Aventurile lui Habar N-am

În vechime, un sol era cel emisar oficial însărcinat să transporte tratativele oficiale, în numele unui suveran, a unui dregător sau ţari întreagi, până la destinaţie.

Astăzi, îi spunem curier, îl numim în mod oficial sau neoficial şi îl însărcinăm cu sarcini mai comune, în general livrarea unui pachet sau a unei informaţii către destinatar.    

 

Poporul turc, sub a cărui jug semi-lunatic au suferit ţările române o jumăte de mileniu, aveau o denumire interesantă pentru informaţia transportată pe cale oficială (haber).

Mai târziu, un capuchehaie de-al românilor a preluat atât informaţia cât şi numele sub care ea a fost transmisă, cu o mică schimbare de vocală (habar).

Anii au trecut, s-a inventrat telegraful, radioul, televizorul, internetul, s-a renunţat la serviciul mesagerilor iar singurii soli rămaşi au fost diplomaţii şi poştaşii.

Şi totuşi, habarul a rămas.

 

Pentru destinatar, a nu avea habar înseamnă “a nu ştii nimic, a nu avea nici o idee despre ceva”.

Pentru transmiţător, a nu avea habar înseamnă “a nu-şi face griji, a nu-i păsa de ceva”. 

In ambele cazuri, habarul reprezintă sulul de informaţie esenţială, în lipsa căruia cel care trebuie să o primească este total neinformat, iar în posesia căruia cel ce trebuie să o trimită este groaznic de temător cu gândul la eventualele primejdii sau întâmplări neplăcute care pot deteriora mesajul ce trebuie transmis.

 

Pentru trimiţător, cum ţi-e habarul înseamnă “cum îţi merge, cum îţi stau lucrurile?”. 

Pentru el, habarul este subiectul cel mai important, preocuparea principală, însăşi viitorul său depinzând de soarta habarului.

Habarul înseamnă veste, cunoştiinţă, idee (în general), reprezintă grijă, preocupare (2, 3), subiectul cel mai important (1,3). 

În ziua de astăzi, habarul este scrisoarea din plic, semnalul telegrafic, unda radio, transmisia televizată, mesajul electronic.

Curierul un mai este un om (decât pentru scrisoare), ci un element imaterial, pe care nu îl poţi atinge şi în care ai totuşi încredere să-ţi transmită habarul.

 

Care să fie motivul?

S-a inventat tele-habarul!

Reclame

Un comentariu

Din categoria Lex Politic

Un răspuns la „Aventurile lui Habar N-am

  1. Pingback: Recapitulare (5) M.(atrix).T.V. | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s