(să ne întoarcem) Înapoi la Argument (6)

Notă: La ora 21:40, înregistrarea evenimentului, care a fost transmis live, are 19.820 de afişări [*]. UPDATE! Ziua următoare, 29 noiembrie 2013, s-au adunat 142.060 de afişări (comparativ cu argumentul precedent – care ziua următoare avea 122.650). UPDATE2! În ante-preziua argumentului următor, 17 decembrie 2013, s-au adunat 171.900 de afişări (încă 30.000 în aproape 3 săptămâni!).

Astăzi, 28 noiembrie 2013, a avut loc al doilea eveniment din a doua serie a dialogurilor „Înapoi la argument” la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitatul a fost Gabriel Liiceanu, iar subiectul – „Viaţa cotidiană a Securităţii din punctul de vedere al victimei”. Prilejul a fost apariţia cărţii acestuia, „Dragul meu turnător” (Humanitas, 2013) [1]. Iniţial, domnul Liiceanu fusese invitatul evenimentului „Înapoi la argument” de luna trecută (31 octombrie), însă întâlnirea cu domnia sa a fost contramandată pentru luna aceasta, locul lui fiind „luat” de Vladimir Tismăneanu – cu cartea „Diavolul în istorie” (Humanitas, 2013).

liiceanu patapievici

Foto: Radu Sandovici // http://www.vertizontal.ro

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici.

Fotografii pot fi văzute via Facebook. 

Domnii Liiceanu şi Patapievici ar fi trebuit să se întâlnească şi joia trecută (19 noiembrie 2013), la aceaşi librărie, pentru comemorarea Monicăi Lovinescu la împlinirea a 90 de ani de la naştere (1923-2013)în paralel cu Vladimir Tismăneanu în America, la Universitatea Maryland –, dar întâlnirea a fost amânată. Cu toate acestea, la evenimentul de astăzi nu s-a dat vreo explicaţie privind această amânare şi nu s-a mai făcut vreo referire la Monica Lovinescu.

 • La început, domnul Patapievici şi-a exprimat consideraţia referitoare la «Dragul meu turnător»: „Cred că este pentru prima dată când o fostă victimă zugraveşte fără patimă, fără dorinţa de a se răzbuna, angrenajul în care s-a întâmplat să nimerească”.
 • Domnul Patapievici a mai observat că, în centrul cărţii (în chiar scrisoarea de la mijloc), se află nu persoana turnătorului, ci figura luminoasă a lui Imre Tóth, „matematician cu preocupări filosofice, evreu”, cum apare în dosarul său de urmărire (pentru aranjarea bursei sale în Germania). Pentru acest lucru, domnul Liiceanu s-a justificat astfel: „Nu vreau să se creadă că în «Jurnalul de la Păltiniş» propun figura luminoasă a lui Noica, iar în cartea asta, pe a lui Imre Tóth. El apare în dosar în prima clipă [….] fiind «sâmburele răului» în mentalitatea ofiţerului de caz. De la începutul cărţii se adună atâta rău, devina atât de urâtă, încât am simţit nevoia de a construi un «punct de lumină», o lume construită din prieteni, un edificiu prin care să se apere de răutatea din jur [….] În acest univers, trebuie să ţâşnească o figură a luminii, iar el este prima astfel de figură din viata mea – un punct de lumină de care poţi să te agăţi”. 
 • În luările sale de cuvânt, domnul Liiceanu a repetat anumite idei enunţate anterior, într-o emisiune despre cartea sa de la Digi 24 („Imparţial” din 22 noiembrie). De exemplu: folosindu-se ilustrativ de cazul lui Adolf Eichmann, judecat la Ierusalim în 1960 (cel care făcea „listele cu evreii ce aveau să fie exterminaţi”, infinit mai vinovat decât cei care „învârteau robinetul camerii de gazare”), domnul Liiceanu formulează – pentru sistemele represive – o lege paradoxală: „cu cât cineva (aflat în sistemul represiv – n.m.) este mai departe de victimă, cu atât este mai vinovat”.
liice

Foto: Radu Sandovici // http://www.vertizontal.ro

 • În mod firesc, este apreciată şi de domnul Patapievici partea referitoare la „laicizarea” conştiinţei morale, primite de la Dumnezeu. Prin iluminism, „de la om cu frică de Dumnezeu se trece la a fi om cu adevărat”. Imaginea oferită, a unui Dumnezeu care zice: „v-am învăţat, acum mergeţi singuri”, iar apoi se îndepărtează, este, fireşte, deistă, şi nu are o bază teologică. Domnul Liiceanu mai spune «cred că relaţia dintre maestru şi ucenic poate înlocui cea dintre Dumnezeu şi credincios», care completează, într-un anumit sens, o altă imagine din carte: «Şi, în fond, de ce nu şi-ar fi lăsat Maestrul Divin discipolul să meargă mai departe pe drumul pe care El i-l deschisese?»
 • Personal – pe lângă introducerea din început -, domnul Patapievici mi s-a părut destul de „cuminte” în intervenţiile domniei sale: mai mult a citat din cartea domnului Liiceanu – punând în valoare anumite secvenţe -, decât a venit cu un aport ideatic suplimentar (lucru perfect explicabil, de altfel). De asemenea, domnul Liiceanu mi s-a părut că încearcă prea mult să se justifice în faţa unui „interlocutor imaginar”: cei care înţeleg – înţeleg; cei care nu – nu. 
 • La „sesiunea de autografe” din final, domnul Liiceanu a dat doar o semnătură – şi eu am primit una 🙂 -, scuzându-se că nu se simte în stare să dea „dedicaţii baroce”. Personal, când este vorba despre o asemenea carte, îl înţeleg 🙂 Nu pentru că nu ar fi superbă, ci, tocmai, pentru că nu prea mai ai ce dedicaţie să adaugi (mai ales când toată cartea este deja adresată cuiva).
lii pat

