Prezumtiva stenogramă (5) Opinia istoricului George Damian

La 5 noiembrie 2013, istoricul George Damian a publicat o fotocopiere a „dosarului în care apare mult-disputata stenogramă a presupusei înregistrări a discuţiei dintre mareşalul Ion Antonescu şi regele Mihai în după-amiaza zilei de 23 august 1944”, de la Arhivele Naţionale (Fond C.C. al P.C.R. – Secția Cancelarie – Dosar 215/1944).

Dosarul conţine un singur document de 10 pagini, constituit din două „texte”:

 • „Unele aspecte ale evenimentelor din zilele de 22 şi 23 august, redate de Brătianu” (document scris, în opinia istoricului George Damian, de Gheorghe Brătianu) [textul A]
 • „Audienţa Mareşalului şi a lui Ică Antonescu după înregistrarea pe plăci” (o prezumtivă stenogramă a convorbirii din 23 august 1944 dintre Antoneşti şi Regele Mihai, anexată primului text) [textul B]

Astăzi, 11 noiembrie 2013, a apărut numărul pe luna noiembrie a revistei „Magazin istoric”, cu articolul d-lui. George Damian: „Regele şi mareşalul se înfruntâ pe… şapte pagini. Un document constroversat” (pp.23-25). Articolul mi s-a părut deosebit de echilibrat, scris pe un ton obiectiv, care are aerul de a tempera agitaţia controverselor iscate în jurul documentului.

Referitor la „textul A” (scris de Gheorghe Brătianu):

 • „momentul redactării l-aş fixa undeva în prima jumătate a anului 1946” (probabil înainte de execuţia mareşalului, la 1 iunie 1946): „Deşi nu într-un mod expres, frazarea lui Gheorghe Brătianu lasă de înţeles că la momentul redactării documentului mareşalul Ion Antonescu era încă în viaţă.” (p.24)
 • a fost citat într-o lucrare a profesorului Gheorghe Buzatu încă din 1985: „Se pare că regretatul cercetător, care cunoştea variantele din 1944 şi 1947 ale transcrierii dialogului, nu a avut acces la dosarul original din arhiva Comitetului Central, ci mai degravă la o copie incompletă a documentului, pentru că nu aminteşte nimic despre stenogramă.” (p.25)

CONCLUZIE 1: „Putem spune cu un mare grad de certitudine că filele care conţin mărturia lui Gheorghe Brătianu şi stenograma discuţiei de la palat din 23 august 1944 sunt autentice. O variantă scrisă de mână de Gheorghe Brătianu ar fi înlăturat totuşi orice dubiu.” (p.25) – despre documentul (de hârtie) în sine, scris la maşină

Referitor la „textul B” (prezumtiva stenogramă):

 • existau în acele vremuri mijloacele tehnice pentru o asemenea înregistrare: „În seara zilei de 23 august au fost prezenţi la palatul regal ofiţerii britanici de informaţii din misiunea Chestelain, astfel că, cel puţin din punct de vedere conjunctural, este posibil ca această înregistrare sau o copie a ei să fi ajuns la Londra.” (p.23).

„Ştiu de la regretatul Florin Constantiniu că pe la sfârşitul anilor 1970 – începutul anilor 1980 printre istoricii români s-a răspândit zvonul asupra existenţei unei astfel de înregistrări, care s-ar fi aflat la Londra.” – George Damian

 • pe lângă mărturia scrisă a lui Gheorghe Brătianu (datând, conform opiniei istoricului George Damian, probabil dininainte de 1 iunie 1946), variante ale acestei prezumtive stenograme au fost publicate în limba engleză în Statele Unite ale Americii: în revista „The New York Time” – nr. 25 decembrie 1944 (conform istoricului G.Damian, lucru pe care nu l-am putut verifica în arhivele publicaţieişi în revista „Time” – nr. 1 septembrie 1944 (articolul “RUMANIA: Take Him Away” – care poate fi văzut în arhive; nu este vorba de data „11 septembrie 1944”, cum scrie G.Damian şi cum apare în traducerea românească a cărţii „Mari decizii ale celui de-al doilea război mondial”).

