A strânge cureaua partidului Moş Crăciun….

MOTTO: „Erik von Kuehnelt-Leddihn (1988) a explicat foarte clar şi convingător de ce partidele de dreapta (pe care le numeşte partide Strânge Cureaua) rareori au curajul să reverseze măsurile implementate de partidele de stânga (pe care le numeşte partide Moş Crăciun), indisciplinate economic. Iată un citat din articolul său din 1988: «[….] Partidele Moş Crăciun, cu cadouri pentru cei mulţi, în mod normal iau de la unii pentru a da altora [….] iar astfel (vor) câştiga popularitate. La urma urmei, nu tragi în Moş Crăciun. Ca urmare, în mod normal, aceste partide vor câştiga alegerile, iar politicienii care utilizează sloganurile lor vor fi eficienţi în strângerea de voturi. Partidele Strânge Cureaua, în cazul în care, în mod neaşteptat, câştigă puterea, în general acţionează cu mai multă înţelepciune, însă rareori au curajul să anuleze politicile partidelor Moş Crăciun. Masele votante […] şi-ar retrage imediat sprijinul [….]. Risipitorii sunt, desigur, mult mai populari decât zgârciţii. De fapt, partidele Moş Crăciun sunt rareori învinse cu adevărat, însă ele se înving singure din când în când, sprijinind candidaţi fără şanse ori provocând serioase tulburări politice sau dezastre economice.” (nota 12, „Jaful vs. Dreptul de a nu minţi”, Lucian Croitoru, Curtea Veche Publishing, 2012, Bucureşti, pp.44-45).

Raportând acest citat la situaţia României, într-adevăr, putem observa, asemenea d-lui. Croitoru, că, în 2009-2010, „din cauza crizei, PDL părea hotărât să exerseze înţelepciunea unui partid de dreapta, dar în acelaşi timp părea să-şi asume şi curajul, rar asumat de partidele de tip Strânge Cureaua, de a anula politicile partidelor de tip Moş Crăciun” („Jaful….”, p.46). Anomalia a fost că guvernul Emil Boc, deşi a „strâns cureaua”, prin scăderea cheltuielilor statului (ex: micşorarea salarilor bugetarilor, „tăierea” pensilor), a început să „mănânce mai mult”, prin creşterea fiscalizării (ex: creşterea TVA, la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%). Fireşte, „burta statului” ar fi trebuit îngrăşătă nu pentru că aşa ar trebui să fie (ba din contră….), ci pentru a plăti „golul alimentar” (datoria ţării), deci cu un scop anume.

Ajuns la putere în aprilie 2012, guvernul Victor Ponta – deşi condus de preşedintele unui partid Moş Crăciun (PSD) – a preluat „cureaua strânsă” (pe care nu a redus-o deloc!), însă a continuat totodată să „mănânce” la fel de mult, ba chiar şi-a lărgit, puţin câte puţin, meniul…. Problema etică care se adaugă acestui guvern este că, din când în când, mai aprinde un beculeţ de brad şi dă oamenilor speranţa că ar putea veni Crăciunul, cu cadouri pentru toată lumea. Cu toate acestea, guvernul nostru are o problemă: el depinde, la rândul său, de un „Moş Crăciun internaţional”: FMI. Într-o variantă idealizată, acesta dă cadouri numai la „băieţii buni” (care îşi respectă obligaţiile luate), însă cere ca „darurile” date să fie răscumpărate (prin plata datoriei). Într-o altă variantă, acesta „vinde Crăciun”, apoi îl ia, fiind un fel de Grinch. Însă măcar nu o face pe ascuns, ci „pe faţă”. În schimb, guvernul Ponta ne amăgeşte cu iluzia beculeţelor de Crăciun, în timp ce se sting toate luminile, rând pe rând.

FMI a anunţat că nu va mai face o vizită în ţară până la 30 iunie, când se încheie acordul acestuia cu România. 

Un comentariu

Din categoria Eco nomie, PoliticOS si NepoliticOASE

Un răspuns la „A strânge cureaua partidului Moş Crăciun….

  1. Pingback: Recapitulare (19) Rusalii şi Sânziene | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s