Etalonul aur

Unui colecţionar de piese LEGO şi maşini Bburago – mai valoroase decât ciocolata ori bomboanele (ce îşi pierd valoarea odată ce au fost consumate) –, care recomandă aprovizionarea cu aur, argint sau orice alt bun intermediar (precum cerealele), într-o Românie în care, conform viziunii sale, un demnitar de stat socialist o să abuzeze de tiparniţa băncii naţionale şi-o să producă hiperinflaţie iar banii de hârtie o să-şi piardă orice valoare: 

Încep prin a spune că sistemul de preţuire a monedei fiduciare este cel puţin bizar: valoarea unei bancnote de hârtie ori polimer (nu materială, ci nominală) este – economic vorbind – mai mare decât a unor resurse esenţiale (precum apa şi alimentele), deşi – în fapt – aceea fâşie colorată numită “bilet de bancă” nu satisface nevoi fiziologice elementare precum nutriţia ori igiena corporală (ca o paranteză, menţionez că, dacă valoarea atribuită unei unităţi monetare ar fi cea reală, inflaţia nu s-ar putea produce “la comandă”, din moment ce nu tiparniţa dar rezervele naturale sunt cele care produc “moneda universală”): Fireşte, mă refer la aur.

Ludwig von Mises (a cărui “Economie în 7 lecţii” ai recomandat-o) scria că etalonul aur posedă o calitate incomparabilă”, deoarece “cantitatea (sa) de bani […] este indepen­dentă de politicile guvernelor și ale partidelor politice” (p.83), sau, cum scria Tudor Smirna în prefaţa cărţii, este “independentă de orice aranjament etatist” (p.16), recomandând-o, în spiritul lui Mise, drept monedă unică universală” în locul unei unităţi monetare europene fiduciare (EURO). Această calitate a rezervelor aurifere exploatate, rafinate, turnate în lingouri şi marcate nu poate fi contestată, mai ales când posedă încă un avantaj: reprezintă temei suficient pentru evitarea atacurilor speculative la adresa monedei naţionale” (este suficient să-l “zăngănim”, după cum spunea consilierul guvernatorul Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu).

Nu voi începe să vorbesc despre o mult controversată exploatare cu potenţial ultra – toxic (bazinul minier “Roşia Montană”). În schimb, voi aborda o temă mult mai generală, afirmând că valoarea monetară a aurului NU este dată nici de raritate, nici de aspect (în Franţa secolului al XIX-lea, aluminiul – deşi cel mai abundent metal din crusta pământului – era mult mai valoros, dar numai datorită lipsei unei tehnologii moderne de prelucrare), nici de alte proprietăţi fizice sau chimice pe care le are (deşi cel mai bun conductor electric, nu este utilizat în acest scop din considerente pragmatice, iar elemente radioactive precum uraniu şi wolfram sunt de mii de ori mai importante în industria nucleară, militară şi spaţială), ci de modul de raportare a societăţii umane faţă de el. Adică, aurul NU este nobil prin sine, ci este tot o unitate monetară fiduciară, însă nu de natura bancnotei, ci de cea a unei opere de artă a unui artist consacrat.

Într-o lume post-apocaliptică, în care economia este zero pentru societatea supravieţuitoare, între o uncie de aur bună de făcut podoabă şi un pumn de cereale însoţite de un pahar cu apă, tu ce-ai alege? (întrebarea este retorică: 

doar atât am avut să-ţi spun, prietene cu “sfaturi de aur” :-))

Reclame

5 comentarii

Din categoria Eco nomie

5 răspunsuri la „Etalonul aur

 1. mediesanul1234

  Ma bucur ca l-ai citit pe Mises.Ca sa-ti raspund la ultima intrebare”Într-o lume post-apocaliptică, în care economia este zero pentru societatea supravieţuitoare, între o uncie de aur bună de făcut podoabă şi o bucată de pâine însoţită de un pahar cu apă, tu ce-ai alege? (întrebarea este retorică:

  doar atât am avut să-ţi spun, prietene cu “sfaturi de aur” 🙂 )”
  as alege graul si apa nu painea si apa.Sti de ce?Pentru ca painea se strica in 2, 3 zile pe cand graul se poate pastra daca e ferit de umiditate.In alte ordine de idei,de ce nu ai dat tot citatul?:)”Mancare da, bani mai putin.Si nu uitati sa sapati o fantana.Ca si bani recomand aurul sau argintul sau orice alt bun care va fi intermediar(eu as banuii ca cerealele vor valora cat aurul)”.Am eu o banuiala ca in curand Ponta sau cel care o sa vina dupa el la guvernare,o sa porneasca tiparnita iar apoi o sa avem hiperinflatie.Si-atunci banii de hartie nu mai au valoare.Cat despre electricitate,eu zic sa va obisnuiti fara.Pentru ca vom avea pene de curent multe si dese.”

  Dupa cum vezi,chiar am indicat cerealele ca si moneda de schimb. Chestia e ca daca avem colaps,oamenii vor dorii ceva sigur ca si moneda de schimb pentru a face troc(caci se va revenii la troc),valoros in care sa aiba incredere.Ceva palpabil, ceva care sa se simta, pe care sa puna mana,ceva gen sound money.Poate fi si altceva,dar de regula dupa fiecare esec al banilor de hartie,oamenii totdeauna s-au intors la aur si argint.Cerealele vor fi o moneda de schimb cruciala la inceputuri,dar dupa aceea vei vedea ca se vor reorienta catre aur si argint.Asa a fost totdeauna.

