Jindul unei mese pline…

Scaun de Van Gogh, 1888

… ŞI A UNUI SCAUN GOL

 Cum arată o masă plină? Ei bine, cel mai probabil nu arată într-un singur fel… în afară de faptul că are o formă, o culoare şi, în general, un aspect unic, masa este o piesă de mobilier pe care poţi să pui orice obiect care nu o sparge. Pe masa din sufragerie poţi să întinzi bucatele, pe masa din birou poţi să-ţi pui maşina de scris, pe masa din atelier poţi să-ţi pui uneltele de lucru, pe măsuţa de lângă canapea poţi să-ţi pui picioarele, iar pe masa de la şcoală îţi pui manualele şi caietele, iar dacă nu-ţi place ora respectivă, poţi să-ţi pui capul, dar nu este indicat: poţi pierde cunoştiinţe esenţiale.

Însă cum ar arăta o masă goală?……………………………………………………………………

„La poarta eternităţii”, 1882, Vincent van Gogh

Dar cum? Masa e ca să pui lucruri pe ea. Cum te-ai uita la o masă care mai ieri era plină,  iar astăzi este goală? Cu ciudă te-ai uita, cu ochii mari te-ai holba, pe picioare harnice (dar obosite) te-ai învârti, iar cu mâini puternice masa ai lovi.

Jindul unei mese pline este unul dintre cele mai dureroase sentimente: să ai o masă şi nu poţi pune nimic pe ea? Mai bine rupi masa şi faci din ea un scaun, că poate ameţeşti umblând de jur împregiur…

Scaunul: cum arată el ocupat? Ah, dar ca să dai un răspuns, nu te mai uita la text: fii cu ochii pe şezătoarea ta. Nu prea vezi mare lucru: la scaune nu te uiţi, ci doar stai pe ele. Pe mese să nu stai niciodată: pe masă se pun obiecte, nu oameni.

Dar care-i diferenţa dintre o masă plină şi un scaun ocupat? Ei bine, la prima dintre ele te uiţi cu bucurie; la cel din urmă te uiţi cu jind, pentru că ai vrea să stai tu pe el…

(republicat de pe Vindecătoru’ – 17 noiembrie 2011, joi)

Reclame

2 comentarii

Din categoria Omul Joi

2 răspunsuri la „Jindul unei mese pline…

  1. Pingback: Recapitulare (12) “România mea merită iubită” | tudorvisanmiu

  2. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s