Anul 1916, Luna Martie, Ziua 25

25 martie 1916 a fost o zi de sâmbătă.

Creştinii sărbătoreau Buna-Vestire, iar elenii Ziua Independenţei.

 

Primul Război Mondial se desfăşura în continuare.

Lupte grele în vest, pe frontul Franco-Germano-Belgian, şi în est, pe frontul Austro-Germano-Româno-Rus. În sud, bătalii între austrieci şi italieni, români şi bulgari. Conflagraţia s-a extins până în China.

La sol, se observă o activitate intensă a artileriei germane la sud-est de râul Mouse (bătălia de la Verdun).

Pe ape, un distrugător german este scufundat de o navă britanică (HMS.Cleopatra), o alta britanică este scufundată prin coliziune (HMS Medusa), iar un torpilor nemţesc (S22) este distrus prin explozia unei mine, luându-şi comandantul (căpitan-locotenent Karl Galster, fiu de amiral) în adâncuri.

Din aer, hidroavioane britanice întreprinzând o operaţiune anti-germană bombardează Insula Sylt şi coasta Schleswig-Holstein.

 

Poporul amerindian Yana şi tribul californian Yahi plângeau din ceruri moartea ultimului lor urmaş, Ishi. Îşi dăduse ultima suflare la San Francisco; era bolnav de tuberculoză.   

 

În Australia, la Melbourne, era vărsată o lacrimă pentru arhitectul scoţian David Mitchell. Pe durata vieţii sale, acesta proiectase atât lăcaşe de cult (Biserica Scoţiană, Catedrala Sfântului Patrick) cât şi clădiri cu rol economic (Hotelul Menzies) sau instituţii de învăţământ (Colegiul Doamnelor Prezbiteriene).

 

Într-o casă din Belmont, Massachusetts, doi soţi se bucurau de naşterea fiicei lor, Eleanor Dorothy Lovegren. Mai târziu, va deveni o actriţă americană celebră, Jean Rogers.

 

Dincolo de Statele Unite, în Marea Britanie, la Londra, alţi doi soţi, evrei londonezi, erau mai trişti: copilul care se născuse, David Kodeish, era aşa de mic încât doctorii nu se aşteptau să trăiască. Şi totuşi, a supravieţuit, devenind un mare actor de comedie: Davy Kaye.

 

În afara oraşului, la Hexhman, Northumberland, un vicar anglican şi soţia sa erau  binecuvântaţi cu venirea pe lume a unui băiat: Alan Gabriel Barnsley. Sub pseudonim, el va ajunge nuvelistul Gabriel Fielding.

 

Trecând în Europa, în satul Lobberich din Westfalia de la Nord de Rin, am găsi locul de naştere a lui Kurt Zitzen, ofiţer german al Wehrmacht-ului decorat în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cu tot curajul său, a fost capturat de trupele sovietice (1944) şi ţinut prizonier până la retragerea armatei roşii (1953).  

 

Au murit oameni pe front, alţii au murit acasă, dar alături de moartea a mers darea de viaţă.

Trecând de Deutschland, de Austria, Ungaria, chiar şi de Ardeal, am ajuge în Regatul României, iar dacă am urma cursul Argeşului până în Piteşti, am găsi o casă măricică în care s-a născut fetiţa unui meşter ardelean şi a unei doamne dintr-o familie cu stare: Eliza Laslo, bunica mea.

 

Ea nu a fost ultima dintr-un popor însă a trăit 92 de ani (1916 – 2008), nu a luptat pe front însă cumnatul ei a făcut-o cât pentru tot tot neamul românesc (aviator Petre Râpeanu), nu a făcut comedie însă prezenţa de spirit a soţului ei a fost întotdeauna complementară (Ion Vişan-Miu), nu a proiectat clădiri însă fiul ei a devenit arhitect (dr.arh.Constantin Vişan), nu a practicat actoria însă nepoata ei se îndreaptă spre domeniul cinematografic (Andra Vişan-Miu) şi nu a scris cărţi însă nepotul ei se aproprie de o carieră literară (subsemnatul). Pentru a nu lăsa tabloul incomplet, amintesc de priceperea meşteşugărească a tatălui ei (Ştefan Laslo), longevitatea mamei ei (Maria Dima), îndemânarea manuală a surorii ei (Ana Laslo), activitatea de designer a fiului ei (Radu Vişan-Miu), talentul de desenator a nepotului ei (Mihai Vişan-Miu) şi cunoştiinţele riguroase ale celuilalt nepot al ei (Alexandru Vişan).   

 

BIBLIOGRAFIE: (1) First World War, On this day: 25 March 1916

(2) ‘March 25, 1916 – Ishi dies, a world ends

(3) Wikipedia – Karl Galster, David Mitchell, Jean Rogers, Davy Kaye, Gabriel Fiedling, Kurt Kitzen

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Reconstituiri

Un răspuns la „Anul 1916, Luna Martie, Ziua 25

  1. Pingback: Recapitulare (4) Ziarul “Theodor”, Nr. 1/martie 2012 | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s