Cum se poate obţine ISBN pentru autori (ocazional)

Conform site-ului Bibliotecii Naţionale a României:

ISBN – INTERNATIONAL STANDARD BOOK NUMBER

ISBN este un cod internaţional de identificare al cărţilor, definit prin ISO 2108.
Agenţia Internaţională ISBN, cu sediul la Londra, coordonează centrele naţionale ISBN. Aceasta are rolul de a stabili regulile cadru de acordare a codurilor ISBN, protocolul de înfiinţare şi regulamentul de funcţionare a centrelor naţionale şi de a promova şi coordona sistemul ISBN la nivel mondial. […..] 

În România, sistemul de numerotare standardizată a cărţilor – ISBN a fost introdus în anul 1989.

Acordarea codului ISBN pentru autori (ISBN ocazional) este un serviciu gratuit, în condiţiile prezentului regulament. […..] 

Reguli de acordare a codurilor ISBN pentru autori (coduri isbn ocazionale)
Centrul Naţional ISBN atribuie coduri ISBN pentru lucrări ocazionale sau în regia autorului în număr de maxim 2 coduri într-un an calendaristic.

Materialele necesare pentru acordarea codului ISBN ocazional sunt următoarele:
• Formularul-cerere completat;
• copia A4 după macheta copertei 1 , pentru lucrările tipărite;
• copia A4 după ecranul de prezentare, pentru documentele electronice.

Solicitările se depun direct la sediul Bibliotecii Naţionale a României sau sunt transmise prin fax sau e-mail. Codul ISBN se acordă în maximum 2 zile lucrătoare de la recepţionarea corectă şi completă a materialelor necesare. Codul ISBN va fi transmis solicitantului, numai în scris, prin fax sau e-mail.
Codurile ISBN ocazionale sunt gratuite.
Solicitarea de acordare a unui cod ISBN pentru o lucrare în regie proprie se face cu maxim 2 săptămâni înainte de momentul în care manuscrisul urmează să intre în tipografie spre a fi tipărit, conform declaraţiei autorului.
Pe coperta 1 a lucrărilor apărute în regia autorului sau ocazional vor apărea următoarele informaţii: titlul, autorul, locul şi anul publicării. Orice alte informaţii despre tipografie, tehnoredactare, grafică etc. vor fi menţionate pe verso paginii de titlu.

Important!!! Lucrările realizate în regie proprie nu primesc Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României.”

MAI MULTE DETALII DESPRE CODUL ISBN, AICI.

…………..

Biblioteca Naţională a României

Bucureşti, Bd.Unirii nr.22, sector 3

E-mail: biblioteca@bibnat.ro

WEB: http://www.bibnat.ro

Secretariat: Tel.: (021)314.24.34/1002, Fax: (021)312.33.81

Informaţii: Telefon: (021)314.24.34/1118

7 comentarii

Din categoria Cum se fac cărţile, Jurnal

7 răspunsuri la „Cum se poate obţine ISBN pentru autori (ocazional)

 1. Pingback: Recapitulare (15, 16) Două luni într-o singură numărare | tudorvisanmiu

 2. Cristina

  Intrebare: daca obtin un cod isbn ocazional pt publicarea unei carti, trebuie sa trimit bibliotecii nationale cateva exemplare ale cartii? daca da cate si unde trebuie trimise exact?

 3. Pentru lucrările tipărite şi electronice pe suport fizic (CD-ROM, DVD) se aplică prevederile Legii 111/1995 republicata 2007 – Legea Depozitului legal. Trimiterea documentelor se efectuează din prima tranşă de tiraj, în termen de maximum 30 de zile de la data apariţiei.
  Nerespectarea obligaţiei de trimitere a documentelor cu titlu de depozit legal se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 la 3000 lei pentru persoanele fizice, în funcţie de preţul de vânzare al documentului sau valoarea documentară.

