Refuzul cu o tentă neintenţionată de nerecunoştiinţă

Atunci când o persoană oferă unei alteia ceva, iar cea din urmă nu doreşte să primească, se cuvine ca aceasta să refuze („nu”) dar să-şi şi arate recunoştiinţa pentru intenţie („mulţumesc!”). Sensul acestei structuri („Nu, mulţumesc!„) este clar în scris, dar, în vorbire, dată fiind lipsa virgulei, se poate crea o confuzie nedorită: „Nu(-ţi) mulţumesc!„. Pentru a evita neclarităţile ce ar putea fi provocate astfel, se recomandă să se folosească o structură mai precisă: „Nu doresc, mulţumesc!”.

Aţi putea spune că nu e necesar, pentru că sensul lui „Nu mulţumesc” este ştiut de orice persoană care şţie să fie o gazdă primitoare (şi vă serveşte). Şi totuşi, vă pot da contra-exemplul lui „bună ziua”: câţi îl mai folosesc pentru a ura o zi bună, nu doar pentru a saluta (adesea, într-o formă prescurtată lipsită de sens: „bună!”)? Pentru că, în contextul duplicităţii prezentului, nu ştii, salutat fiind astfel, dacă ţi se doreşte o zi bună ori doar se respectă o formulă de politeţe, din acelaşi motiv, cu scopul de a evita falsitatea, atunci când ţi se oferă ceva, este dezirabil să-ţi exprimi clar dorinţa: 

Dacă respectivul s-a oferit să te servească numai din politeţe, înseamnă că pune preţ pe „buna conduită” şi că, dacă îl refuzi cu „nu doresc”, trebuie să-i spui neapărat şi mulţumesc.

Dacă, în schimb, persoana doreşte din tot dinadinsul să te servească, atunci nu poţi nici măcar să o refuzi: trebuie să mulţumeşti….. şi să accepţi! 🙂 

Reclame

Un comentariu

Din categoria NEPOLITICos şi Politicoase

Un răspuns la „Refuzul cu o tentă neintenţionată de nerecunoştiinţă

  1. Pingback: Recapitulare (12) “România mea merită iubită” | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s