Foto: Radu Sandovici // http://www.vertizontal.ro

P.S.: Referitor la procesul intentat maiorului Pătrulescu, am găsit într-un interviu acordat Revistei 22 o informaţie interesantă: 

„Da. Am cerut, lui Ion Pătrulescu, în solidar cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, daune morale în valoare de 500.000 de lei, „pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale subsemnatului în cadrul urmăririi mele informative, desfăşurată în perioada 1971 – 1976“. În cazul în care voi câștiga, voi dona banii unei asociații care-i protejează pe foștii deținuți politici. În speranța că s-ar putea complini astfel pensiile mizerabile ale acestora. (s.m.)

…………………

Notă: [*] Iniţial, precum transmisia evenimentului de luna trecută, înregistrarea avea, după eveniment (pe la ora 20:30), probleme tehnice: apăreau 9 minute dinaintea începerii evenimentului şi doar primul minut după ce a început. Până ziua următoare, problema s-a remediat.

[1] Lansarea cărţii a avut loc la 29 noiembrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu – în absenţa autorului.

___________________________________

Evenimente viitoare: 19 decembrie 2013: invitat Andrei Cornea – „Despre nimic şi nefiinţă în filozofia greacă” (* excepţie: evenimentul va avea loc în penultima joi a lunii, datorită faptului că ultima joi este 26 decembrie, a doua zi de Crăciun)

Evenimente trecute (în ultima joi a unei luni) – în ordine cronologică inversă:

SERIA II

(5) 31 octombrie 2013: invitat: Vladimir Tismăneanu – „Diavolul în istorie” (despre totalitarisme: comunism şi fascism) 

SERIA I 

(4) 30 mai 2013: invitat: Lucian Croitoru – „În apărarea pieţelor” (apologie pro-capitalistă)

(3) 25 aprilie 2013: invitat: Mircea Dumitru – „Argumentul ontologic a lui Kurt Gödel în favoarea existenţei lui Dumnezeu”

(2) 28 martie 2013: invitat: Gabriel Liiceanu – „Despre naivităţile noastre”

(1) 28 februarie 2013: invitat: Andrei Pleşu – „Parabolele lui Iisus”

21 comentarii

Din categoria Înapoi la Argument

21 de răspunsuri la „(să ne întoarcem) Înapoi la Argument (6)

 1. Ionut

  Va rataciti, nu cautati pe Dumnezeu cu adevarat.

 2. Ionut Dobrila

  Si iata de ce NU apreciez filosofia (oricum de doi bani) a lui Patapievici: – de altfel o filosofie EXTREM de bine platita, comparativ cu oamenii care muncesc in fabrici pe 15 mii de lei salariu.. http://roncea.ro/2012/07/20/criza-mare-sotia-sefului-icr-ioana-patapievici-primeste-un-salariu-de-3388-euro-pe-luna-de-la-bnr-respectiv-15-250-lei-adica-183-000-lei-aproximativ-40-666-euro-pe-an-vice-presedintele-icr-mi/

 3. Ionut Dobrila

  vroiam sa zic 15 milioane salariu. 1500 de lei.

 4. Ionut Dobrila

  „În spionaj-contraspionaj, toate întâmplările şi faptele sunt ambivalente. Ceea ce este trădare pentru o parte este eroism în tabăra adversă. Că « Micul Führer » nu poate fi decât într-o tabără adversă Ro­mâniei este un loc comun. Istoria acestei întâmplări ne oferă suficiente elemente ca să înţelegem apetenţa lui Horia-Roman Patapievici pentru imitarea – în fizionomie, gesturi şi atitudini – a caporalului Adolf Hitler. Pentru apucăturile sale de călău al valorilor naţionale şi pentru feca­loi­dizarea limbajului public, Horia-Roman Patapievici, demn descendent al unui gestapovist-enkavedist, merită numele de serviciu de « Micul Führer » al culturii române peste hotare” – extras din articol

 5. Acum, sunt într-o dilemă: să vă asigur libertatea de a cita articole manipulatorii din presă sau să n-o fac? 🙂
  Adică până unde merge libertatea pentru a nu perturba ordinea?

 6. Pingback: Recapitulare (24) Oraşul poetului profet | tudorvisanmiu

 7. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (7) | tudorvisanmiu

 8. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (8) | tudorvisanmiu

 9. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (9) | tudorvisanmiu

 10. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (10) | tudorvisanmiu

 11. Pingback: Înapoi la Argument – 10 editii / video | Claudiu Nitisor Blog

 12. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (11) | tudorvisanmiu

 13. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (12) | tudorvisanmiu

 14. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (13) | tudorvisanmiu

 15. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (14) | tudorvisanmiu

 16. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (15) | tudorvisanmiu

 17. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (18) | tudorvisanmiu

 18. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (19) | tudorvisanmiu

 19. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (20) | tudorvisanmiu

 20. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (21) | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s