  INSTRUCTIUNI DE APLICARE A LEGII DEPOZITULUI LEGAL
  Publicatiile editate pe teritoriul Romaniei se supun prevederilor Legii Depozitului Legal, Legea nr. 111/1995 ***republicată (a se vedea site-ul BNR, sectiunea Legislatie).
  Conform acestei legi, documentele care intră sub incidenţa Legii Depozitului legal trebuie trimise de editură şi persoanele fizice sau juridice care realizează documente în regie proprie atât la Biblioteca Naţională a României (conform prevederilor art. 7-10) cât şi la biblioteca judeţeană din judeţul în care şi are sediul, respectiv domiciliul (conform prevederilor art. 12).
  Trimiterea documentelor către Biblioteca Naţională a României şi biblioteca judeţeană are caracter obligatoriu şi se efectuează din prima tranşă de tiraj în termen de maximum 30 de zile de la data apariţiei. Nu se trimit documente tipărite produse în tiraje suplimentare. Pentru acestea se trimit la sfârşitul fiecărui an, la Biblioteca Naţională a României, declaraţii globale ale cifrelor de tiraj.
  Publicatiile vor fi trimise prin colet postal, iar expedierea va fi prioritara.
  Depunerea documentelor pentru Depozitul Legal se va face pe baza unui Borderou de predare-primire, completat in doua exemplare.
  Obligatia de trimitere a exemplarelor pentru Depozitul Legal revine editorului.
  Conform legii, documentele care intra sub incidenta Legii Depozitului Legal trebuie trimise la Biblioteca Nationala a Romaniei, astfel:
   CĂRŢILE, brosurile, extrasele din publicatii seriale – 7 exemplare;
   publicaţiile seriale, publicaţiile cu caracter oficial ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi culegerile de acte normative, manualele şcolare, documentele audiovizuale stocate pe discuri, casete, videocasete, CD-uri, DVD-uri, documentele în formă electronică difuzate pe dischetă, CD-uri, DVD-uri.– 6 exemplare;
   partiturile muzicale, programele, anunţurile, afişele, proclamaţiile, cu valoare de memorie culturală, atlasele, albumele, hărţile plane, în relief şi globulare, planurile tipărite, reproducerile în serie ale lucrărilor de artă grafică, plastică, decorativă şi fotografică, precum şi ale cărţilor poştale şi cărţilor poştale ilustrate, microfilmele, microfişele – 3 exemplare
   ediţiile rare şi bibliofile, cursurile universitare tipărite sau multigrafiate, rezumatele tezelor de doctorat, standardele şi normele tehnice şi de funcţionare, fascicolele – 2 exemplare;
   tezele de doctorat – 1 exemplar;

  Adresa la care vor fi trimise publicatiile pentru Biblioteca Naţională a României este:
  BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI
  DEPOZITUL LEGAL
  Bd. Unirii nr. 22, cod postal 030833, sector 3
  Bucuresti
  Publicatiile pentru DL pot fi depuse si prin curier, direct la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei, Serviciul Primiri. Evidenţă. Expediţii, demisol, Corp BD 26.

  Pentru informatii suplimentare:
  Telefon: 021.310.44.44;
  Email: dina.paladi@bibnat.ro;
  Website: http://www.bibnat.ro, secţiunea Depozit legal
  Persoana de contact: Dina Paladi

 4. Anca

  Formularea de mai sus „timbru ISBN” este eronata. Nu exista asa ceva. Conform standardului international, denumirea corecta este „cod ISBN”.

 5. Arpad Hadnagy

  As dori sa aflu: daca sunt autorul unei carti editate de subsemnatul din cheltuieli proprii,fara sponzor, in regie proprie sunt si eu obligat sa va trimit 1 exemplar din cartea mea la Depozitul Legal al Bibliotecii Nationale a Romaniei?, respectiv la Biblioteca Judeteana din Cluj?, deoarece aici in Cluj a aparut cartea mea! Cu multumiri, Arpad Hadnagy

 6. Gheorghe Mocanu

  INTREBARE
  Daca am obtibut ISBN pentru o carte in anul 2006 la o editura si acum scot volumul 2 al aceluiasi roman la alta editura, va trebui sa soliciit un nou ISBN?
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s