Am o poezie. Cine cunoaşte provenienţa ei?

Acum de mult timp (vreo 70 de ani), bunica mea a învăţat poezia redată mai jos. Poezia a fost găsită într-un ziar ori o revistă de către străbunicul meu, i-a plăcut, iar bunica a învăţat-o (şi o ştie de atunci până în ziua de azi). Fireşte că, de fiecare dată când o recita, plângea (poezia este una tristă….), şi chiar şi acum încă o emoţionează.

Ştiu că nu-i încă vremea colindelor, însă, negăsind poezia niciunde pe internet, scriu această postare, cu rugămintea, dacă cunoaşteţi titlul, autorul (o variantă posibilă: Otilia Cazimir) şi/sau sursa exactă a poeziei, să mi le împărtăşiţi şi mie 🙂 Şi acum, creaţia lirică cu pricina:

„Au pornit colindătorii
Pe la geamurile aprinse
Cântecele lor răsună
Slab pe uliţele ninse

La fereastra unei case
Plânge un copil bolnav
Ochii lui sunt arşi de boală
Ars e trupul lui firav

„Mamă, vreau să plec cu dânşii
Să colind şi eu prin sat”,
murmură încet copilul.
„Mamă, când mă scol din pat?”.

Mama-şi pleacă trista frunte
„Puiul mamii drag şi mic,
Las’ c-ai să te faci tu bine,
Iarăşi ai să fii voinic”

La fereastră urătorii
Cântă sfânta născătoare
Lin şi-apleacă geana ochii
Şi, senin, copilul moare.

Mama strânge în neştire
O mânuţă îngheţată
Nici să plângă nu mai poate
Biata mama sfâşiată

12 comentarii

Din categoria Anotimpuri, Arta Literaturii

12 răspunsuri la „Am o poezie. Cine cunoaşte provenienţa ei?

 1. Pingback: Recapitulare (12) “România mea merită iubită” | tudorvisanmiu

 2. Cu plăcere, n-ai pentru ce ! Mă bucur că am putut să fiu de folos…
  Îţi doresc un An Nou binecuvântat de bunul Dumnezeu ! 🙂 La mulţi ani !

 3. Daniel

  Tudore,
  autorul poeziei e contemporan cu tine. M-as mira sa o fi stiut bunica sau strabunicul tau. Numai daca te uiti la limbajul folosit si la metrica vezi ca nu are nimic a face cu perioada despre care vorbesti. Ia spune, de pe ce site este? (stiu ca a fost stearsa dintr-o baza de date si stiu si cine este autorul – e ciudat cum necunoscandu-se autorul, dintr-o data poezia devine interesanta)

 4. Dragă Daniel,
  În primul rând, te salut şi îţi mulţumesc că ai trecut pe aici.
  Totuşi, bunica mea (n.1931) chiar ştia poezia din copilărie (prin 1937), şi i-a spus-o mamei tot în copilărie (în anii ’60). O ştie şi acum, şi plânge uneori când o recită – şi pentru că îi aminteşte de copilărie (tatăl ei a murit când ea avea 11 ani).
  Autoarea o bănuiam să fie poeta Otilia Cazimir (1894-1967). Ea are un stil mai special, mai liber.
  Nu am găsit poezia pe vreun site. Dacă ştii unde a fost pusă şi cine a introdus-o – de rog să-mi spui.
  Te salut!

 5. Daniel

  Dragul meu, poezia e facuta in anii 2003. Deocamdata nu spun cine este autorul fiindca imi place ca ai imaginatie. Cunosc autorul, nu are mai mult de 45 de ani. Si rade de povestea asta a ta. Pacat. Asadar il cunosc pe cel care a scris-o! Pustiule, fii serios… orice are o limita. Sa fi sanatos… pacat, desi eram convins 60% ca esti de treaba, acum convingerea mea a coborat la 15%. Sanatate.

