(să ne întoarcem) Înapoi la Argument (5)

Notă: La ora 21:10, înregistrarea evenimentului – transmis „live” – avea 27.477 de vizionări [*]. UPDATE! Vineri(1.11.2013), la ora 17:00 s-au adunat 122.650 de vizionăriDepăşeşte cu mult vechiul record: al treilea eveniment (3) din seria „Înapoi la argument” (care, de joi până sâmbătă, atinsese 99.500 de afişări). UPDATE2! Luni (25.11.2013), la începutul săptămânii argumentului (6), se adunaseră 134.750 de vizionări!

Astăzi, 31 octombrie 2013, a reînceput seria dialogurilor „Înapoi la argument” la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitatul a fost Vladimir Tismăneanu, iar subiectul – cartea acestuia, „Diavolul în istorie. Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX” (Humanitas, 2013) [1]. Invitatul iniţial a fost Gabriel Liiceanu; totuşi, dialogul cu domnia sa a fost „contramandat” pentru luna viitoare (28 noiembrie), probabil din aceleaşi motive pentru care dumnealui nu a putut fi prezent la lansarea propriei sale cărţi, „Dragul meu turnător” (29 octombrie).

Privesc.eu 31.10.2013

Tema discuţiei de astăzi va fi reluată joi, 7 noiembrie, ora 19:00, când va avea loc lansarea oficială a cărţii (invitaţi: Horia-Roman Patapievici şi Lidia Bodea).

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici.

„Diavolul în istorie nu este însă doar o carte excepţională, scrisă de una dintre minţile cele mai strălucite ale culturii noastre. Ea reprezintă, în concertul mărturiilor despre tragedia totalitară pe care naţiunile le depun la tribunalul posterităţii, mărturia românească cea mai articulată, cea mai tăioasă, cea mai puternică. Rusia, prin Soljeniţîn, şi-a depus mărturia ei; la fel, Polonia, prin Kolakowski; ori Cehoslovacia, prin Havel. Acum, prin Tismăneanu, o face şi România. Iar mărturia noastră spune că omenirea a trăit timp de un secol în compania Diavolului; ceea ce face ca toate regimurile politice care l-au acompaniat să fie în mod necesar şi ilegitime, şi criminale. Mulţumită lui Vladimir Tismăneanu, cu această carte, mărturia românească poate fi în fine auzită în toată lumea civilizată.“ – Horia-Roman PATAPIEVICI (text pe coperta a 4-a a traducerii româneşti a cărţii „Diavolul în istorie…”)

Devil in History    diavolul in istorie

 • Prezentarea de început (făcută de domnul Patapievici) începe cu un portret al autorului (Vladimir Tismăneanu) şi continuă cu o invitaţie de „contemplare” a coperţilor cărţii, în versiunea originală (în limba engleză) şi traducerea românească:
 • Prima copertă îi prezintă pe cei doi dictatori – Stalin şi Hitler – faţă în faţă. Realizând o analiză a mimicii („psihologie pe chipuri”), dl. Patapievici observă diferenţa: Hitler trădează caracterul său isteric, agitat; Stalin, în schimb, pare calm – lucru care se poate explica prin „teoria dulcei răzbunări” (explicată la 30:00).
 • A doua copertă prezintă ruinele oraşului Dresden în urma bombardamentelor aliate (13-15 februarie 1945) – peisaj perfect echivalent cu „ceea ce a făcut dealul în istorie. „A fost aleasă nu datorită valorii ei informaţionale, ci a celei simbolice”: «În dreapta foii este un înger, decupat de negru – în întuneric, care priveşte cu o impasibilitate enigmatică la acest peisaj de distrugere» (3:00-3:30).

…………

 • Scrisoarea lui Nikolai Buharin – pe care dl. Patapievici o citeşte integral în forma inclusă în carte, încercând să reprezinte „emoţia rusească” din spatele textului (41:00-45:00) – arată o patologie psihanalizabilă şi „stă mărturie pentru fundamentul mistic al sistemului bolşevic de convingeri şi reverberaţiile acestuia în relaţiile interpersonale din cadrul elitei partidului” (pp.73-74). Scrisoarea (păstrată de Stalin până la moarte, în 1953) se poate găsi în cartea „Diavolul în istorie” la paginile 74-75 [meritul traducerii îi aparţine lui Marius Stan].  
 • Situaţia lui Buharin – inclusiv cu momentele dramatice (cunoscute de noi prin memoriile soţiei sale, Ana Larina [1914-1996], „Aceasta nu pot uita”) – este prezentată de domnul Tismăneanu începând de pe la minutul 33:00.

