De ce iepuraş, nu găină de Paşti? Ţopăitul originar al lui “Easter Bunny”

1. Iepuraşul-cloşcă 

A fost odată ca orice-dată, în ţara plină de pajişti verzi şi aer curat al românaşilor, un omuleţ cu mai puţin scaun la cap care, întrebat de un reporter care este specificul sărbătoriilor de Crăciun şi de Paşti, a răspuns: “De Crăciun vine Moşul, de Paşte vine iepuraşul!”. 

Povestea bătrânului Santa Claus ştim cam de unde vine şi sunt destule figuri care să fii inspirat un astfel de personaj aducător de daruri, dar iepuraşul? Mă îndoiesc ca inspiraţia pentru Easter Bunny a venit pe baza unei rozătoare cu blăniţă ducând ouă vopsite într-un coşuleţ….. 

Adică, de ce să nu fie o Găină de Paşti, care să cotcodăcească zburdând pe câmpii şi să ne aducă ouşoare colorate? Dar ar părea ridicol, nu? Cloşca e văzută ca o fiinţă pe care nu o prea duce mintea, nu prea încântătoare şi, în plus, de ce ar dărui ea învelişurile pline cu albuş şi gălbenuş din care, dacă ar sta peste ele şi le-ar ţine la adăpost, ar ieşi puişori gureşei, pufoşei şi drăguţei?

2. De la mit la ‘tradiţie’ şi legende urbane

De unde a venit iepuraşul de Paşti? Din Germania, se pare. 

Ce simbolizează el? Noua viaţă din timpul primăverii, fertilitatea şi renaşterea. 

Ce legături mitologice are el? Cu zeiţa Eastre din credinţa păgână anglo-saxonă, cea a fertilităţii şi primăverii, căreia i se dedica luna aprilie. 

Care este mitul? Era iarnă, Eastre se plimba prin nămeţi şi – ce să vezi! – o pasăre rănită. Pentru că vânătorii sunt mai periculoşi decât vulpile, ce s-a gândit zeiţa, să transforme păsărica într-o iepuroaică, dar să-i păstreze capacitatea de a depune ouă. Şi cum zeităţii trebuie dată o ofrandă chiar şi fără astfel de binefaceri, iepuroaica păsărească a decorat frumos nişte ouă şi le-a dăruit păgânei. Sfârşitul poveştii spuse de bătrâni a fost deviat probabil de copilaşii care o ascultau – or fi pus zeiţa să dea cadou ouăle celor mici – şi aşa s-a născut “tradiţia”! 

Cine a venit cu ideea? Colonizatorii germani ai statului Pennsylvania care, odată au păşit în lumea nouă, s-au gândit să reinventeze vechile mituri. 

Care este povestea de necrezut ce stă la baza ei? O femeie care picta ouă pentru sărbătoarea pascală vine cu ideea fenomenală de a ascunde ouăle într-un gard pentru ca să le găsească cei mici. Copilaşii dau de ascunzătoare, însă când iese un iepure dintr-o gaură, nu se mai gândesc ei că mămuca vroia să le facă o surpriză, ci se gândesc că acel rabbit le-a făcut un cadou. 

Care este legătura religioasă (pe care, fireşte, nu o vom găsi în Evanghelii)? Când trupul lui Iisus a fost dus în peşteră, un iepuraş a stat să-l vegheze. A stat el ce-a stat în vreo scorbură, dar în noaptea când Mântuitorul a Înviat, rozătoarea a încercat să anunţe minunea în rândul oamenilor aducând un ou colorat. Oamenii nu s-au prins de ce încerca el să le comunice dar au crezut că vor primii în fiecare duminică astfel de daruri de la patruped!

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Sarbatoare

Un răspuns la „De ce iepuraş, nu găină de Paşti? Ţopăitul originar al lui “Easter Bunny”

  1. Pingback: Recapitulare (5) M.(atrix).T.V. | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s