Tocilarul – bucher al bibliotecii

În cadrul unui mediu educaţional în care majoritatea elevilor desconsideră pregătirea intelectuală pe care sunt obligaţi să o parcurgă (de statul român), circulă un termen nu tocmai apreciativ pentru a desemna acel tip de şcolari care “îşi învaţă lecţiile zi de zi în loc să-şi trăiască viaţa”  [sic!]:: tocilar!

Îmi amintesc aceea zi când, la ora de dirigenţie, în clasa a VI-a, doamna profesoară a ales să discutăm însemnătatea acestui termen. Am stabilit, de comun acord, că tocilarul este acel elev care “îşi învaţă lecţiile pe dinafară, în mod mecanic, fără pricepe ce învaţă sau a pătrunde în esenţa lecturii”.

De aceea, un elev cu deprinderea de a face conexiuni logice între informaţiile pe care le asimilează nu intră în tiparul unui ‘bucher al bibliotecii’. 

Din experienţa mea personală, vă pot spune că, deşi am fost premiant pe parcursul a opt ani de şcoală într-un mediu în care elevii nu preţuiau ‘stereotipul studentului silitor’, nu mi s-a spus niciodată tocilar, ci geniu (să se datoreze acest lucru faptului că întotdeauna împărtăşeam cunoştiinţele mele cu colegii prin intermediul ‘temelor pentru acasă’?) 

Celor ce nu înţeleg că tocilarul este ori meşterul care ascute la tocilă instrumente de scris (ascuţitorul – meseriaş dedicat), ori elevul care “spune lecţia ca pe o poezie” (bucherul – şcolar superficial), îi invit să privească calvarul elevului care trece de copertă, parcurge fila de caiet şi, cu toate că asimilează celuloza informaţiei, nu înţelege nimic:

Tocilar la masa de studiu

OBSERVAŢII PE DESEN: (1) Tocilarul este o persoană cu aspect comun, pereche de ochelari, freză  bulbucată, pistrui pe obrăjiori, privire deranja(n)tă, mânuţe scurte, haină-n dungi şi ‘etichetă’ deasupra lui.

(2) Întotdeauna, între tocilar şi lectură intervine planul superficial, care, datorită modului de lecturare de pe deasupra, nu-l lasă să pătrundă în ‘straturile din adâncime’.    

(3) Tocilarul este şi un ascuţitor dedicat, însă numai într-un viitor îndepărtat, spre care îl va duce pregătirea neserioasă în cadrul sistemului de învăţământ.

(4) Radarul, în schimb, este elevul conştiincios care a deprins normele gramaticale academice mai bine decât orice profesor: el este peste DEX, DOOM sau DIGG (Dicţionarul Indicativ al Greşelilor Gramaticale), el este cel mai mare gramatician, premiat cu Distincţia Nobilă pentru Frăţie Lingvistică din acest an!

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Gramatica ilustrata

3 răspunsuri la „Tocilarul – bucher al bibliotecii

  1. mitica

    [să se datoreze acest lucru faptului că întotdeauna împărtăşeam cunoştiinţele mele cu colegii prin intermediul ‘temelor pentru acasă’?)
    -cred ca da. Acum, mare atentie -stim noi pe cineva care va cauta…vreo virgula pusa sau nepusa.[!}

  2. Draga Mitica: „Radarul” – ca personaj in articolele de gramatica – l-am inventat cu un scop sugestiv. Nu intra in tiparul academicianului varstnic care isi sanctioneaza studentii pentru dezacorduri, si nici in acela al „carcotasului” care reia intr-o emisiune (ori un articol) toate ideile cu o morfologie….. nefericita, exprimate oral (sau in scris).
    Radarul zambeste si….. atat. Deznodamantul nu-l cunoastem: ramane un mare mister…..

  3. Pingback: Recapitulare (6) Se lasă o răceală ca din vârf de munte | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s