Două istorii a comunismului: una a comisiei, alta a istoricului doctor

Sursa: Okazii

Astăzi, cu prilejul lansării celui de al doilea volum din seria „Istoria comunismului” (elaborată în urma cercetărilor Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comunite din România), privitor la „Documentele Nicolae Ceauşescu (1965 – 1971)”, doresc să vă atrag atenţia asupra unui alt volum, scris de profesorul meu de istorie, dl. Vasile Pascu: teza de doctorat „Regimul totalitar comunist în România, 1945-1989” calificativ cum laude la Facultatea de istorie a Universității București (2010), citând câteva recenzii:

„Domnul Profesor Vasile Pascu a întocmit o interesantă lucrare – Regimul totalitar comunist în România, 1945-1989 – în care, în două volume, în aproape 1000 de pagini, autorul oferă o bogată informaţie, multilateral orientată asupra unei jumătăţi de veac de istorie recentă. Această informaţie este întemeiată pe cercetarea lucrărilor de specialitate, a presei vremii, dar şi a unor surse de arhivă.
Lucrarea este redactată într-un mod atractiv, ceea ce face lesnicioasă consultarea şi lectura sa. Este o carte utilă şi necesară pentru perceperea unei tematici foarte actuale, care poate oferi cadrelor didactice, ca şi şi elevilor, un material viu privind o problematică variată.”
(Acad. Dan Berindei, Vicepreşedinte al Academiei Române şi Preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, 23 decembrie 2010)

„Departe de noi intenţia de-a şoca ori de-a modifica vreun clasament, dar, prin ampla sa monografie, Regimul totalitar comunist în România, 1945 – 1989, prof. Pascu VASILE rivalizează într-un fel cu N. Iorga. În mod precis, avem în vedere faptul că, asemenea antemergătorului celebru, care, singur, a realizat, cum prea bine se ştie, inimitabila-i Istorie a Românilor în zece volume (1936-1939). Aşadar, potrivit unui calcul simplu, cam tot atâta, dacă nu cumva chiar mai mult (?), decât au valorificat cândva zeci institute de cercetări istorice la un loc.
Sub acest unghi, prof. Vasile Pascu apare, netăgăduit, opozabil faimoasei Comisii Prezidenţiale Internaţionale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, gestionată de prof. Vladimir Tismăneanu, care în 2006, a finalizat controversatul Raport final asupra anilor 1945-1989, dar dispunând de un efectiv grozav şi în baza unor cheltuieli îndestulătoare. În vreme ce autorul Regimului totalitar… , singur şi fără nici un sprijin material sau moral din vreo parte, ne supune atenţiei un text consacrat tot epocii comuniste de la Bucureşti, net superior textului oficial menţionat. Faptul, netăgăduit, este greu de înţeles şi, tot astfel, de explicat, dar, în vreme ce prof. Vasile Pascu şi-a propus o istorie a epocii comuniste cuprinzând patru compartimente şi 23 de capitole, inclusiv o Cronologie şi Bibliografia, membrii Comisiei Tismăneanu, ambiţionând peste măsură, în stadiul actual al studiilor de specialitate şi al investigării arhivelor române şi străine, au realizat un mixtum compositum, ceva ce nu seamănă nici unui raport global şi obiectiv, dar nici istoriei care a fost de la 1945 la 1989…
Cartea prof. Vasile Pascu, este o istorie documentată şi care se citeşte cu plăcere şi interes, dedicată — aşa cum trebuia – tuturor acelora care, alături de părinţii săi, ..au pierit în luptă cu monstruozitatea ce a purtat unul din numele: comunism, bolşevism, totalitarism, «democraţie populară», «socialism cu faţă umană», toate la un loc însemnând barbarie (subl. lui P. V.) (p. 5).”
(Prof. univ. dr. Gheorghe BUZATU – „Recenzii” în Revista Academiei oamenilor de ştiinţă, 2009; „Raportul final” – un produs expirat”, 20 ianuarie 2012, în Revista Art-Emis)

„Lucrarea Regimul totalitar comunist în România, 1945 – 1989 a domnului profesor Vasile Pascu – Colegiul Naţional Gh. Lazăr Bucureşti – este o lucrare deosebită în literatura de specialitate prin masivitatea sa – circa 1000 de pagini – şi prin sursele documentare şi bibliografice folosite.
Analizând integral o perioadă recentă şi dificilă din istoria noastră naţională cartea menţionată se distinge prin acurateţea ştiinţifică şi echilibrul abordării evenimentelor analizate.
Limbajul deosebit de abordabil face lucrarea accesibilă cititorilor şi totodată convingătoare prin argumentele aduse în sprijinul afirmaţiilor conţinute. Teme ca Ideologia şi cultura în timpul regimului comunist au fost abordate mai puţin în literatura de specialitatea dar le regăsim în lucrarea domnului profesor foarte bine tratate şi documentate. Alte teme precum Politica externă a regimului comunist se bazează pe echilibrul abordări şi pe rigoarea documentării, astfel că orice afirmaţie este susţinută cu numeroase argumente şi documente din perioada respectivă.”
(Prof. dr. Vlad NISTOR, Decan al Facultăţii de Istorie, Bucureşti, decembrie 2010)

Sursa recenzii: site-ul liceului

3 comentarii

Din categoria Istorie si Civilizatie

3 răspunsuri la „Două istorii a comunismului: una a comisiei, alta a istoricului doctor

  1. Pingback: Recapitulare (11) Cum să lecuieşti un fanatic? | tudorvisanmiu

  2. De-abia încep lectura, aşa că deocamdată nu pot comenta conţinutul.

    Dar ref. la formă, constat că din păcate pt. cele 2 volume nu s-a afectat decât câte un cuprins minuscul – de doar 1 pag.- şi niciun index- ceea ce ar fi uşurat f. mult căutarea prin carte, dacă te interesează doar o anumită temă, dacă vrei să reciteşti mai târziu anumite pasaje, etc.
    Un cuprins prea mic, cu toate că cartea pare a fi bine structurată! Păcat! Poate publică cineva pe net vreun cuprins detaliat?!

  3. Astăzi am obţinut şi eu cartea. Cu cuprinsul mai detaliat, vom vedea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s