Pricepuţi rău: Escrocul, Aghiuţă şi….. Profesionistul?

Priceperea este o însuşire pozitivă, până la un punct. A te pricepe în general înseamnă “a da dovadă de iscusinţă, a fi în stare să duci al capăt un lucru”. A te pricepe într-un domeniu înseamnă “a avea cunoştiinţe suficiente pentru a-ţi întreprinde activitatea”. Iar dacă sectorul tău de activitate este cel al escrocilor, priceperea ta numai e bună deloc.

Pe lângă de sensul de “şmecher”, substantivul “priceput” mai poate avea şi un alt sens negativ, de “abil, dibaci” în decepţionarea oamenilor. Nu degeaba se spună că necuratul este iscusit şi îndemânatic: sarcina lui este să amăgească oamenii şi o face cu pricepere de drac.

Dacă expresia “a se pricepe rău” ar avea drept agent pe escrocul de mai sus sau aghiuţă de mai jos, aş înţelege-o, însă când este atribuită unei persoane care excelează într-un domeniu, deja trece dincolo de aria mea de înţelegere.

Cum se poate ca profesionistul să fie pus în aceeaşi oală cu hoţul şi nespălatul? De fapt, el “se pricepe bine”, pentru că munca întreprinsă de el este pentru binele comunităţii şi nu în detrimentul valorilor morale.

 

Cei pricepuţi rău în a-i confunda pe experţii în profesii de bună credinţă şi specialiştii în meserii de rea necredinţă, le dedic un râset de om rău:    

“Priceput mai e.....!”

OBSERVAŢII PE DESEN: (1) ‘Omul rău’ din imagine este escrocul care a pungărit oameni cinstiţi şi oneşti, spre achiziţionarea unei stări financiare pe care nu o merită.

(2) “Etichetele’ moralităţii sale au fost puse nu de vreun escrocat supărat, ci de magazinul de îmbrăcăminte priceput în croirea de veşminte pentru infractori.

(3) Băiatul cu şapcă în culori reci are o mare nepricepere în materie de iscusinţă…..

(4) Iar Radarul, ultimul din ei, este cel mai dibaci detector, începe cu eroarea şi, la nici o secundă după aceea, identifică “priceputul” care a produs-o…..

Reclame

3 comentarii

Din categoria Gramatica ilustrata

3 răspunsuri la „Pricepuţi rău: Escrocul, Aghiuţă şi….. Profesionistul?

 1. mitica

  Spor la invatatura si nu uita sa mai treci pe aici cand mai gasesti ceva de spus .
  Pro 22:29 Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lîngă împăraţi, nu lîngă oamenii de rînd.
  [pentru partea pozitiva]:

 2. Draga Mitica, la masa – nu cu imparatii – dar cu voi, cu fiecare prilej, sigur oi sade, si in nici un caz nu sunteti „oameni de rand” (2D) ci „entitati tridimensionale” in suflet (3D).
  O zi frumoasa!

 3. Pingback: Recapitulare (5) M.(atrix).T.V. | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s