Să nu spui zău! Parol! (Jurământul zilnic)

Pe când bunica mea era mic copil, ea folosea foarte des un anumit cuvânt pe care nimeni nu ar trebui să-l rostească pentru orice fleacuri. Acest cuvânt îl folosim zi de zi, pentru a întări o afirmaţie sau o negaţie.


Bunica folosea acest cuvânt în faţa mamei, pentru a o convinge de adevărul spuselor ei. Ce credeţi ca îi spunea? ”Jur”? Oh nu, termenul folosit de ea este unul mult mai nevinovat, pe care il utilizâm fără sa fim conştienţi că are valoarea unui jurământ. Evdochia o certa mereu, încerca să o dezveţe, însă obişnuinţa nu o schimbi prin ceartă [1]. În fine, într-o zi, străbunica mea i-a explicat fiicei ei ce înseamnă de fapt acel cuvânt.


Acum, pentru ca bănuiesc că „ardeţi” de curiozitate şi nerăbdare, o să vi-l dezvălui: se numeste “zău”. Da, aşa este, îl folosim foarte des. De câteva ori pe zi. Dar ştiţi de unde vine? Dintr-un cuvânt din limba latină, “deus, dei”. Înseamnă “Dumnezeu”. Deci (dumne)zău ar însemna “jur pe Dumnezeu”.


Într-adevăr, folosind acest cuvânt, am făgăduit solemn în faţa unei alte persoane, invocându-l pe Tatăl Ceresc, pentru a susţine lucruri neînsemnate. “Zău” ar trebui folosit pentru a susţine adevăruri absolute, lucruri sincere şi curate. De aceea, vă rog ca, de acum incolo, să nu mai ziceţi “zău”.


De fapt, vă rog să nu mai juraţi în nici un fel, pe nici o fiinţă, făptură sau faptă din această lume [2]. Oricum nimeni nu o să vă creadă, pentru că în zilele noastre, oamenii se îndoiesc de orice.
Aşa că, vă conjur să folosiţi un termen mult mai potrivit, pe care l-am primit cadou de la prietenii noştri francezi: se numeşte “parol!”. În sfârşit, vă implor să nu juraţi parol. De prea multe ori ne facem vinovaţi de sperjur….

(republicat de pe Vindecătoru’ – 3 noiembrie 2012, joi)


SURSA: “Zău”, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române: „zắu, interjecţie – „Jur pe Dumnezeu!” – [….] latinul deus (Pușcariu 1929; REW 2610), [….] Este dubletul lui zeu, s. m. (Dumnezeu; divinitate păgînă, idol), care este tot moștenit”.


Note: [1] Prin „ceartă” m-am referit la partea punitivă (verbală) a unei interdicţii dată fără argumentare. În opinia mea, „ca să dezveţi un om de un obicei prost, îl „iei de mana” şi îi explici „de ce nu e bine” (să facă acel lucru, n.n.), nu-i zici “Nu fă aia!” şi gata”. Totuşi, pe un plan mai profund, Răsvan explică faptul că „De la cele mai mici lucruri pe care ni le impunem să le facem pentru că știm că sunt bune și de folos, pînă la alegeri importante în viață, nimic nu putem face prin noi înșine. Mîndria omului vine din credința lui că înțelegînd, poate aplica. Adică, „deși și cearta e bună uneori și acceptată de Biblie-, a explica omului ca să înţeleagă e esenţial”. În fine, după acumularea unei experienţe privind ticul verbal numit „zău”, pot să afirm că explicaţia nu este niciodată suficientă, fiind necesară mai multe atenţionări pe un timp îndelungat.
[2] „Aţi mai auzit iarăşi că s-a zis celor din vechime: „Să nu juri strâmb; ci să împlineşti faţă de Domnul jurămintele tale.” Dar Eu vă spun: să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu; nici pe pământ, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat. Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru. Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.(Evanghelia după Matei, 5:34-37)


Post Scriptum: Spre completarea mesajului acestui articol, recomand citirea discuţiei pe marginea lui despre „obiceiuri proaste” şi a unui „jurnal” al copilăriei bunicii inclusiv despre ticuri şi ceartă („Legănarea piciorului la masă”, „Vişinul din curte”, „Bătaia este ruptă din rai”).

Reclame

2 comentarii

Din categoria Glosar teologic, Omul Joi

2 răspunsuri la „Să nu spui zău! Parol! (Jurământul zilnic)

  1. Pingback: Recapitulare (12) “România mea merită iubită” | tudorvisanmiu

  2. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s