Duminica Floriilor

“De azi intru în Săptămîna Mare, în săptămîna patimilor Domnului nostru Isus Cristos. Mă întreb dacă mintea mea este pregătită să-L întîmpine şi să-L urmeze […] dacă simţurile mele sunt pregătite să îndure chinul Său […] Nu mă regăsesc nici în mulţimea care-L aclamă mergînd înaintea Lui, nici în gloata veselă care vine în urmă. Sunt, poate, undeva, o umbră între templul zarafilor şi smochinul uscat, aşteptînd, orb şi schiop, vindecarea” – Răsvan Cristian Stoica (Duminica Floriilor)   

 

“O astfel de sărbătoare precum Floriile trebuie celebrată, trebui trăită în extaz.. O zi profețită, o zi profetică ar trebuie să îi facă pe oameni să exulte. […] Pe acest fundal al bucuriei, Luca prin excelență, ne prezintă două ”anomalii”: Cârcoteala Fariseilor şi Plânsul lui Iisus. Răutatea ”din sânge”, invidia din inimă, ranchiuna camuflată de o falsă condescendență a Fariseilor [….] contrastează radical cu plânsul lui Isus pentru Ierusalim, unul care aparent nu e în ton cu atmosfera. De ce plânge Isus?  Pentru că vede dincolo de aparențe, pentru că e plin de compasiune pentru coroana Creației Lui! Pentru ce plânge Isus? Pentru prezentul ignorant în care trăiau concitadinii Lui şi viitorul sumbru care se întrezărea. Cum ne surprind pe noi Floriile?!? În ce ”tabără ”? Decât cârcotind, mai bine plângând. Pentru noi și pentru semeni…” – Barthimeu (Două paradoxuri de Florii – Cârcoteala Fariseilor și Plânsul lui Isus)

 

Iisus a mers pe măgăruş! El este modelul nostru de smerenie. Ce a găsit El când a venit în lumea noastră? Un popor asuprit de Puterea Romei. Oameni divizaţi: Unii aşteptându-L pe Mesia. Alţii, nemai având răbdare, fie s-au resemnat, fie au colaborat tacit… Inimi arogante în care era şi mult exclusivism: ‘Noi suntem aleşii lui Iahve. Ceilalţi? Păgâni, barbari, idolatri …[jeg!!!]’. Nu departe de ei era un popor la fel de falnic. Ei se credeau cei mai favorizaţi de Natură. Nu sunt nici ca cei din Sud nici ca cei din Nord . Ei sunt – perfecţiunea. Au filosofi, au cultură, au răspunsuri pentru toate şi pentru toţi. La şcoală se preda o învăţătură ciudată. ‘Între noi şi restul lumii este o mare prăpastie …niciodată nu va fi altfel’. Câţiva dintre ei erau acolo văzându-l pe Cel care a intrat blând călare pe mânzul unei măgăriţe…’Am vrea să-l vedem pe Isus, domnule’. Ce bine că n-au dat de Simon zilotul, de Ioan a lu Zebedei sau …{?} Filip a venit şi a spus lui Andrei …Andrei şi Filip au venit să transmita rugămintea lor la Isus. Filip a fost unul dintre cei chemaţi [în mod nemijlocit ] de Isus. Ştia din ce material e făcut – Avea nevoie [şi ] de unul ca el…. “A doua zi Isus a vrut să Se ducă în Galilea, şi a găsit pe Filip. Şi i-a zis: „Vino după Mine.” Filip era din Betsaida, cetatea lui Andrei şi a lui Petru. Filip a găsit pe Natanael, şi i-a zis: „Noi am găsit pe Acela, despre care a scris Moise în lege, şi proorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif. Natanael i-a zis: „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?” „Vino şi vezi!” i-a răspuns Filip.” [Ioan, 1:43 – 46] Iată ce a adus nou creştinismul – printre altele.  Invitaţie la părtăşia cu Isus. ..într-o lume cu multă duşmănie, aroganţă, exclusivism … ,,Vino şi vezi’’ Care e marele pericol azi? Tot mai puţini oameni care sunt gata să-i accepte în mijlocul lor pe cei pe care-i cheamă şi doreşte Isus… ,,Isus care a surpat zidul despărţitor al duşmăniei” ,PRINŢUL PĂCII’.” – Mitică Holhos (Iisus a mers pe Măgăruş)

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Sarbatoare

Un răspuns la „Duminica Floriilor

  1. Pingback: Recapitulare (5) M.(atrix).T.V. | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s