O pagină de literatură (3): Analiza poeziei “Lacul”, de Alexandra Lupu

Poemul “Lacul” al lui Mihai Eminescu e un exemplu foarte important de creaţie clasic-romantică deoarece tema naturii e utlizată pentru a o evidenţia cât mai mult pe cea a iubirii dintre eul liric şi persoana iubită (1).

Poetul se foloseşte de cât mai multe modalităţi artistice în a reda universul cosmic şi spaţial, simbolizat, în majoritatea operelor cunoscute, de cel teluric, pentru că doreste să-şi infăţişeze percepţia inovatoare asupra lumii (2).

Prin ideile expuse, Mihai Eminescu poate fi considerat un clasic al Romantismlui, reuşind, prin intermediul creaţiei sale poetice, să redea trăiri puternice şi intense.

Mihail Eminovici – „un clasic al Romantismului” – la 19 ani, singur…. la Viena

 P.S.: Notă asupra publicării în trei părţi (3) 

Notă: (1) Comparaţie cu proza (referire la romantismul poetic al lui Eminescu): “măi, mai toţi sunt pasionali ca în romanele de dragoste” (Alexandra)

(2) Atenţionare (“măi!”): efectul este creat prin “ars poetica (arta poeziei)”.

Constatare: “şi mulţi se întreabă de ce suntem o generaţie aşa de ciudată şi totuşi atât de manipulatoare” (Alexandra). Creaţia lirică să fie de vină?

(3) Analiza de faţă este “un text destul de greu pentru cititorii de “Amurg”” care “au o axaţie cu noaptea/seara”. Presupunând că şi aceştia fac parte din rândul cititorilor mei, Alexandra mi-a recomandat să-l public online în trei părţi.

 

ALTĂ OBSERVAŢIE PENTRU ELEVII DE CLASA A VIII-A 

Definiţia corectă a genului liric este “genul în care autorul îşi exprimă în mod direct sentimentele”. Atât! Restul (“prin intermediul eului liric, figurilor de stil şi imaginilor artistice”) face un profesor  cu experienţă la catedră să-şi smulgă părul din cap, pentru că exprimarea directă nu are intermediu!

Pentru a evita o astfel de eroare de logică, recomand elevilor care în această vară for da examenul la română modelul de introducere folosit de Alexandra: “Textul “Lacul”, scris de Mihai Eminescu, are ca teme centrale iubirea şi natura, ele fiind conturate din perspectiva directă şi subiectivă a eului liric cu ajutorul figurilor de stil şi imaginilor artistice.

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Arta Literaturii, Comentarii de poezie

3 răspunsuri la „O pagină de literatură (3): Analiza poeziei “Lacul”, de Alexandra Lupu

  1. Pingback: Recapitulare (4) Ziarul “Theodor”, Nr. 1/martie 2012 | tudorvisanmiu

  2. Totusi, cine este Alexandra Lupu? Am dat pe un avatar cu acest nume insa adresa de email de acolo nu este una functionala. Este Alexandra un pseudonim?

  3. Alexandra Lupu (acesta este numele ei real) este o elevă de liceu din Iaşi în clasa a X-a. Am discutat de mai multe ori cu ea pe acest blog, iar la un moment dat mi-a propus ca ea să posteze aici comentariul ei asupra poeziei „Lacul”, iar eu să-l public. Am acceptat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s