Revenirea jubiliară – 30 de ani de la apariţia „Jurnalului de la Păltiniş” (1983-2013)

jurnalul de la paltinis 30 ani

Motto: „O astfel de carte istoriseşte o fabulă care, cu sau fără noi, merita să fie inventată.” (Constantin Noica)

Astăzi, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, orele 17:00-18:30, a fost lansată ediţia jubiliară (30 de ani) [*] a „Jurnalului de la Păltiniş”.

coperta

Coperta 1 a ediţiei jubiliare – care reproduce coperta ediţiei originală din 1983 – prezintă doi tineri care merg pe drumul de la Păltiniş Pleşu şi Liiceanu . Coperta a 4-a prezintă un bătrân care merge singur: Noica. „Fiecare îşi continuă propriul drum”.

Au vorbit:

  • Dan C. Mihăilescu, care a prezentat contextul apariţiei cărţii în 1983 (care reprezintă un mister);

Noi n-am avut nici măcar o dictatură ca lumea. În România, comunismul a însemnat o combinaţie între I.V. Stalin şi I.L. Caragiale” – Andrei Pleşu, referitor la „nonconsecvenţa persecuţiei dictatoriale”

    • Gabriel Liiceanu, care a spus povestea scrierii şi apariţiei cărţii în 1983 (moment la care el se afla în Germania federală); 

„Am numărat acum: la Păltiniş am fost de 13 ori – am avut 13 experienţe care s-au concretizat în paginile acestui jurnal. Am stat să calculez – până acum n-o făcusem: între (21 martie – n.m.) 1977 şi (iulie – n.m.) 1981, când este scris acest jurnal, aveam 33 – 36 de ani (născut în 1942 – n.m.). Atât a durat perioada de ucenicie sub Noica.” – Gabriel Liiceanu

liiceanu paltinis 30

  • Sorin Mărculescu, care a aprobat apariţia cărţii (scrisoarea lui a fost pusă în „anexele” noii ediţii), a spus că el, personal, nu a tăiat nimic din carte.

„Nu mi-a plăcut niciodată să fiu editor. Aş fi preferat să fiu, toată viaţa mea, pensionar” – a glumit Sorin Mărculescu

  • Andrei Pleşu a vorbit şi el mai mult, exprimându-şi mirarea că, la finalul fiecărei zile, Gabriel Liiceanu a reuşit să aştearnă în jurnal experienţa acelei zile.

„Prin «Jurnalul de la Păltiniş» am ajuns să-l cunoaştem pe Noica în felul în care l-a iubit Gabriel Liiceanu.” – cuvintele lui Horia-Roman Patapievici, citate de Gabriel Liiceanu, pe care le consideră „cele mai frumoase care s-au spus despre această carte”.

liiceanu paltinis 30 - 2

  • Gabriel Liiceanu a încheiat demontând acuzaţia că – permiţându-i-se să publice „Jurnalul de la Păltiniş” – el ar fi fost un fel de „Sergiu Nicolaescu al literaturii”.

„Filozofia e pentru ei toţi [maestru şi discipoli] singura preocupare vrednică a reţine cugetul şi veghea omului […] Restul nu-i decât deşertăciune, băcănie, irosire a vremii, carenţă a spiritului. Şi se ajunge astfel la o nevoită, dar reală trufie…” (Nicolae Steinhardt)

liiceanu paltinis 30 - 3

Notă: [*] O istorie a ediţiilor: „Prima ediţie a „Jurnalului de la Păltiniş” – jurnalul momentelor petrecute de Gabriel Liiceanu în preajma lui Constantin Noica – a apărut la Cartea Românească în 1983. A doua, revăzută şi adăugită cu paginile cenzurate în 1983, a fost publicată de Humanitas în 1991. Celei de-a treia ediţii i-au fost adăugate două texte tulburătoare de dată recentă (1996), despre arestarea şi moartea lui Noica”.

@ Sursa imagini: Facebook Librăria Humanitas Cişmigiu

Reclame

Un comentariu

Din categoria Arta Literaturii, Jurnal

Un răspuns la „Revenirea jubiliară – 30 de ani de la apariţia „Jurnalului de la Păltiniş” (1983-2013)

  1. Pingback: Recapitulare (24) Oraşul poetului profet | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s