Spre ce dorim să se îndrepte România

SPRE CE DORIM SĂ SE ÎNDREPTE ROMÂNIA?

sau

ALEGEREA ÎNTRE REGAT ŞI REPUBLICĂ

Valoarea regalităţii stă, de 145 de ani încoace, deasupra alternativelor politice şi a sistemelor de guvernare.Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile (poporului român) […..]” – Regele Mihai I al României 

În acest articol nu voi încerca să vă dau argumente de nici un fel (istorice sau funcţionale) pentru transformarea României în Regat, şi nici nu voi încerca să-i ridic un piedestal Regelui Mihai. Vreau doar să te fac pe tine, cititorul meu, să fii conştient de un lucru: Monarhia constituţională este o alternativă reală la Republica Semi-prezidenţială din prezent.

Regatul condus de regi (care insuflau naţiunii spiritul nobil), în care cetăţeanul se încredea mai mult în Dumnezeu (şi prin urmare, avea o altă moralitate), a fost înlocuit de comunismul care a marginalizat credinţa şi a ucis spiritul nobil. La 20 de ani după revoluţie, naţiunea română este încă urmărită de comunismul în care a stat jumăte de secol şi acum, după perioada postdecembristă, ne-am cufundat în capitalismul care a pus în locul Partidului (care trebuia să fie un substitut pentru Dumnezeu) şi a imposturii în care au trăit românii (un înlocuitor al spiritului nobil), banii şi obsesia de a face bani, păstrând, în acelaşi timp, impostura.
Monarhia, care nu este acelaşi lucru cu regele Mihai (1), nici nu va schimba moralitatea clasei politice, nici nu va face România o ţară mai bună. Pur şi simplu, eu cred că Regatul este acela care poate să aproprie naţiunea de credinţă şi de Dumnezeu, iar regele este acela capabil să redea poporului demnitatea şi spiritul nobil.
România a fost regat pentru 67 de ani (1881 – 1947) şi republică pentru 65 de ani (1948 – prezent, 2013). Se aproprie o perioadă în care va trebui să ne întrebăm: “Spre ce dorim să se îndrepte România?, şi să facem alegerea între REGAT şi REPUBLICĂ. Ce formă de guvernământ vom alege pentru copii şi nepoţii noştrii? Această alegere trebuie făcută cu chibzuinţă şi înţelepciune, pentru că va schimba viitorul patriei şi poporului pentru totdeauna! 

(republicat de pe Vindecătoru’ – 27 octombrie 2011, joi)

NOTĂ: (1) Posibili succesori: Principesa Margareta, Principele Radu, Prinţul Nicolae (fiul principesei Elena, a doua fiică a regelui Mihai)
(2) În prezent, în linia de succesiune a Casei Regale a României este:

1) A.S.R. Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României (n. 1949)
2) A.S.R. Principesa Elena a României (a doua fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana) (n. 1950)
3) A.S.R. Principele Nicolae al României (n. 1985)
4) Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei) (n. 1989)
5) A.S.R. Principesa Irina a României (a treia fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana) (n. 1953)
6) Michael de Roumanie Kreuger (fiul Irinei) (n. 1985)
7) Angelica de Roumanie Kreuger (fiica Irinei) (n. 1986)
8) A.S.R. Principesa Sofia a României (a patra fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana) (n. 1957)
9) Elisabeta Maria Biarneix de Laufenburg (fiica Sofiei) (n. 1999)
10) A.S.R.Principesa Maria a României (a cincea fiică Regelui Mihai și a Reginei Ana) (n. 1964).

Deşi legea salică de succesiune (interzicerea femeilor de a moşteni succesiune la tron) a fost eliminată de Majestatea Sa la 30 decembrie 2007 în cadrul Casei Regale, un număr de persoane încă pretind că tronul României nu poate fi ocupat de o femeie datorită prevederii Constituţiei de la 1866 şi celor ce i-au urmat (deşi acesta ar putea, ipotetic vorbind, fi anulată numai de Parlament). Soţul principesei, Radu al României, este o propunere irealizabilă, întrucât „chiar şi în lipsa legii salice, el nu ar depăşi statutul de “principe consort” (Florin Puşcaş). Astfel, a doua opţiune ar fi Principele Nicolae, fiul Principesei Elena, a doua fiică a regelui Mihai (nu luăm în calcul varianta moştenirii tronului de către Principesa Elena din aceleaşi motive pentru care unele persoane consideră că Principesa Margareta nu ar putea ocupa tronul României).

OBSERVAŢIE: Acest articol a apărut şi pe blogul Principelui Radu al României. După cum comentează Adrian Stoia, prezentul titlu ar fi putut fi „Spre ce voim să se îndrepte România”, din moment ce „între dorinţă şi voinţă, este doar un pas”, iar prima dintre acestea există în rândul unui mare segment al populaţiei ţării.

POST SCRIPTUM: Între 20-21 aprilie 2013, la Sinaia, s-a desfăşurat „Primul Congres al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei” (ANMR). „Sprijinind ideea de monarhie, ca model de urmat pentru România, ANMR are drept obiectiv principal restaurarea Monarhiei Constituţionale în România, cu actuala Casă Regală a României, după statutul şi regulile de succesiune ale acesteia. [….] Congresul ANMR a stabilit ca obiective modificarea sau înlocuirea Constituţiei actuale, iniţiative legislative în favoarea scopului propus, conturarea unei mase critice care să determine schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituţională, raportarea activă la clasa politică în relaţia cu primele obiective, finanţarea şi organizarea ANRM.” (anunţă Aurel V. Zgheran, într-un articol publicat şi pe blogul A.S.R. Principele Radu al României).

