Când vezi numai ce vrei să vezi

Dragă Răsvan,

Am încheiat ultimul comentariu cu următoarea afirmaţie: „Nu ştiu cine e majoritar la aceste proteste (cei care împing jandarmii, strigă şi aprind lampioane, ori tinerii responsabili şi echilibraţi), iar asta vreau să aflu, mergând acolo”.

Astăzi n-am putut să văd cu adevărat nimic, pentru că, din 1000-2000 de persoane (câte au fost ieri), azi nu s-au adunat mai mult de câteva sute. Nu am o explicaţie. Unii ar putea spune că de vină a fost duritatea jandarmilor de seara trecută. Eu nu sunt de acord. Cred că motivul e altul, şi e între oameni.

Şi prima dată, şi când ţi-am răspuns, eu vedeam ceea ce am vrut să văd; realitatea, totuşi, o fi oare cea din ochii mei? Eu scriam, parafrazându-te, că “de aici poate porni şi semnalul pentru o nouă clasă politică [….]”. Visam cu ochii deschişi….

Te-am lăsat spunând: „Doamne, ce rău îmi pare că nu sunt şi eu acolo!”. După ce am fost acolo, îţi spun că n-ai de ce – în seara asta, n-ai fi pierdut nimic.  

Ţin să fac o diferenţiere: una este salvarea Roşiei Montane, altul este modul în care oamenii înţeleg să susţină această cauză (în cazul de faţă, protestele), şi, în fine, susţinerea acestei cauze are o însemnătate limitată, dacă nu permite formarea unei mişcări coerente. 

Prima cauză o susţin negreşit şi probabil n-o să-mi mai schimb opinia. Referitor la modul în care înţeleg să fac acest lucru – după cum ai văzut, până acum am făcut apologia protestelor. Ori, atâta timp cât ele nu degenerează, pot avea un efect important. Dar eu speram că se poate forma şi o mişcare, un proiect, un program. Ori, azi n-am mai păstrat această speranţă.

Am scris că „părerile mele sunt maleabile”. Asta e adevărat. Uite că o singură experienţă proastă (un eşec) m-a făcut să gândesc diferit. 

Poate sunt doar obosit. 

Oricum, mâine am înţeles că vor veni oamenii direct de la meciul de fotbal. Chestia asta mă demoralizează mai tare. Ca s-o zic subtil, citez un post pe Facebook al unui prieten al surorii mele (redau aproximativ): „Oamenii ăştia de pe stadioane n-au ce căuta la proteste – pentru că ei sunt suporteri, ori aici se adună oameni care nu mai suportă (ce se întâmplă)”. 

Voi continua să particip la proteste. Totuşi, de la speranţa schimbării, am coborât la opoziţia prin protest faţă de un lucru împotriva căruia sunt. Poate voi urca din nou pe treapta speranţei. Sau poate voi coborî pe ultima treaptă, a resemnării şi tăcerii.

Pe scările astea ne mişcăm şi în funcţie de ceilalţi. Astăzi, treptele protestului au fost cam goale…. mă rog Domnului ca mâine să nu se dărâme scara…. căci mai rău decât să vezi numai ce vrei să vezi este să nu mai fie nimic de văzut!

………………….

P.S.: Referitor la jandarmi, vreau să fiu corect şi să spun câteva lucruri: 

1) Comportamentul lor n-a fost violent, ci permisiv. Oamenii au putut ocupa o parte din Magheru / Bălcescu, apoi Bulevardul Elisabeta pentru că i-au lăsat jandarmii; dacă într-adevăr i-ar fi blocat acolo pe oameni, atunci s-ar fi lovit de scuturile lor, nu de braţe; 

2) Bineînţeles, jandarmii sunt permisivi pentru că aşa au primit ordine, la fel cum pot primi ordine să fie violenţi;

 3) Dar, până ulta asta, oricine a vorbit frumos cu jandarmii şi a avut răbdare n-a avut probleme să intre ori să iasă dintre protestatari. Până la urmă, ei îşi fac datoria, iar datoria lor este de a menţine ordinea publică; 

4) Totuşi, e o dificultate morală când datoria ta de jandarm contravine datoriei tale de cetăţean.

