Sfinte Sisoie!

Un om luat prin surprindere, pus în faţa unui fapt minunat ori terifiant sau doar copleşitor, exclamă “Sfinte Sisoie!”.  Dar cine-i acest “Sisoie”, or şti cititorii paginii web a calendarului creştin – ortodox şi prozei lui Topârceanu (“Minunile Sf. Sisoie în Rai”):

Sfântul Sisoie cel Mare ar fi fost un credincios care-a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhuri rele şi-a învia morţii. Mare postitor din pustiul Egiptului, în care a fost nevoit să stea timp de 72 de ani. A murit în anul 429 d.Hr.

De ce tot neamul îl învocă pe “făcătorul-de-minuni”, trecut în cele veşnice acum 1583 de ani? Sunt minunile cotidiene de astă zi la fel de uluitoare ca cele de pe-atunci, prin care mortul începea să umble, bolnavul îşi lua patul iar ăl’ necurat ieşea-zvârlit din trup?

Nu-s, dar ştafeta şocului spiritual a scăzut cu-un Sisoie în jos. Până la urmă, chiar şi o materie respingătoare prin culoare şi miros, produs al unui bol alimentar nu tocmai de post, a ajuns considerat “sfânt” (‘holy’). Sfinte Sisoie!

Reclame

Un comentariu

Din categoria Glosar teologic

Un răspuns la „Sfinte Sisoie!

  1. Pingback: Recapitulare (6) Se lasă o răceală ca din vârf de munte | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s