Cum se plâng eroii…. (2)

Astăzi, 8 aprilie 2013, a fost anunţat că Margaret Thatcher, fost prim-ministru al Regatului Unit (1978 – 1990), s-a stins.

Acum peste o lună, la 5 martie 2013, Hugo Chávez, dictatorul care conducea Venezuela (din 1999), a murit. 

Ce diferenţă între cei doi – „Doamna de fier”, care-a ajuns la venerabila vârstă de 87 de ani, şi dictatorul venezuelean, doborât de un cancer la 58 de ani.

Am mai subliniat diferenţa între durerea prefăcută la moartea unui lider totalitar şi regretul sincer la plecarea dintre noi a unui OM MARE.

Nu cred că are vreun rost să enumăr aici meritele pe care le-a avut Baronesa Thatcher. Eu sunt dintre cei care consideră că măsurile de dreapta pe care le-a luat în U.K. au fost benefice ţării, într-o vreme în care populaţia lăsa pe seama guvernului să se rezolve problemele decât să-şi „poarte de grijă” ei înşişi (aceasta este, fireşte, o mentalitate  foarte păguboasă).

Celor care poartă admiraţia cuvenită Baronesei Thatcher (fireşte, acest lucru înseamnă, totuşi, să împărtăşească o parte din viziunea ei politică, socială, economică) le împărtăşesc cuvintele de regret ale lui Mihai Giurgea, la aflarea acestei întristătoare veşti:

„E o pierdere imensă. Nu cred că am admirat pe cineva mai mult decât pe ea, şi pe Balcerowicz. O hotărâre de neclintit, o onestitate totală, un refuz absolut de a-şi modela părerile după presiunile mulţimii. Antipopulism total.
Cu adevărat o Doamnă de Fier.
(comentariu: aici) 

Într-un articol mai lung, dar cu o atitudine similară scrie Roxana Iordache articolul „Margaret Thatcher a plecat lângă Reagan” – pe care vă invit să-l citiţi, cu precauţie la referirile la politica actuală, şi cu o singură observaţie:

Margaret Thatcher nu va primi funeralii de stat, pentru că şi-a dorit să nu aibă partă de aşa ceva, ci doar de o slujbă „simplă”, la Catedrala Sf. Paul din Londra (Cf. BBC: „She will not have a state funeral….”).

Un comentariu

Din categoria Atitudini, Eroi adevarati, Jurnal

Un răspuns la „Cum se plâng eroii…. (2)

  1. Pingback: Recapitulare (17) „Învăţământul ar fi performant, dar ne încurcă elevii” | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s