Un tânăr onorând un mare Rege (25 octombrie 2011)

LUMEA, MUZICA ŞI ANUL REGELUI:

UN TABLOU ÎNTREGIT AL MAJESTĂŢII SALE

NIHIL SINE DEO.

NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU.

Anul acesta, pe 25 octombrie, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a împlinit 90 de ani. Aceasta este o vârstă onorabilă şi nu sunt mulţi acei oameni cei care ajung la ea. Majestatea Sa a fost binecuvântat de Domnul cu o viaţă lungă. Când m-am gândit la acest lucru, am dorit să-i urez Regelui Mihai “bucurie şi satisfacţie pentru o viaţă împlinită şi echilibrată”. Şi totuşi, nu am putut să nu adaug “[….] cu tot tragismul ei”. De fiecare dată când îl văd pe Majestatea Sa simt, în adâncul sufletului meu, o părere de rău. De ce îmi pare rău? NU pentru că Regele Mihai nu şi-a putut împlini destinul (acela de a fi Rege). NU pentru că timp de 44 de ani (1948 – 1992) Majestatea Sa nu s-a putut reîntoarce pe pământul patriei sale, hoinărind prin Europa ca un rege fără de ţară. NICI MĂCAR pentru că un om care şi-a iubit ţara precum Regele Mihai este acum jignit de cei pentru care interesele naţionale sunt pe locul doi. Fireşte, REGRET toate aceste lucruri, dar cel mai rău îmi pare că poporul român nu vede în Maiestatea Sa ceea ce ar trebui să vadă: un exemplu de demnitate şi hotărâre, de cumpătare şi curaj, de statornicie şi iubire, un om de stat adevărat.

Într-un fel plecam dintr-un iad (comunist) [….] care afecta pe toată lumea, pentru a intra în unul care îmi era rezervat numai mie” – Regele Mihai despre abdicarea sa, “Lumea Regelui”, p. 101           

 Volumul “Lumea Regelui”, apărut pe 10 mai, de Ziua Regalităţii, cuprinde mărturii a zeci personalităţi care alcătuiesc un “zid de cuvinte la temelia Memoriei Maiestăţii Sale” (Cuvânt Înainte), contribuind la “restauraţia simbolică (a monarhiei) în mintea şi sufletul tuturor românilor” (Cristian Ţopescu, p. 277). Regele “este un om de o bunătate atât de mare că se află deasupra noastră” (Regina Ana, p.27). “Are întotdeauna nevoie de timp pentru a lua o hotărâre, dar la sfârşit el face întotdeauna pasul drept, la timpul potrivit”. Maiestatea sa este “loial ca bunicul său, Ferdinand I, dedicat precum străunchiul său, Carol I” şi are, adaug eu, dragoste de cultură asemenea tatălui său, Carol al II-lea (Principesa Margaeta, p. 31/ 33).

Dumnezeu ne-a dat două urechi şi o singură gură. Ascultă înainte de a vorbi” – Regele Mihai către Principesa Irina, “Lumea Regelui”, p. 51

Credinţa lui profundă în Dumnezeu şi exemplul lui Hristos […] i-au slujit drept far de-a lungul vieţii” (Principesa Elena, p. 49). Maiestatea sa “a ascultat întotdeauna mai mult decât a vorbit” (Principesa Elena), el “(păstrând) un calm exemplar şi o tăcere aproape contemplativă” (Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, p. 71). Mihai I era “tristul rege al unei ţări îndepărtate pe care a fost obligat să o părăsească […] Când se află în România [….] (el) devine un om întreg” (Principesa Sofia, p.55). “Deşi întinsă pe 9 decenii şi plină de deznădejde, povestea (Regelui Mihai) este nu doar de durată, ci şi cu sens spre viitor” (Principele Radu, p. 47).

Stima valorează mai mult decât celebritatea, Demnitatea mai mult decât renumele şi Onoarea mai mult decât gloria” – Cristian Ţopescu, despre învăţăturile deprinse de la Regele Mihai, “Lumea Regelui”, p. 277 

Regele Mihai este descris ca “Frumos şi semeţ, timid şi rezervat” (Frédéric Mitterand, p.89), “un simbol viu al libertăţii, dreptăţii şi loialităţii, valorile supreme ale monarhiei” (Hugh Montgomery, p. 131). Virtutuţiile sale sunt: “demnitate, bunătate, integritate şi suferinţă” (Simeon al II-lea al Bulgarilor, p. 75), “răbdare şi curajcalm şi patriotism” (Sir Gavyn Arthur, p. 95/ 99). În timp ce Carol poate fi numit „Infatigabilul”, iar Ferdinand, “cel Leal”, Mihai poate fi considerat “cel drept” (după cum consideră Mircea Martin, p. 199-201).

