„The Golden Wedding of Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh. Windsor Castle, 20 November 1997” (by Andrew Festing)

Prin bunăvoinţa d-lui. Sorin Nicolae Ştefan [1], public mai jos tabloul de la Nunta de Aur (50 de ani) a Majestăţii Sale Regina Elizabeth a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a Commonwealth-ului cu Ducele de Edinburgh, Prinţul Consort Philip:

Nunta de aur Casa Britanica

Menţionarea acestui tablou a apărut în cadrul unei discuţii referitoare la folosirea sintagmei de „fost rege” în cazul Regelui Mihai, comentatorul „Marian” aducând argumentul că această singtagmă este folosită şi de americani („former king”), şi de englezi („Ex-King”) [*]. 

Comentariul lui „Nic”: 

«Am în fața mea o reproducere, a unui tablou foarte frumos, în ulei, care se găsește la Palatul Sandringham(Sandringham House), reședința de vară a familiei britanice, pe care l-am vizitat în două rânduri. Ghida ne-a și arătat de altfel, într-un hol, până și priza unde își conectează Regina laptop-ul…
Tabloul are drept personaj central, cum e și firesc, pe Regina Elisabeta a doua(Prințul Charles este în picioare, în prim-plan), și invitații săi la…, și acum vău dau titlul complet:
„The Golden Wedding of Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh, Windsor Castle, 20 November 1997…”
Tabloul, care ocupă un loc central în acea parte a palatului deschisă publicului – evident în perioada în care acolo nu se află familia regală – este însoțit de o mare fotocopie, fiecare invitat având alături un număr, precum și explicații, scrise cu litere cât mai vizibile.

Nunta de aur Casa Britanica descriere

Toți invitații, cu acel prilej, apar deci listați…vă citesc doar ce ne interesează, și anume ultimele patru poziții(după cum se vede, invitații au fost într-un număr foarte limitat):
32 King Simeon of Bulgaria
33 Queen Margarita of Bulgaria
34 King Michael of Romania
35 Queen Anne of Romania
De altfel cei patru apar în extremitatea dreaptă a tabloului…
Deci, King Michael, tot așa precum King Simeon…într-un tablou OFICIAL, la o aniversare OFICIALĂ…într-un palat REGAL…al unei familii care ȘTIE ce înseamnă apartenența la regalitate…
Tabloul este realmente foarte frumos, iar dacă cineva îl vrea, îl pot scana și trimite prin e-mail.
Nu sunt monarhist. Dar, din motive care sunt prea multe și prea personale ca să le aștern pe hârtie, am simțit și simt o mare mândrie la vederea acestui tablou…țin reproducerea în fața mea, pe perete, lângă laptop…
(a propos, lui Bill Clinton i se spune, oficial, tot Președinte…)»

Am cerut o versiune scanată a tabloului pe mail şi l-am primit. Domnul Nicolae Ştefan a fost de acord să public tabloul pe blog, cu menţiunea unei imperfecţiuni: imprecizia culoristica, realizată în urma scanării:

«din pacate nu prea au iesit culorile, care in original sunt foarte vii…de exemplu, peretii sunt acoperiti cu un creton – verde smaragd, Regina are o rochie – la partea de jos galben-sofran, la partea de sus parca ar fi un tablou tarziu de Mondrian…Printesa Anna o rochie de un bleu-petrol sidefiu, dar asa le-a reprodus masina…»

_______

Notă: [1] Dl. Sorin Nicolae Ştefan este unul dintre jurnaliştii care au reînfiinţat ziarul „Dreptatea” (5 februarie 1990) – unde a lucrat doi ani; ulterior, cu recomandarea d-lui. Corneliu Coposu, a lucrat „timp de mai bine de 12 ani” la BBC World Service, Londra. Este autorul cărţii „Dansând cu Şiva” (Ed. Junimea, 2013): „Un roman despre dragostea pătimașă de…Dumnezeu. O traversare a deșertului interior,marcată de apostazie, dar și de căință, de sinucidere și distrugere, dar și de izbăvire. Mai presus de toate, este un îndemn la umilință în fața nemărginirii Creatorului”. 

[*] Eu am rezonat că există o diferenţă semantică, în limba română, între Rege şi Monarh, care nu este făcută şi în limba engleză – şi din raţiuni istorice: 

Terminologic, aş face o distincţie între Rege şi Monarh.
În limba română, există o diferenţă semantică între monarhie şi regalitate: “Monarhia este un sistem de guvernare, în care un singur om conduce. […] Monarhia este o idee politică la fel ca oricare alta. Monarhia poate fi pusă în discuţie. […] Regalitatea, care doar printre alte rosturi îl are şi pe acela de a guverna oamenii, nu este nicidecum o idee, ci o realitate, inseparabilă de coordonatele istorice sau geografice. […] Regalitatea este un ansamblu organic de instituţii – dintre care una, cea centrală, este monarhică -, de corpuri constituite, de tradiţii, de legi scrise şi nescrise şi mai ales de persoane grupate într-o anumită ordine” (Vladimir Volkoff, în introducea volumului “Despre Rege”, 1992, Ed.Fundaţiei Anastasia). “Regalitatea nu a încetat să fie o îndeletnicire publică, în care rolul de reprezentare, ritualul şi puterea exemplului personal au fost o constantă istorică” (A.S.R. Principele Radu al României, în “Altfel”, p.26).
Monarhia este un sistem de conducere, Regalitatea, un instrument de reprezentare.

Astfel, “former king” sau “Ex-King” ar putea fi traduse ca “fostul monarh” (sintagmă mai fericită), dar el rămâne, în continuare, Regele, ca şef al Casei Regale şi Uns al Domnului.

Reclame

6 comentarii

Din categoria Universale

6 răspunsuri la „„The Golden Wedding of Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh. Windsor Castle, 20 November 1997” (by Andrew Festing)

  1. Pingback: “The Golden Wedding of Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh. Windsor Castle, 20 November 1997″ (by Andew Festing) | theodorvisanmiu

  2. Pingback: Exerciţii de judecată istorică: Regele Mihai şi actul de la 23 august 1944 | tudorvisanmiu

  3. Pingback: Recapitulare (24) Oraşul poetului profet | tudorvisanmiu

  4. Pingback: “Îi rog, politicos, pe toți cei ce au dubii în ce privește forma de guvernământ, să se întrebe și să-și răspundă sinceri, care este perioada din istoria României spre care generațiile viitoare vor privi înapoi cu…mândrie?” |

  5. stoicarodica2010

    Poporul roman este un popor de viteji!Generatiile viitoare vor privi cu deplina mandrie spre perioada Regalitatii, a Regatului Romania!Ei vor ramane afectiv marcati insa,de martirajul MS Regelui Mihai I de Romania.In viitor, MS Regele Mihai I,Unsul lui Dumnezeu,va fi indiscutabil canonizat.Pana atunci,il rugam cu lacrimi fierbinti pe bunul Dumnezeu,sa ni-L tina in viata alaturi de MS Regina Ana si Familia Regala!TraiascaRegele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s