 2. 1) „as alege graul si apa nu painea si apa” -> painea era o metafora; graul este bun de consumat ca atare, mai ales dupa ce-a fost lasat sa incolteasca cateva zile.
  2) Nu am redat indirect tot citatul deoarece: – fantana nu poate fi sapata oriunde (trebuie sa existe rezerve acvifere subterane); – uzitantii electricitatii (adica toti potentialii cititori ai acestui articol) ar putea fi foarte speriati de preziunea ta privind penele (de curent).
  3) Cerealele le-ai indicat indirect (ai vorbit de presupusa valoare a lor viitoare, nu ai mentionat din start trocul): le-am trecut acum in paranteza, ca bun intermediar (pe timp de criza, si imperiul roman ajunse sa-si plateasca soldatii in natura din lipsa monedelor din metal pretios).
  4) Ca sa nu raman dator statului maximal: “O monedă unică, ar spune Mises, este utilă pentru eficientizarea comerțului și calculului economic internaţional, însă ceea ce trebuie să ne dorim nu este o monedă unică europeană, ci o monedă unică universală și liberă de intervenția autorităților statale […] (cea) pe care piața liberă a ales-o de-a lungul istoriei și care nu a fost înlăturată din prim-planul afacerilor internaționale decât cu eforturile secu¬lare ale autorităților intervenționiste: aurul. Acest metal prețios nu ar trebui readus în circuitul monetar într-un coş valutar alături de monede naționale compromise, ci pur şi simplu ca monedă de sine stătătoare, independentă de orice aranjament etatist” – Tudor Smirna (p. 15 – 16)

 3. mediesanul1234

  Aha.Am inteles acuma.Incerci sa nu sperii cititorii.E drept ca oamenii sunt cam speriosi dar trebuie sa fim pregatiti pentru orice.Iar economia austriaca spune totdeauna adevarul,chiar daca majoritatea refuza sa-l recunoasca(vezi reactia americanilor de media black out aplicata lui Ron Paul)

 4. Pingback: Recapitulare (7) Efervescenţă muli-laterală de 16 ani şi 6 luni | tudorvisanmiu

 5. Francis Drake

  Discutia de mai sus contine multe greseli fundamentale – citez:
  afirmând că valoarea monetară a aurului NU este dată nici de raritate, nici de aspect, nici de alte proprietăţi fizice sau chimice pe care le are (deşi cel mai bun conductor electric, nu este utilizat în acest scop din considerente pragmatice….), ci de modul de raportare a societăţii umane faţă de el. Adică, aurul NU este nobil prin sine, ci este tot o unitate monetară fiduciară, .

  În primul rând aurul nu este cel mai bun conductor electric. Înaintea lui vin cuprul si argintul.
  Însa aurul are niste proprietati extraordinare, si tocmai de aceea a fost ales ca referinta monetara, cândva prin sec. V îen. Si anume este intert fizic si chimic.

  Cu alte cuvinte, o moneda de aur îsi va pastra greutatea si aspectul, spre deosebire de monedele anterioare din bronz sau cupru care cocleau. La fel si monedele de argint, care se uzau prin folosire (prin frecare greutatea lor se micsora, iar aspectul devenea cenusiu datorita oxidarii).

  Din aceste motive aurul e folosit în electronica de vârf (de exemplu în microprocesoare si altele) sau ca material de acoperire a contactelor (în aplicatii militare si/sau HiFi).

  Observatia ca aurul e singurul material metalic care nu se degrada în timp, deci o proprietate, a facut ca societatea sa-l aprecieze. De zeci de mii de ani, omenirea a trecut nepasatoare pe lânga niste pietre cu proprietati fantastice, si pentru care se dau razboaie azi, si anume minereul de uraniu. Exemplul a vrut sa spuna ca proprietatile (respectiv aplicarea lor în practica) da valoarea unui lucru, nu invers, un lucru devine valoros pentru ca cineva zice asa. Ultimul caz este tipic pentru snobi, dar nu pentru o societate. Sigur, colectionarii de Lego pot sa faca schimburi între ei, în etaloane de aproximativ aceeasi culoare ca si aurul 🙂 dar aici se opreste toata asemanarea.

  Fiindca nu rugineste îsi pastreaua luciul – bun pentru bijuterii (atestarea si/sau confirmarea rangului social)
  Fiindca nu se corodeaza îsi pastreaza greutatea – bun pentru monede (din aurul monedelor se turnau si în antichitate bijuterii, nu numai de catre tiganii aurari)
  Fiindca nu se corodeaza si este inert chimic – este usor suportat de catre organism (bun pentru plombe si insertii – pâna la descoperirea titanului)
  Fiindca nu se corodeaza – este bun pentru vase si tacâmuri la masa, nu afecteaza gustul si nici compozitia chimica a alimentelor (vrea cineva sa manânce cu tacâmuri de plumb?)
  Fiindca este relativ bun conducator de electricitate si nu corodeaza (prima descoperita relativ recent în istorie) – bun pentru contacte si fire.
  Fiind ductil si tare – bun chiar si pentru elemente de decor al armurilor si armelor, fara a slabi capacitatea lor de aparare sau atac

  Sigur, nu tine de foame sau sete si nici nu înlocuieste benzina sau electricitatea. Dar n-ar fi o lume prea monotona, aceel El Dorado?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s