Săptămâna Patimilor

Anul trecut – în „Săptămâna Patimilor” (9-13 aprilie 2012), Răsvan publica pe blogul său (pe atunci, numit „Vindecătoru'”; din 18 aprilie 2013, se numeşte, simplu, „Jurnal”), o serie de articole pe care, dacă nu le-aţi parcurs atunci, vă invit să faceţi acest lucru acum.

Luaţi această „recomandare de lectură” drept o urare de bine, de Paşti.

LUNI„[…..] Cineva, un mare regizor, spunea că pianul este instrumentul pianiştilor, vioara-instrumentul violoniştilor, în timp ce trupul este instrumentul actorilor. Încerc să înţeleg pe Cel ce a spus: “Luaţi, mîncaţi; acesta este trupul Meu, care se frînge pentru voi”, într-o piesă care de două mii de ani se joacă cu Casa harului deschisă.”

MARŢI: „Opunerea, pe de o parte, a acestui  nou tip de deschidere, de orientare spirituală, a noii atitudini şi al unui nou limbaj de studiu […..] discursului evanghelic neoprotestant românesc conservator şi fundamentalist, pe de altă parte […..] se însoţeşte- spun eu-de lipsă de transparenţă, de ocultare […..] Ambele tabere se folosesc de imaginea Domnului din duminica floriilor, alungîndu-se din templu pe rînd, fără să ne lase să aflăm care din ei sunt zarafii şi care vînzătorii de porumbei.”

MIERCURI: „[….] “simbolistica templului lui Solomon devine nucleul tare în jurul căruia se structurează mişcarea şi gîndirea francmasonă modernă”. [….] La ieşirea din Templu, Isus a spus ucenicilor: “Vedeţi voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămînea aici piatră pe piatră, care să nu fie dărîmată.” Şi tot în acel loc şi în acel context, Domnul a adăugat: ”Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva.” Astăzi, învăţătura Domnului din Săptămîna Mare este mai actuală ca oricînd.

JOI: „[…..] Andrei Şerban încheia interviul (dat la o emisiune realizată de H.R. Patapievici) cu următoarea frază: “Nu sunt mai bun sau mai iluminat decît oricine…”. Vorba românului, gura păcătosului adevăr grăieşte… Cît de diferite sunt toate astea de învăţătura Domnului, nu mai e cazul să insist. E Joia Mare, ziua în care Mîntuitorul se pregătea să moară pe cruce pentru păcatele noastre. Ce viziune a avut El şi cum s-a pregătit pentru moarte şi ce viziune au oamenii şi cum ne sfătuiesc ei să trăim e cu totul altă poveste… Totul e să nu ne lăsăm înşelaţi, pentru că, aşa cum am scris ieri, răul poate apărea uneori ca o culme a inteligenţei şi a frumosului omenesc, un amestec criptat de adevăr şi de minciună.”

VINERI: „[….] În Vinerea Mare mama era tristă şi nu cînta muzică în casă. În schimb, lumea bătea covoare şi din cînd în cînd ploua şi mai întotdeauna bătea vîntul.”

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Anotimpuri, Jurnal, Sarbatoare

Un răspuns la „Săptămâna Patimilor

  1. Pingback: Recapitulare (18) Un început sărac, cu un final bogat. “Ceea ce nu ne-a dat Dumnezeu trebuie să facem noi” | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s