Focul frige mâna, frigul arde obrajii

Frigul şi focul….. rece şi cald….. arde şi frige? 

Se ştie că oricine îşi bagă mâna în foc se frige, acţiune care nu presupune prezenţa frigului, ci (la un grătar) a unei frigări – vergea de lemn înfiptă în carne (nu umană, de vânăt) -. Asemănarea dintre verbul “a frige” şi substantivul “frig” se datorează similitudinii etimonurile latine (frigere, frigus). Deci, românaşul cu grătarul său nu şi-a adus nici un aport la creerea acestei confuzii. 

Se mai ştie că, după ce-ai fost afară la temperaturi negative să cureţi zăpada din faţa casei şi intrii înăuntrul locuinţei tale, făcând o trecere bruscă de la un mediu rece la unul cald, vei simţi o usturime în obraji, pe care, din motive evidente, bătrânii din popor au numit-o ardere.

Ca o curiozitate, verbul “(a) arde” provine din latinul “ardere”, iar substantivul “ardere” s-a format prin derivarea verbului “(a) arde”.   

Interesantă este încrucişarea termenilor care exprimă temperaturi diametral opuse: frigul poate arde, focul poate arde, focul poate frige, frigul poate frige.

Cum cu măsurile fizice nu-i de glumit, propun ca, pentru a evita orice fuziune între frig şi caldură, verbul care exprimă acţiunea frigului de a răci să fie “(a) frige”, iar verbul care exprimă acţiunea focului de a încălzi să fie “(a) arde”.

 

Celor ce nu înţeleg diferenţa dintre minus grade Celsius şi plus Kelvin, îi invit să se frigă(rească) la un foc arzător:

Mă arde şi mă frige!

Observaţii pe desen: (1) Cu aragajul aprins şi fereastra deschisă, poţi să te arzi în frig şi să te frigi în foc!

(2) Precizare: Hota nu-i aprinsă!

(3) În apartamentul de la etajul superior, un cetăţean bucurându-se de temperatura potrivită a locuinţei sale se pregăteşte să facă o baie caldă la picioare şi să consume o apă rece pentru gât! Mare grijă să nu se frigă sau ardă!

(4) Dar staţi, vecinul e chiar Radarul! Confuzia dintre chibrit şi ţurţure, foc de tabără şi circ glaciar, aisberg şi clădire-n flăcări, Stea Polară şi planeta Pluto îl obligă la vigilenţă tempera(mentală)turală!   

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Gramatica ilustrata

Un răspuns la „Focul frige mâna, frigul arde obrajii

  1. Pingback: Recapitulare (7) Efervescenţă muli-laterală de 16 ani şi 6 luni | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s