„Nu există aşa ceva precum banii publici; există numai banii plătitorilor de taxe” (Margaret Thatcher)

Margaret Thatcher (Prim-ministrul Regatului Unit, 1979-1990 – nota mea) adresându-se Partidului Conservator în conferinţa din 1983:

„Una din marile dezbateri ale timpului nostru este cât de mult din bani ar trebui adminstraţi de stat, şi cât de mult ar trebui să păstreze plătitorii de taxe pentru familia lor. Să nu uităm acest adevăr fundamental: statul nu are o altă sursă de capital alta decât alta decât banii pe care cetăţenii îi câştigă ei înşişi. Dacă statul doreşte să cheltuie mai mult va putea face acest lucru numai luându-vă din economii sau taxându-vă mai mult. Nu vă puteţi gândi că va plăti altcineva, acel altcineva eşti tu! Nu există aşa ceva precum banii publici; există numai banii plătitorilor de taxe.

Prosperitatea nu va veni inventând din ce în ce mai multe programe publice de cheltuială a banilor. Nu devii mai bogat cerând un alt cec de la bancă. Nici o naţie nu a devenit mai prosperă taxându-şi cetăţenii dincolo de capacitatea lor de a plăti. Avem o datorie să ne asigurăm că fiecare penny pe care îl strângem prin taxe este cheltuit cu chibzuială. [….]

Protejarea buzunarul plătitorului de taxe, protejarea serviciilor publice – aceastea sunt două mari datorii, iar cererile lor trebuie reconciliate. Ce plăcut ar fi, ce popular ar fi, să spui: „plăteşte mai mult pe asta, dezvoltă mai mult aia”. Toţi avem cauzele noastre favorite – ştiu că eu, una, am. Dar cineva trebuie să adune cifrele. Orice afacere trebuie s-o facă, orice soţie trebuie, chiar şi guvernul trebuie, iar acesta o va face.”

Discursul în engleză, aici.

Înregistrare video, mai jos:

Reclame

Un comentariu

Din categoria Eco nomie

Un răspuns la „„Nu există aşa ceva precum banii publici; există numai banii plătitorilor de taxe” (Margaret Thatcher)

  1. Pingback: Recapitulare (15, 16) Două luni într-o singură numărare | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s