Reclame

11 comentarii

Din categoria Monarhia salveaza Romania, Omul Joi

11 răspunsuri la „Spre ce dorim să se îndrepte România

 1. Oricare dintre variantele de succesiune poate fi rezolvată, dacă se doreşte acest lucru. Problema rămâne însă în mentalitatea românului. Deşi, mă întreb dacă nu cumva mentalitatea stalinistă a „tătucului”, de care românul nu pare să scape prea uşor, n-ar fi un… fir. Din păcate, indiferent ce variantă de succesiune s-ar alege, dacă ea nu va beneficia de prezenţa încă în viaţă a Majestăţii Sale, Mihai, cu echilibrul şi demnitatea pe care le are, s-ar prea putea ca să avem parte de dezamăgiri, ţinând cont de „calitatea” clasei politice existente… Oricum, multe lucruri de luat în considerare…

 2. „Indiferent ce variantă de succesiune s-ar alege, dacă ea nu va beneficia de prezenţa încă în viaţă a Majestăţii Sale [….] s-ar prea putea ca să avem parte de dezamăgiri.” -> Într-adevăr, însă şansele ca Regele Mihai să mai urce vreodată pe tron sunt reduse. Tocmai din acest motiv, un anumit grup de opinie priveşte cu îndoială viitorul monarhiei în România. Un lucru este cert: Restauraţia nu se poate produce decât delimitată de fondul politic. În rest, pro-monarhismul politicienesc este întocmai cum l-a surprins dl. Teofil Stanciu: http://drezina.wordpress.com/2012/10/25/monarhismul-ca-religie-laica-privata/. Dar, fireşte, cel mai important element rămâne „mentalitatea românului”.

 3. A! Nu îmi fac iluzia că Majestatea Sa ar mai urca pe tron. Mă refeream la o variantă în care să cedeze tronul unui succesor pe care să-l mai poată mentora măcar ceva timp. Fără discuţie, restauraţia în contextul politic actual ar fi un compromis inadmisibil. Iar dl.Stanciu are perfectă dreptate. Din păcate…

 4. Azi aceasta intrebare;”SPRE CE DORIM SĂ SE ÎNDREPTE ROMÂNIA?”este greu sa primeasca un raspuns real,fiindca Romania este o tara in transformare si aceasta transformare depinde foarte mult de influientele exterioare.Acest fenomen sa intimplat dupa cel de al doilea razboi mondial si vedem cat timp a trebuit sa treaca pina sa ajunga la o stabilizare cu o industrie destul de stabila si performanta,dar cu o influienta sociala si care pentru unii a adus mari dezavantaje si chiar amintiri negre.Dar sa nu uitam ca in orice schimbare de sistem aceste lucruri apar si cineva profita ,iar altii sufera.Depinde de conjunctura si pozitia sociala care se ia la nivelul in care persoana ajunge sa se gaseasca si sa supravetuiasca.Usor nu o sa fie nici pentru urmatorii 10 ani de transformare fiindca influientele exterioare o sa lase o amprenta grea asupra Romaniei si multe din obiceiuri,traditie,cultura,arta si chiar industrie si educatie o sa ajunga schimbate si greu de perceput pentru generatia anilor 60 ,50,40 si chiar mai tinara si nu are acces la informatie.Monarhia si socializarea nu o sa mai detina putere si nici putere de influienta ,chiar in ciuda faptului ca unii doresc sa le restaureze si poate ar aduce un anumit beneficiu tari ,dar rezultatele luptelor politice vor reda o structura ciudata si comandata de cei cu capitalul de investitie pe teritoriul tari si acesti magnati folosesc puterea politica cu cei prezenti cum sint folosite piesele de sah pe tabla jocului in interesul castigului de partea celui mai abil si mai smecher indiferent cine iese de pe scena jocului si ajunge pe urma fara valoare.Aceste lucruri chiar de unii sociologi sint greu de inteles si doar un mic grup de persoane intelege ce se intimpla azi in puterea crizei implementate ,sau a tulburarilor care sint in tarile arabe,asiatice ,africane si alte parti care ajung in tensiuni si dorinte de schimbare pentru un sistem mai bun si cu putere de biruinta asupra crizei si lipsurilor care ajung asupra populatiei la un procentaj de peste 70% din totalul populatiei terestre.

 5. Iata o complectare a raspunsului aparut pe aceasta pagina;”Statul de drept, rolul juriştilor şi viitorul României”
  http://romania.usembassy.gov/media/amb-10302012.html

 6. Mulţumim, domnule Chiş, pentru trimitere şi comentariu. O vom analiza mai pe îndelete la o oră mai devreme 🙂

 7. Pingback: Recapitulare (11) Cum să lecuieşti un fanatic? | tudorvisanmiu

 8. Pingback: Recapitulare (18) Un început sărac, cu un final bogat. “Ceea ce nu ne-a dat Dumnezeu trebuie să facem noi” | tudorvisanmiu

 9. Marian

  Aici (https://tudorvisanmiu.wordpress.com/2014/04/18/regele-mihai-despre-paul-de-lambrino/#comment-6113) am spus si de ce nici asa-zisul print Nicolae nu poate mosteni tronul.
  E un rege foarte ghinionist Mihai. De cinci ori a jucat la loterie si de 5 ori i-a iesit fata. Ori calendarul era iulian, ori termometrul gradat în °F, ori tu-i mama lui de ghinion, ca nici aici nu scapi de el.

 10. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s