 6. Dragă Daniel, când îţi spun că bunica mea ştie povestea din copilărie nu îţi spun altceva decât ce a zis ea – şi nouă, nepoţilor (prin 2000), şi fiicei ei (prin 1960). Nu mint şi nici nu imaginez nimic.
  Te-aş convinge dacă aş înregistra-o pe bunica mea în timp ce povesteşte despre poezie şi o recită? Ea are 82 de ani şi nimeni nu o poate bănui că minte.
  Îţi spun şi de ce am publicat-o: din poeziile de Crăciun a copilăriei, bunicii îi sunt dragi două. Prima am găsit-o: este „În seara de Crăciun” de George Coşbuc):
  Afară ninge liniștit,
  În casă arde focul;
  Iar noi pe lânga mama stând,
  Demult uitarăm jocul.

  E noapte, patul e făcut,
  Dar cine să se culce?
  Când mama spune de Iisus
  Cu glasul rar și dulce.

  Cum s-a născut Hristos în frig,
  În ieslea cea săracă,
  Cum boul peste el sufla
  Căldură ca să-i facă.

  Cum au venit la ieslea lui
  Păstorii de la stână
  Și îngerii cântând din cer,
  Cu flori de măr în mână.

  A doua e cea din articol. Am transcris-o, am dat versurile pe „Google” şi am fost susprins să nu o găsesc pe internet (este o poezie atât de frumoasă şi credeam că este arhicunoscută). De aceea am pus-o pe blog, sperând ca să putem afla împreună cine este autorul. Deci, motivaţia acestui demers este sentimentală.

  Înţeleg ce implicaţii au spusele mele privind spusele prietenului tău – dar ce îţi scriu este adevărat. Cred că doar discutând cu prietenul tău am putea lămuri situaţia.

  Dacă nu vrei să-mi spui cine este, nu mă voi supăra, dar – îţi dau seama – nu poţi să mă acuzi că mint invocând spusele unei persoane care, altfel, ar fi anonimă.
  Am o singură întrebare (fără vreun subînţeles): de ce poezia publicată on-line de prietenul tău nu mai este pe internet (a fost o defecţiune tehnică sau a şters-o el?).
  Apoi, te rog să verifici un lucru (dacă ai poezia lui la îndemână): dacă corespund versurile. Eu am transcris-o din recitarea bunicii şi e posibil să se fi strecurat anumite imprecizii (fie din recitarea ei, fie din trascrierea mea). Fii atent la un detaliu: dacă poezia se încheie cu „zbuciumată” sau „sfâşiată” (bunica mea nu mai ştie cuvântul exact).

  În final, te rog un singur lucru: să treci peste „procentul de credibilitate” pe care mi-l atribui (15%) şi să porneşti de la premisa că spun adevărul şi că sunt bineintenţionat. Ce ai avea de pierdut?
  Spunem, Daniel, ce dovezi doreşti din partea mea? Dacă vrei, pot s-o înregistez pe bunica mea. Vei vedea că spune adevărul din felul în care vorbeşte.

  Cu plecăciune!
  …. şi drag!

 7. Probabil se află în vreunul din manualele de citire din care a învăţat bunica dumneavoastră. O mătuşă de-a mea, de exemplu, de la ţară, ştia după zeci şi zeci de ani o poezie cu Nicuşor care nu era cuminte. Era memorată din clasa a doua primară. Aveam manualul respectiv (din păcate nu-l mai posed) şi am putu să mă conving foarte uşor.

 8. Frumoasa poezia… vad ca sunt ceva dispute pe tema autorului si anului creatiei… nu stiu cine a scris-o, dar pot spune ca este frumoasa! 🙂 Succes!

 9. Foarte frumoasa poezia… din caietul cu amintiri.

 10. Meridian25

  Suflet, suflet de copil…

 11. nu se gaseste nimic despre aceasta poezie pe google, iar ca vechime, nu se stie exact, poate fii o poezie veche si scrisa corect gramatical.

 12. O voi citi fetitei mele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s