Avem demnitate?

«[…] demnitatea naţională nu este o vorbă care să ne umfle piepturile la mitinguri cu multe steaguri în vânt, este o realitate tangibilă, de care, atunci când există, ne ciocnim pe stradă: bunăoară, în societăţile moderne, ea este vizibilă în ordinea vieţii publice, în prosperitatea economiei, în respectul de care se bucură în faţa administraţiei orice cetăţean, în voinţa de a fi respectat pe care o nutreşte fiecare membru al societăţii şi, în fine, demnitatea naţională ţine de ceea ce este dispus să jertfească fiecare pentru ca toate acestea să nu îi fie smulse. [….] Demnitatea fără mijloacele de a o impune, adică de a o face respectată, este o simplă marotă de impotent.» – Horia-Roman Patapievici, „Cerul văzut prin lentilă” (IV.9. Demnitatea naţională – citate din p. 325/328)

M-am gândit în aceste zilele îndelung la protestul „pentru Roşia Montană” de duminică (13 octombrie), la care am participat. M-a pus pe gânduri mai ales numărul redus de oameni care au venit: conform unor aprecieri, ar fi fost între 2000-4000 (deşi condiţiile meteorologice au fost acceptabile). Este infim faţă de 6000-8000 (marşul din 6 octombrie) şi marşurile din duminicile anterioare (când au venit până la 20.000-25.000). 

Se pot găsi mai multe explicaţii (o exclud pe acea că oamenii care au participat anterior la protest n-ar mai fi interesaţi de problemele pentru care au venit înainte): o fi de vină noul „obicei” de a porni din cartiere şi nu din Piaţa Universităţii? O fi de vină reducerea frecvenţei de la „zilnic” la „doar duminica”? Sau, cum susţine Mihai Giurgea„este eşecul socialismului ecologist, civic şi non-violent”? Ori, pur şi simplu, s-a pierdut coeziunea („solidaritatea”) între oameni?

Explicaţii n-am. Mă mâhneşte, dar, faptul că nu numai demnitatea ne lipseşte, ci şi solidaritatea – care, asemenea demnităţii, nu poate fi doar afirmată: trebuie realizată.

P.S.: Duminica viitoare (20 octombrie) va avea loc şi „Marşul pentru Basarabia” (de la 14:00) – pe ruta Piaţa Victoriei – Universitate – Izvor. Conform organizatorilor, anul trecut (2012) au fost aşteptate 2000 de persoane şi au venit 3000.

Anunțuri

5 comentarii

Din categoria Atitudini

5 răspunsuri la „Avem demnitate?

  1. Pingback: Avem demnitate? (2) | tudorvisanmiu

  2. Dar daca Rosia Montana e o miza falsa? Daca a fost utila doar pentru a crea devierea atentiei de la adevaratele, profundele surse ale nedemnitatii nationale?

  3. Cred că sursa profundă a nedemnităţii naţionale este sistemul politic a cărui prizonieri am devenit. Fără mijloacele de a ne impune demnitatea (de care acest sistem ne lipseşte), nu o avem.
    Roşia Montană – în sine – nu mi se pare o miză falsă (comunitatea, bogăţia naturală, vestigiile romane şi – în fine – resursele). Că „proiectul” poate fi o diversiune – orice este posibil.
    Totuşi, motivele protestelor din ţară nu sunt doar acestea (Roşia Montană şi gazele de şist), ci nemulţumirile generale pe care toţi le avem.

  4. Pingback: Recapitulare (23) “Vrem cultură, nu cianură” | tudorvisanmiu

  5. Pingback: Un gând trecător despre “Uniţi Salvăm” | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s