Ghetuţele uitate din pivniţa casei

Acum 70 de ani, într-o căsuţă destul de măricică din oraşul Tulcea, o fetiţă îşi aştepta moşul să vie. Ea a spălat ghetuţele, pantofiorii, poate şi patinele, le-a aliniat frumos şi s-a culcat. Până acum, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, ea îşi găsea întotdeauna ghetuţele pline cu  bombonele. Însă în aceea zi, nu. A privit dezamăgită în interiorul ghetuţelor uitate şi s-a întristat. 

După ce a jelit zile şi luni moartea tatălui ei, cel mai mult a îndurerat-o nu când a aflat că nu există nea’ Nicolae, ci că a făcut-o să sufere pe mama ei care, copleşită de probleme şi griji, a uitat acest mic detaliu şi fireşte, a suferit enorm, poate cel mai mult, pentru că a avut sentimentul că nu a putut să-i dea copilului ei ceva ce-şi dorea, oricât de neînsemnat ar fi părut. Din aceea zi, pentru Granny, moş Nicolae nu s-a mai întors….. niciodată.

Câteodată, noi oamenii ne punem toate speranţele în spaţiul întunecat al unor încălţăminte, nădăjduind că va trece pe la noi vreun moş cu barbă lungă în straie roşii şi cu sacul în spinare, iar ghetele se vor umple peste noapte. Însă dacă te încrezi în Dedushka Moroz vei afla apoi că viaţa nu-i chiar o poveste cu elfi şi bătrâni râzăreţi…

Dacă papa murise, cine să umple cizmuliţele bunicii mele? Până la urmă, ea nu şi-a lustruit pantofiorii ca să primească dulciuri, a căror gust ar fi fost amar, nu dulce, pe limba ei, ci în amintirea tatălui ei….de moşul l-ar fi adus înapoi pe papa….. dar cum “Santa Claus” nu te iubeşte mai mult decât părinţii tăi, nici în “Kris Kringle” nu îl vei găsi pe Mântuitorul.

Unele lucruri se uită…. ghetuţele din pivniţa casei, de pildă. Când sunt goale, ne încredem în ele, dar când sunt pline le golim noi, întâi de conţinut, apoi de sens; la sfârşit, le umplem, dar cu picioare în şosete. De ce nu or fi ghete de care să nu ne atingem? Speranţe şi aşteptări, nu vă mai puneţi în obiecte, nici în oameni, ci în Cei care nu vă vor dezamăgi niciodată…  

(republicat din 5 decembrie 2011)

Reclame

2 comentarii

Din categoria Memorialistica

2 răspunsuri la „Ghetuţele uitate din pivniţa casei

  1. Pustiule, iubeste-l pe Hristos cu sufletul asta curat, pe care il ai acum! Iubeste-i pe oameni, si-ai sa vezi ca sunt mai frumosi decat Santa Klaus sau Ded Maroz! sau decat iepurasul de paste! Tudore, iubeste-l pe Hristos si ai sa fi indragostit de cersetori, ei vor fi mai frumosi decat regii, pentru tine! Va veni steaua din Bethlehemul lui Israil la tine, cu magii ei, cu staulul si cu pastorii! Pune mana pe bata din lemn de roscov si rupe-le dintii lupilor!

  2. Pingback: Statistica lunară (12) Un an | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s