O confuzie de pe Wikipedia privind începuturile credinţei molocane

În articolul de pe Wikipedia rezervat molocanilor (cult despre care voi scrie mai târziu), apare următoarea informaţie:

During the reign of Ivan the Terrible (1547-1584 A.D.), Matvei Simyonich Dalmatov, the first martyr of the Russian Molokan faith, split with the Nestorian Church and began to evangelize his family, his master, and local village members in and around the city of Tambov. Dalmatov carried this sectarian belief into Moscow, where a group of Mordvins heard his message and embraced it. Dalmatov was later martyred by Orthodox priests in a monastery prison by wheeling.”

În mod dubios, sursa lipseşte.

Într-o lucrare mult mai credibilă (decât o sursă lipsă), “A History of Russian Christianity – vol. III: The Synodal Era and the Sectarians (1725-1894)”, scrisă de un specialist în acest domeniu (Daniel H. Shubin), se arată că rolul pe care – chipurile – l-ar fi avut Dalmatov este îndeplinit de Simion Matveici Uklein, care a trăit nu în secolul al 16-lea, ci al 18-lea, în timpul domniei reginei Elizabeta a Rusiei (1741-1762). El şi-a început misiunea de evanghelizare la Moscova, şi, după un exil în Siberia, a continuat-o numai apoi în provincia Tambov (în treacăt fie spus, el era născut în satul Uvarov).

A fost arestat în timpul împărătesei Ecaterina a II-a (1762-1796), însă, după un an de închisoare, simulând o reîntoarcere la dogmele Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost eliberat şi, după această experienţă, a adoptat un mod de predicare mult mai discret. A ajuns până în Caucaz şi, pe parcursul vieţii sale, a adus la credinţa molocană peste 5000 de adepţi. Nu este menţionată soarta lui, însă mă îndoiesc că ar fi fost tras pe roată.

Cine este, atunci, Matvei Simionovici Dalmatov? Un predicator al sectei iudaizaţilor din Rusia (a subbotnicilor), bun cunoscător al Vechiului Testament, contemporan cu Uklein. Dalmatov s-a împrietenit cu acesta şi, în final, a fost convertit la molocanism, împreună cu numeroşi subotnici.

Reclame

Un comentariu

Din categoria Atitudini

Un răspuns la „O confuzie de pe Wikipedia privind începuturile credinţei molocane

  1. Pingback: Recapitulare (14) Pildele lui Hristos | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s