Căruţaşul de foc

1. Înălţarea lui Ilie (2 Regi 2:1-14) 

“1 Când a voit Domnul să ridice pe Ilie la cer într-un vârtej de vânt, Ilie pleca din Ghilgal cu Elisei.

2 Ilie a zis lui Elisei: „Rămâi aici, te rog, căci Domnul mă trimite până la Betel.” Elisei a răspuns: „Viu este Domnul şi viu este sufletul tău că nu te voi părăsi.” Şi s-au coborât la Betel.

3 Fiii prorocilor, care erau la Betel, au ieşit la Elisei şi i-au zis: „Ştii că Domnul răpeşte astăzi pe stăpânul tău deasupra capului tău?” Şi el a răspuns: „Ştiu şi eu, dar tăceţi.”

4 Ilie i-a zis: „Eliseie, rămâi aici, te rog, căci Domnul mă trimite la Ierihon.” El a răspuns: „Viu este Domnul şi viu este sufletul tău, că nu te voi părăsi!” Şi au ajuns la Ierihon.

5 Fiii prorocilor, care erau la Ierihon, s-au apropiat de Elisei şi i-au zis: „Ştii că Domnul răpeşte azi pe stăpânul tău deasupra capului tău?” Şi el a răspuns: „Ştiu şi eu; dar tăceţi.”

6 Ilie i-a zis: „Rămâi aici, te rog, căci Domnul mă trimite la Iordan.” El a răspuns: „Viu este Domnul şi viu este sufletul tău, că nu te voi părăsi.” Şi amândoi şi-au văzut de drum.

7 Cincizeci de inşi dintre fiii prorocilor au sosit şi s-au oprit la o depărtare oarecare în faţa lor, şi ei amândoi s-au oprit pe malul Iordanului.

8 Atunci Ilie şi-a luat mantaua, a făcut-o sul şi a lovit cu ea apele, care s-au despărţit într-o parte şi într-alta, şi au trecut amândoi pe uscat.

9 După ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: „Cere ce vrei să-ţi fac, înainte ca să fiu răpit de la tine?” Elisei a răspuns: „Te rog să vină peste mine o îndoită măsură din duhul tău!”

10 Ilie a zis: „Greu lucru ceri. Dar dacă mă vei vedea când voi fi răpit de la tine, aşa ţi se va întâmpla; dacă nu, nu ţi se va întâmpla aşa.”

11 Pe când mergeau ei vorbind, iată că un car de foc şi nişte cai de foc i-au despărţit pe unul de altul, şi Ilie s-a înălţat la cer într-un vârtej de vânt.

12 Elisei se uita şi striga: „Părinte! Părinte! Carul lui Israel şi călărimea lui!” Şi nu l-a mai văzut [….]” (A doua carte a Regilor, 2:1-12)

 

2. Sărbătoarea de Sfântul Ilie (20 iulie) 

“Asocierea lui Ilie cu aducerea ploii și cu acest car metaforic amintit de Elisei i-a făcut pe creștinii din România să proclame „o zi de sfântul Ilie“ pe data de 20 Iulie, când plouă câteodată torenţial și tunetele seamănă cu duruitul unor roți de care pe deasupra norilor.” – pastorul Daniel Brânzei, în studiul “Arhivele regale – 17. Înălţarea lui Ilie (2 Regi 2:1-14)”

 

3. Ziua aviaţiei 

La 1913, în Regatul României, pe data de 20 iulie s-a instituit “Ziua aviaţiei şi a apărării antiaeriene”.

Alegerea  proroocului Ilie Tesviteanul drept “patron al aviaţiei” s-a datorat episodului “urcării la cer în carul de foc”.

Totuşi, subliniez o breşă a acestei asocieri: dacă, în condiţii normale, un aviator decolează de la pământ cu scopul de a ateriza altundeva, profetul avea o destinaţie nepământeană, stabilită dinainte, şi anume: eternitatea (“ţinta finală” a fiecărui muritor).

 

P.S.: În ceruri se află acum şi unchiul tatălui meu, aviatorul Petre Râpeanu, supravieţuitor al “luptelor aeriene” date în numele “apărării patriei” pe ambele fronturi, care – în mod poetic –, ca orice aviator, după ce a luat pe pământ de-atâtea ori drumul văzduhului la care năzuise din tinereţe, s-a ridicat la o înălţime (spirituală) mai Sus decât orice maşinărie inventată de om ar putea să ajungă….

Reclame

2 comentarii

Din categoria Sarbatoare

2 răspunsuri la „Căruţaşul de foc

  1. Pingback: Recapitulare (8) Meniu de vară | tudorvisanmiu

  2. Pingback: Recapitulare (8) Meniu de vară | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s