„Există ceva măreţ şi îndrăzneţ legat de ideea politică a unei epurări generale. […] Această epurare a cuprins 1) vinovaţii; 2) persoanele bănuite; şi 3) persoanele potenţial a fi bănuite. Acţiunea nu ar fi putut fi dirijată fără tine. Unii sunt anihilaţi într-un fel, alţii într-alt fel, iar al treilea grup încă în alt fel. [….] Pentru numele lui Dumnezeu, nu te gândi că mă lansez aici în reproşuri, nici măcar în forul meu interior. Nu m-am născut ieri. Ştiu prea bine că marile planuri, marile idei şi marile interese sau proritate faţă de orice, şi mai ştiu că ar fi păcat să aşez chestiunea propriei mele persoane deopotrivă cu sarcinile universal-istorice care stau, înainte de toate, pe umerii tăi. Dar se întâmplă că tocmai aici îmi resimt cea mai adâncă agonie şi mă gâsesc stând în faţa conducătorului, chinuitor paradox […]” – Nikolai Buharin (1888-1938), scrisoare din ultimele zile ale procesului său (din p.74)

Notă: Buharin are o «scuză»: „el încerca în mod evident să-şi salveze tânăra soţie şi copilul; în acest sens, scrisoarea a fost o ultimă încercare disperată. Un asemenea argument nu explică, în orice caz, exaltarea din text. Buharin a murit ca un adevărat credincios dedicat înfăptuirii utopiei bolşevice” (p.75).

Faptul că unii marxişti, odată prinşi în „procesul de epurare”, îşi pun întrebarea „Koba (numele din exil a lui Stalin – n.m.), de ce ne faci asta?” arată un soi de autism politic evident: nu acceptaseră chiar ei sistemul represiv? 

tismaneanu 31.10.2013

„În ciuda faptului că presa a vorbit despre cursa înarmărilor cu arme nucleare din timpul Războiul Rece, noi, cei din conducerea serviciilor secrete ale blocului sovietic, am dus în toți acei ani un război de cucerire a minților – în Europa, în stânga americană, în Lumea a treia – pentru că știam că nu avem cum să câștigăm bătălii militare. Războiul Rece s-a terminat, într-adevăr, dar, spre deosebire de alte războaie, nu s-a încheiat cu armata învinsă predând armele. În 2000, unii dintre foștii mei colegi din KGB au preluat Kremlinul și au transformat Rusia în prima dictatură a serviciilor secrete din istorie. În timpul Uniunii Sovietice, KGB era un stat în stat. Acum KGB este statul. Peste 6.000 de foști ofițeri KGB conduc guvernul federal și guvernele regionale. E ca și cum ai încerca să democratizezi Germania cu băieții din Gestapo la conducere.” – Generalul Ion Mihai Pacepa (într-o recenzie a cărţii „Diavolul în istorie”; sublinierile îmi aparţin); original – în engleză (WND.com, 9 iulie 2012); traducere:Costin Andrieş

…………………

Notă: [*] La ora 21:21, înregistrarea nu apărea corect – dura doar 12 minute şi erau cuprinse numai momentele dinaintea începerii evenimentului şi primele momente (nu ştiu în ce condiţii s-a realizat transmisia live). 

[1] Acest volum este traducerea românească (de Marius Stan) din limba engleză a cărţii „The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century” (University of California Press, 2012).

___________________________________

Evenimente viitoare:

28 noiembrie 2013: invitat Gabriel Liiceanu

Evenimente trecute (în ultima joi a unei luni) – în ordine cronologică inversă:

SERIA I

(4) 30 mai 2013: invitat: Lucian Croitoru – „În apărarea pieţelor” (apologie pro-capitalistă)

(3) 25 aprilie 2013: invitat: Mircea Dumitru – „Argumentul ontologic a lui Kurt Gödel în favoarea existenţei lui Dumnezeu”

(2) 28 martie 2013: invitat: Gabriel Liiceanu – „Despre naivităţile noastre”

(1) 28 februarie 2013: invitat: Andrei Pleşu – „Parabolele lui Iisus”

Reclame

18 comentarii

Din categoria Înapoi la Argument, La Mintea Dictatorilor

18 răspunsuri la „(să ne întoarcem) Înapoi la Argument (5)

 1. Pingback: Recapitulare (23) “Vrem cultură, nu cianură” | tudorvisanmiu

 2. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (5) | Jurnal

 3. Pingback: O “schimbare de invitaţi”: un argument în plus, un Patapievici în lipsă | tudorvisanmiu

 4. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (6) | tudorvisanmiu

 5. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (7) | tudorvisanmiu

 6. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (8) | tudorvisanmiu

 7. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (9) | tudorvisanmiu

 8. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (10) | tudorvisanmiu

 9. Pingback: Înapoi la Argument – 10 editii / video | Claudiu Nitisor Blog

 10. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (11) | tudorvisanmiu

 11. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (12) | tudorvisanmiu

 12. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (13) | tudorvisanmiu

 13. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (14) | tudorvisanmiu

 14. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (15) | tudorvisanmiu

 15. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (18) | tudorvisanmiu

 16. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (19) | tudorvisanmiu

 17. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (20) | tudorvisanmiu

 18. Pingback: (să ne întoarcem) Înapoi la Argument (21) | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s