Limbi de foc

Pogorârea Duhului Sfânt peste ucenicii lui Hristos a avut loc în ziua Pentecostului evreiesc (Şavuot, sărbătoare comemorând înmânarea celor Zece Porunci pe Muntele Sinai, la 50 de zile de la ieşirea poporului evreu din Egipt). La adunarea obligatorie a comunităţii evreieşti în ziua Pentecostului (“erau toţi împreună în acelaşi loc”) s-a petrecut revărsarea a Duhului (“toţi s-au umplut de Duh Sfânt”) şi dăruirea cu abilitatea de a vorbi în alte limbi”.

Legătura Cincizecimii cu Rusaliile este una de suprapunere temporală, acestea din urmă constituind o sărbătoare de origine păgână (Rosalia, festivalul pagano – roman al trandafirilor), legată ulterior prin folclor de fiicele lui Rusalim Împărat, femei fabuloase din categoria ielelor (1) care pedepsesc păcătoşii ce nu respectă sărbătorea cu urâţenie ori nebunie (leacuri fiind pelinul uscat şi Dansul Căluşarilor).

Mai mult, Rusaliile ar corespunde (într-un fel halloweenyan) cu întoarcerea spiritelor morţilor în morminte (Moşii de vară) după umblarea printre cei vii timp de 52 de zile (începând din Joia Mare), lucru care cere din partea sătenilor împodobirea gospodăriei cu ramuri de tei ori nuc (impuse post-factum drept “simboluri” ale limbilor de foc):

“Deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa în care şedeau ei. Li s-au arătat nişte limbi ca de foc, care s-au împrăştiat şi s-au aşezat câte una pe fiecare dintre ei” (Faptele Apostolilor, 2:2-3).

Pastorul Marius Cruceru a scris: “A propos…. Erau nişte cîntece ‘’Doamne, dă-ne Rusalii’’. Ionuţ Amateesei pune întrebarea ‘’Cine mai vrea Rusalii?’’. Răspuns – Eu, nu!! De ce? Ghiciţi de ce!”. Pentru că astăzi umblăm cu limbi de foc, nu ca, de foc efectiv!

 

Notă: (1) = Ielele sunt fiinţe folclorice care vrăjesc bărbaţii pe timp de noapte, făcându-i să cadă sub “farmecul dragostei”. Dansatoare impudice în horă, ele ar fi un pericol pentru nepăstrătorii tradiţiei, dormitorii sub cerul liber şi drumeţii ori umplătorii de găleţi cu apă de la fântână pe timp de noapte rusaliană.

P.S.: 1) Sărbătorile nu trebuie văzute ca “o zi liberă, ci un prilej de înălţare launtrică. Doar rotindu-ne în fiecare an ca într-un cerc, trecând prin toate sărbătorile, nu realizăm nimic”. Dacă reuşim “să prindem o nouă semnificaţie, cu fiecare sărbătoare”, putem avea ocazia de a ne înalţă “ca pe o spirală spre cer” (Mitică Holhos, „O poveste despre izvoare”). 

2) Acum un an, eram în prima zi de vacanţă, pregătindu-mă pentru examenele naţionale. Ţintind spre un liceu de prestigiu, am încercat să-mi însuşesc modul de redactare cel mai potrivit al lucrării. Dacă la matematică, ajunsesem deja la această performanţă (sub îndrumarea în particular a doamnei Anca Toşa, meditatoare de un imens sprijin matematic pentru noi), aveam anumite dubii privind româna (deşi am avut în primii 3 ani de gimnaziu o profesoară excepţională, Adina Puhache, dumneaei a fost înlocuită  de o profesoară  suplinitoare, Cristina Georgescu, care ne pregătea suplimentar în cadrul şcolar, dar, fiind tânără, nu avea experienţă privind tipurile de subiecte de-a lungul anilor), motiv pentru care am dorit o consultanţă în plus (ne-a fost recomandată Mirela Mihală, inspectoare). Având un program încărcat, ziua liberă de “Rusalii” i-a permis doamnei Mihală să ajungă pentru câteva ore de meditaţii cu noi doi (după ce, pe parcursul anului, a fost obligată de lipsa de timp să refuze alţi elevi). Acele nedumeriri pe care le aveam au fost clarificate (dacă răspunsul trebuie dat în enunţ ori telegrafic; unde să fie inclusă definiţia genului de operă în structura unui comentariu; care ar fi introducerea cea mai potrivită, etc.), iar doamna Mihală, deşi a stat 3-5 ore cu noi, a refuzat orice sumă de bani, argumentând că “venise să ne pregătească deoarece auzise că suntem elevi performanţi, care doresc ş  pot să ia o notă mare la examen”. Această dragoste pentru cunoaştere mai puternică decât cea pentru “lucrurile lumeşti” ne-a impresionat profund.

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Sarbatoare

Un răspuns la „Limbi de foc

  1. Pingback: Recapitulare (7) Efervescenţă muli-laterală de 16 ani şi 6 luni | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s