“Olimpicele” dintre Olimpiade

De regulă, din patru în ani patru ani, începând din 1896, are loc evenimentul sportiv internaţional a cărei denumire constitutie câteodată prilejul de comitere a unei confuzii de natură semantică.

Primele jocuri olimpice au avut loc în Grecia, în vara anului 776 î.Hr., deschizând astfel ciclul unor perioade succesive de patru ani care, după 1170 de ani de respectare cu sacralitate a tradiţiei jocurilor de către poporul grec (până în 394 d.Hr., când au fost interzise de împăratul roman Teodosius I), nu au mai cunoscut competiţiile sportive timp de 1502 ani, la sfârşitul cărora un baron francez idealist a reînviat tradiţia olimpică (1896), care se respectă continuu de 116 ani (cu trei excepţii: 1916, 1940, 1944).

În Grecia Antică, acest “interval de patru ani dintre două serbări succesive ale jocurilor olimpice, devenit unitate cronologică convenţională” a fost numit, după măreţul munte văzut drept lăcaşul zeilor lor, olimpiadă. Aceasta nu se confunda cu jocurile olimpice ci, metaforic vorbind, reprezenta mai degrabă sfoara cu patru noduri care unea capetele a două bile.

În epoca modernă, conform calendarului de care grecii, la vremea lor, nu dispuneau, o olimpiadă începe de la ziua de 1 ianuarie a anului în care are jocurile olimpice de vară din respectivul an aveau loc şi se termina în a patra zi de 31 decembrie care avea să-i succeadă (Ex: prima olimpiadă modernă a început la 1 ianuarie 1896 şi s-a terminat la 31 decembrie 1899).

Conform tradiţiei instituite de Baronul de Coubertin, jocurile olimpice din vara primului an al fiecărei olimpiade aveau să fie găzduite de o una dintre ţările globului, de regulă, în capitală. Ceea ce vreau să vă aduc în vedere este că acolo se desfăşurau jocurile olimpice şi nu olimpiada, perioadă de timp care trece consecutiv pe cuprinsul întregului glob. Adică, nu vom vorbi de olimpiada din Atena, Paris, Berlin, Roma, Montreal, Sydney, Beijing, Londra, ci de jocurile olimpice care au avut loc în aceste locuri.

Un motiv al accentuării acestei confuzii este, probabil, faptul că, în limba engleză, şi perioada de timp, şi evenimentul sportiv, pot fi exprimate printr-un singur substantiv (olympiad, respectiv, olympics). Din considerente de scurtare a enunţării unui idei, recomand, mai degrabă decât facerea unei greşeli semantice, folosirea termenului forţat de “olimpicele din Londra” pentru a se face referire (în particular) la actualul eveniment sportiv desfăşurat în vara acestui an în capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Gramatica ilustrata, Jocurile olimpice

Un răspuns la „“Olimpicele” dintre Olimpiade

  1. Pingback: Recapitulare (8) Meniu de vară | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s