Regele pretinde (posibilă) imposibila iubire a vrăjmaşilor. El nu se răzbună pe (duşmanii) săi, (deoarece) şi-ar atribui un drept care nu-i aparţine”. Astfel, “în locul vrăjmaşului se prezintă”, ca printr-un miracol, “un ins de treabă, şi cuviincios, şi modest” (Sorin Dumitrescu, p. 181)

… muzica trebuie să fi însemnat ceva cu totul ieşit din comun pentru Majestăţile lor. Nu numai o sursă de frumos sau de artă pentru care aproape toţi avem slăbiciune, ci un fel de a se regăsi, de a-şi vindeca sufletul, de a se cunoaşte ai bine pe sine şi unul pe celălalt” – Principele Radu al României, “Muzica Regelui”, p. 11

Muzica Regelui”, apărută pe 24 septembrie, este o colecţie care reuneşte cântecele preferate ale Regelui şi Reginei, de-a lungul vieţii Maiestăţilor lor, însoţită cu o carte de mici dimensiuni, cu fotografii şi text.

Sire, vă aduceţi aminte de tronul de la Castelul Peleş?”, a fost întrebarea pusă Regelui Mihai de către marele violonist Yehudi Menuhin, discipol al lui George Enescu, în timpul unei vizite a Majestăţii Sale la vila acestuia din Elveţia. După cum relatează Principele Radu, martor al acestei conversaţii alături de Regina Ana şi Principesa Margareta, Regele Mihai a dat un răspuns simplu: “Da”. “V-aţi aşedat vreodată pe el?”, a întrebat Menuhin. “Nu cred”, a răspuns Majestatea Sa. “Eu da”, a continuat gazda, în hototele de râs al invitaţilor săi. “Menuhin ne-a povestit în detaliu cum venea adus de George Enescu la Peleş şi cum făcea năzbâtii prin castel, atunci când era nesupravegheat”, povesteşte Alteţa Sa.

Această povestire este pe atât comică cât este de tristă, pentru că ne duce pe toţi cu gândul la un singur lucru…  Majestatea Sa nu a stat niciodată pe Tronul cuvenit prin naştere, şi nici “[…] nu i-a fost dat să poarte Coroana de oţel a Regilor României”. Şi totuşi, el poartă pe augusta-i frunte simbolul irecuzabil al altei coroane, cea turnată şi călită din metalul tare al altei biruinţe: Coroana oţelirii în urgiile unei istorii trăite dramatic” (Andrei Brezianu, p. 223)

Primăvara înseamnă pentru Maiestatea Sa […] un nou început, o luare de la capăt – Principele Radu al României, “Anul Regelui”, p. 16 

Anul Regelui”, apărut pe 21 octombrie, este un album de fotografii care reuneşte cele mai importante momente din viaţa regelui, fiind de asemenea o prezentare amplă şi fascinantă a vieţii familiei regale, aşa cum se desfăşoară pe parcursul unui an întreg.

 

Albumul este împărţit în patru capitole care poartă numele anotimpurilor, ceea ce îmi aminteşte că Maiestatea sa este, aşa cum a fost numit de Robert Griffin, “Un monarh pentru toate anotimpurile”: pentru vara când a devenit rege cu regenţă (20 iulie 1927), pentru toamna când a abdicat tatăl său (6 septembrie 1940), pentru iarna când a fost forţat să abdice (30 decembrie 1947) şi pentru primăvara când s-a întors în ţară (aprilie 1992).

Descoperind Lumea Regelui, ascultând Muzica Regelui, trăind Anul Regelui şi cunoscând Viaţa Regelui, putem picta în mintea noastră un Tablou al Majestăţii Sale şi, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea sa, să ne uităm la această pictură şi să să-l respectăm, să-l apreciem şi să-l iubim pe omul pe care îl vedem, pentru că el s-a născut ca să trăiască în folosul poporului său. Trăiască Majestatea Sa, Regele Mihai I al Românilor!

(republicat de pe Vindecătoru’ – 25 octombrie 2011, marţi)

Notă: Termenul de „Maiestate”, trimiţând la un „caracter ori aspect impunător, grandios sau solemn care trezește admirație, respect”, a fost înlocuit cu „Majestate”, care – în cazul Regelui Mihai I – însumează titlul regal şi primul sens. Diferenţa de formă între cei doi termeni are o cauză etimologică: diferenţa dintre latinul „maiestas, maiestatis”, însemând maiestate, şi francezul „majesté”, care are ambele sensuri. În limba engleză, această diferenţă de sens este semnalată prin majusculă/minusculă (Majesty, majesty).

Post Scriptum: Acest articol a apărut şi pe blogul Alteţei Sale Principelui Radu al României.

Reclame

3 comentarii

Din categoria Monarhia salveaza Romania, Omul Joi

3 răspunsuri la „Un tânăr onorând un mare Rege (25 octombrie 2011)

  1. Pingback: Recapitulare (11) Cum să lecuieşti un fanatic? | tudorvisanmiu

  2. Pingback: Continuitate | tudorvisanmiu

  3. Pingback: un tn[r ]n expansiune | Dialog cu Mine Insumi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s