All Hallow’s Eve: Samhain în ajunul Tuturor Sfinţilor?

Deşi „Halloween-ul” îşi are etimonul în sărbătoarea creştină a tuturor sufletelor („All Hallows’ Evening”), cred că este clar pentru oricine că originea sa este departe de creştinism. Faptul că s-ar trage din festivalul celtic numit „Samhain” din noaptea de 31 octombrie – 1 noiembrie, când se credea că bariera dintre lumea viilor şi a morţilor devine atât de slabă încât cei din urmă pot să-i afecteze pe cei dintâi, este unul căruia îi putem da crezare.  Totuşi, nu putem şti dacă obiceiurile precum costumatul ori trick-or-treating-ul sunt inspirate din acest festival ori i-au fost atribuite, spre a le da explicaţii cu un parcurs vechi în timp [1]. De acea, nu voi insista asupra acestei origini.

Un aspect care mă nedumereşte, totuşi, este de ce sărbătoarea creştină a martirilor (devenită, din secolul al IX-lea, a Tuturor Sfinţilor), iniţial sărbătorită la 13 mai, a fost mutată de un anume papă (Grigore al III-lea, 731-741, apoi, în 835, de Grigore al IV-lea, 827-844) la 1 noiembrie. De remarcat este, dar, că ambele date pot fi asociate cu câte o sărbătoare antică păgână: festivalul roman al Lemuriei, respectiv, cel celtic al Samhain – ambele dedicate morţilor. Poate s-a dorit înlocuirea unei sărbători păgâne cu una creştină: se poate vedea şi astăzi cât succes a avut această iniţiativă….. De prisos este să vă mai spun că, oficial, numai în Biserica Răsăriteană sărbătoarea Tuturor Sfinţilor nu se ţine la 1 noiembrie, ci în prima duminică după Cincizecime.

În fine, acum ar fi să evaluăm dacă Halloween-ul nu ar trebui sărbătorit, în mod necesar? „Colindatul pentru bomboane”, în afară că, în ţările anglofone, se face sub un mesaj curios („necaz ori recompensă”/”plăteşti sau o păţeşti”), nu este, pe termen lung, sănătos pentru dinţi. Cât despre costumat, aş vrea să spun că este numai un „bal mascat” inofensiv. Poate este. Şi totuşi, nu pot să nu mă întreb, când vreo persoană purtând coarne roşii pe cap, chiar dacă, pentru ea, acestea au o însemnătate culturală şi nu spirituală, de ce le poartă?

Notă: [1] Conform altei teorii, obiceiurile Samhain-ului ce ne-au parvenit sunt, în fapt, o caricatură a festivalului real (sau, cel puţin, în privinţa sacrificiilor umane), creată de autorii romani pentru a crea o imagine „barbară” a celţilor, care trebuiau „civilizaţi” de către romani.

P.S.: Pentru cei care doresc o analiză mai fermă din perspectiva creştină a Halloweenului, recomand articolul anglofon „What Christians should know about Halloween” (de Justin Holcomb) – via Marius Cruceru.

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Sarbatoare

Un răspuns la „All Hallow’s Eve: Samhain în ajunul Tuturor Sfinţilor?

  1. Pingback: Recapitulare (11) Cum să lecuieşti un fanatic? | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s