Încurajând protestul paşnic, redau în acest sens un comentariu echilibrat şi cumpătat de pe Facebook (scris de Diana Constantin):

Nu vreau sa ma dau mare si va rog nu interpretati gresit ceea ce vreau sa va expun in randurile de mai jos. Este doar o pura observatie colectata pe parcursul celor 4 zile de protest. Si anume:

1. Jandarmeria

In caz ca nu ati observat, si ma refer la cei care au fost prezenti la minim 2 zile de protest, chiar s-au comportat admirabil, politicos, pasnic cu noi.
Ca atare, valabil si pentru cei care nu au mai fost sau au fost o singura data:

– va rog nu-i mai huiduiti, oamenii sunt pusi acolo pentru a-si face treaba, ca si noi.
– nu sunt violenti decat daca voi deveniti violenti (mi se pare perfect normal), ba din contra.
– oameni buni, nu mai tipati la ei sa va lase sa plecati acasa. Daca ati fi avut perseverenta protestelor ati fi observat, ca, dupa ocuparea strazii, exista un moment de blocaj de maxim 10-20 minute in care nu se permite parasirea zonei. V-ati intrebat de ce? Normal ca nu, erati prea ocupati sa zbierati la ei.

DPMDV procedeaza asa pentru a putea avea control asupra multimii, care, poate deveni violenta (sa speram ca nu ne va strica nimeni feng-shui-ul) si, pentru a putea observa care-i directia de mers a acesteia. D-aia nu va lasa in acele 10 minute de la ocuparea strazii. Si pe bune acum? Atat de limitat sa fii incat sa crezi ca ei chiar te tin acolo cu forta? Pe bune???? Dar nu, asa suntem noi romanii, impacientati si sarim la jugulara omului fara sa analizam catusi de putin situatia.

Pont: Daca te duci unde ti se zice, le vorbesti frumos si astepti cuminte 5-10 min in fata lor, o sa vezi ca te lasa sa circuli in voia ta. (De ex. aseara erau niste protestatari care urlau disperati ca vor la baie sau ca vor acasa si nu au putut sa inteleaga faptul ca jandarmii erau acolo pentru un scop si au incpeut sa tipe si sa le vorbeasca urat. Pe bune??? Stati voi linistiti domnilor, daca intr-adevar NU vroiau sa va lase sa treceti, pei muscati din scuturile lor.)

– Ma bucur ca am reusit sa cucerim strada, in toate cele patru zile. Dar, de ce? Multi poate, considera ca au „fentat sistemul”. Eu nu vad lucrurile asa, ci altfel: ne-au lasat. Sincer, daca intr-adevar erau importiva noastra, pei pana acum eram cu ochii umflati de gaze lacrimogene, pumni, bate… Asa ca ar trebui sa le multumim si sa ii tratam cu respect, daca vrem ca si la randul nostru s afim respectati si sa avem o sustinere.

2. Politia

– sunt multi politisti in civil infiltrati printre noi: miercuri seara cand imparteam flayere-le m-am trezit cu o intrebare de la un domn care tocmai iesise dintr-o masina de la MAI, imbracat in civil: Ce se intampla aici? Am apreciat testul dansului si chiar am stat sa ii explic in detaliu ce si cum. Va rog, daca vreti sa ne facem auziti, un minimum de decenta din partea noastra ar fi necesar: documentati-va inainte de a iesi in strada. Nu iesim doar pt. ca-i „cool”. Daca vrei sa schimbi ceva, trebuie sa crezi in acel lucru si sa stii in ce anume crezi si unde vrei sa ajungi.

– la fel ca si jandarmii, mi s-au parut permisivi si ingaduitori cu noi.

3. Protestantii:

– aseara unii dintre noi au aprins lampioane. Oameni buni, va rog incetati cu nenorocirile alea, nu aduc nimic bun: POLUEAZA, ARD-incendii, produc MIZERIE, ucid animale. Pentru ce? Pentru ca se vad „frumos”? In rest?

– nu chiar totul ni se cuvine, si ma refer aici la fortarea mainii. Aseara cand s-a ocupat bvd Magheru, unii vroiau si ELisabeta. Haideti sa ne bucuram de ceea ce avem si sa nu luam toata mana, ce ziceti? Si daca vrem sa impresionam prin multime, ar fi ideal sa nu ne dispersam. Parerea mea.

– cand mai „socializam” cu cate un jandarm mi s-a spus sa avem grija la instigatori. Va rog, daca depistati vreunul, incercati sa il calmati, sau sa procedati in asa fel incat sa nu ne pericliteze protestul.

– nu lasati in urma voastra gunoaie, mai ales coji de seminte. Daca vrem civilizatie, ne comportam ca atare…

Concluzie: cu perseverenta, bun simt si educatie putem ajunge departe.

Cam atat momentan. Zi usoara si ne vedem diseara.

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Atitudini, Jurnal

3 răspunsuri la „Când vezi numai ce vrei să vezi

  1. Pingback: Un dram de speranţă | tudorvisanmiu

  2. Pingback: Recapitulare (22) O lună de proteste | tudorvisanmiu

  3. Pingback: Un gând trecător despre “Uniţi Salvăm” | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s