practica politica de dupa 1990. Toate alternantele la putere au erodat, nu au intarit ideea de stat de drept. Dar cel mai nociv efect l-a avut ideea, aclamata la vremea ei (acum 10 ani), de presedinte jucator. De 10 ani se joaca o miuta fara arbitru. Si nimeni, dar absolut nimeni, din clasa politica actuala nu mai poate fi recunoscut ca arbitru. Iar daca ne punem doar problema cum sa facem „checks and balance” cu oameni care nu mai vor sa recunoasca nicio regula a jocului, inseamna ca nu suntem decat niste idioti utili. Pentru ei. Statul roman pare sa nu mai existe. Daca vrem sa fie resuscitat poate ne amintim ca in 2016 se implinesc 150 de ani de la prima nastere a Romaniei, poate ne vin niste idei mai sanatoase decat sa alegem presedinti de aceeasi culoare ca majoritatea mergand in pas de gasca spre dictatura sau sa alegem presedinti partizani dar de alta culoare decat majoritatea care sa scufunde statul roman in anarhie (ati vazut ce inseamna „coabitarea” intre oameni care nu au alta patrie decat propria lacomie si megalomanie)
  Statul roman nu poate renaste cu actuala clasa politica. Statul roman a existat prin mila lui Dumnezeu si vointa nationala. Avem de cand sa exprimam o vointa nationala? Pentru ca altminteri protestele pentru Rosia Montana sau Pungesti nu ne vor aduce nimic. Vom fi doar idioti utili pentru unii sau altii (termenul idiot il folosesc aici in sensul lui cel mai propriu – preocupat excesiv de o idee specifica si insensibil la context)
  Traiasca Regele!

 2. Erratum
  „cei care vin vor folosi” in loc de „cei care vor folosi”

 3. Într-adevăr, actualul context politic ar trebui cu atât mai mult să ne arate că sistemul semi-prezidenţial, cu un „preşedinte-arbitru”, nu funcţionează şi nici nu poate funcţiona decât cu un om excepţional (care nu văd cum ar putea fi adus la putere prin vot şi prin sistemul partidelor). Eşecul acestui sistem este un alt argument pentru Monarhie 🙂
  Mă gândesc că, în locul unor alegeri pentru un nou preşedinte în 2014, ar trebui făcut un referendum pentru alegerea formei de guvernământ. Sau, în fine, până în 2016 🙂
  Trăiască Regele!

 4. Pingback: Recapitulare (25) Copacul cu răvaşe | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s