CONCLUZIE 2: „[….] deşi sunt numeroase, relatările despre audienţa mareşalului Ion Antonescu la Regele Mihai se contrazic copios, mai ales în punctele esenţiale. Ceea ce este important pentru articolul de faţă: niciuna dintre aceste relatări, cu excepţia celei a lui Gheorghe Brătianu, nu menţionează existenţa vreunei înregistrări. Mai mult decât atât, varianta stenogramei din 1945 şi cea din mărturia lui Gheorghe Brătianu conţin la final apelul regelui Mihai «Luaţi-i de aici! Să vie generalul Sănătescu!». Deşi relatările celor care au participat la arestarea mareşalului Ion Antonescu se contrazic în foarte mult puncte, totuşi ele sunt de acord asupra unui detaliu important în cazul de faţă: generalul Sănătescu a stat alături de regele Mihai pe tot parcursul întâlnirii cu Ion Antonescu, elemente care aruncă o mare umbră asupra autenticităţii acestei transcrieri a unei presupuse înregistrări. (p.25); sublinierile îmi aparţin. 

putem fi siguri că în perioada de după 23 august 1944 în anumite cercuri din Bucureşti a circulat o transcriere a unei presupuse înregistrări a dialogului dintre regele Mihai şi mareşalul Ion Antonescu, existând cel puţin trei variante ale acesteia […] Singura dovadă care ar înlătura orice îndoială ar fi descoperirea înregistrării audio propriu-zise.” (p.25)

10 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie

10 răspunsuri la „Prezumtiva stenogramă (5) Opinia istoricului George Damian

 1. Nu este vorba de două documente separate, este un singur document, mărturia lui Gheorghe Brătianu, care are anexată stenograma înregistrării. Vă mulţumesc pentru atenţie.

 2. Ştiam că este un singur document. Mă refeream că sunt două texte separate – 1. mărturia lui Brătianu; 2. prezumtiva înregistrare (care probabil nu e scrisă de el, din moment ce apare şi în „Time” în 1944). Voi folosi termenul de „text” în locul celui de „document” spre clarificare.
  V-am adresat pe blog câteva întrebări.

 3. Pingback: Rezumat: Prezumtiva stenogramă | copaculcumaximeregale

 4. Pingback: Prezumtiva stenogramă (3) “Mari decizii ale celui de-al doilea război mondial” | tudorvisanmiu

 5. Vorbim mereu despre niste „transcrieri” ale unei inregistrari care, foarte probabil, nu exista? Acest nou „text” este si el, pana la proba contrara (adica placa), doar o transcriere a unei versiuni orale a carei veridicitate ar trebui masurata confruntand-o cu alte versiuni de acelasi fel, nu pretinzand ca este o stenograma

 6. Sunt de acord cu dvs. Probabil nu există nicio înregistrare, aşa cum a declarat şi Regele Mihai.

 7. Pingback: Exerciţii de judecată istorică: Regele Mihai şi actul de la 23 august 1944 | tudorvisanmiu

 8. Pingback: Recapitulare (24) Oraşul poetului profet | tudorvisanmiu

 9. Pingback: 23 August, după 70 de ani | tudorvisanmiu

 10. Marian

  Eu cred ca ambele texte au fost obtinute în urma anchetelor SSI (înca nu se numea Securitate) asupra lui Bratianu – un alt document scris EXACT în aceeasi maniera este declaratia lui Aldea, publicata în revista 22.

  Bratianu avea atunci toate motivele sa sustina ca exista o înregistrare dupa placi – pentru ca deja în 1946 regele nu mai exista în conceptul comunist de 23 august – un mic santaj de intelectual.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s