90 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, pe altădată / Cartea perfectă

1) Am aflat cu dezamăgire că evenimentul ce ar fi avut loc astăzi, 19 noiembrie 2013, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru comemorarea Monicăi Lovinescu, la 90 de ani de la naştere (1923-2013), nu va mai avea loc:

„Din pacate, din motive obiective independente de vointa noastra, evenimentul programat pentru aceasta seara se amana. Ne cerem scuze si va asteptam oricand in librarie.” (Librăria Humanitas de la Cişmigiu pe Facebook – 2 hours ago)

În programul pe luna noiembrie al Librăriei, evenimentul apărea astfel: 

Marti, 19 noiembrie, ora 19
90 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu
Vor vorbi: Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu

O posibilă explicaţie pentru amânarea evenimentului este începerea de mâine (20 noiembrie) a Târgului internaţional de carte „Gaudeamus”.

O explicaţie mai plauzibilă este faptul că de la ora 11:00 a avut loc astăzi conferinţa de presă organizată de Biroul Naţional de Turism al Germaniei, „200 de ani de la publicarea primei cărţi a Fraţilor Grimm”. Evenimentul nu apare pe site-ul Humanitas, dar apare, în schimb, pe programul tipărit al librăriei. Când am trecut prin faţa librăriei pe la ora 13:00, era încă multă lume şi un bufet cu deserturi.

Cei doi invitaţi de la eveniment (domnii Patapievici şi Liiceanu) se vor întâlni la evenimentul „Înapoi la argument” de joia viitoare (28 noiembrie 2013). Poate atunci „vor vorbi” şi despre Monica Lovinescu şi vor da explicaţii privind amânarea acestei comemorări.

Asta, cel puţin, înţeleg prin: 

„evenimentul programat pentru aceasta seara se amana

inapoi la argument 28 noiembrie

__________________

2) Astăzi la liceul nostru a avut loc lansarea Bibliotecii Digitale Vodafone (102 de cărţi electronice oferite gratuit pentru elevi), în prezenţa prodigiosului scriitor Mircea Cărtărescu – care a ţinut o cuvântare deosebit de interesantă (a cărei transcriere, realizată de Maria Isopescu de la Radio România, o puteţi citi aici): 

Una dintre idei era că că obiectul-carte este perfect (forma ideală în care poate fi adăpostit un text); inventarea lui a însemnat o «mare descoperire», înlocuind sulurile de papirusuri (scrolls) foarte dificil de lecturat. Astfel, apariţia lecturii digitale a marcat, în fapt, o involuţie în sensul papirusurilor (numele pe care rularea unei cărţi statice îl poartă, scrolling, este relevant în acest sens); chiar dacă tehnologia a fost îmbunătăţită (de la „scolling” s-a trecut la programe de lectură care imită cartea, cu răsfoitul paginilor, şi de la calculatoarele de birou, la tablete mai simplu de manevrat), nimic – în continuare – nu poate înlocui cartea, care este făcută chiar după şi pentru forma mâinilor noastre. 

Dar, în pofida calităţii cărţilor tipărite, cărţile electronice vor fi din ce în ce mai folosite, din motive ce ţin probabil mai ales de costuri. Dar cartea pe suport de hârtie probabil nu va dispărea… prea curând. 

A luat cuvântul şi domnul profesor doctor Nicolae Scurtu, profesor de limba şi literatura română al colegiului nostru.

@ Fotografii de la eveniment puteţi vedea aici. Fotografii ale liceului (făcute cu ocazia evenimentului) puteţi admira aici.

3 comentarii

Din categoria Jurnal, Pe cine NU omagiaza Google

3 răspunsuri la „90 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, pe altădată / Cartea perfectă

  1. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (6) | tudorvisanmiu

  2. Pingback: Recapitulare (24) Oraşul poetului profet | tudorvisanmiu

  3. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (20) | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s