Un Metal mai uşor ca…. Puful de Păpădie?

Un grilaj metalic deasupra unui puf de păpădie. Această imagine este într-adevăr foarte fascinantă. Mă duce cu gândul la o coajă de ou susţinând o cărămidă, o scobitoare peste care este pus un teanc de cărţi, o furnică purtând în spate o fărâmă mare de pâine, un deget susţinând o nicovală, ce mai!, un pământean muritor ţinând pe spate bolta cerească.

Toate aceste peisaje sunt foarte dinamice: primele şi ultimele două se vor schimba instantaneu, cu prăbuşirea imediată a corpului nevoit să suporte un lucru mai greu decât el. Numai furnicuţa îşi va continua drumul: ea este o insectă uimitoare, care poată căra lucruri cu o greutate de 100 de ori mai mare decât a ei.

Nu am fi crezut că păpădia este şi ea o furnicuţă…. cred că nu-i, din moment ce şi-un ghemotoc de hârtie, o bucăţică de polistiren sau un păhărel de plastic o strică. Cu grilajul trebuie să fie ceva special: micro-latticele metalice sunt o structură de nanotuburi din carbon creată de o universitate californiană, fiind cel mai uşor material solid din lume.

Însă este solid numai din punct de vedere al stării de agregare: dacă ne-am lua după alcătuire, în care intră 99,99% aer, am zice că-i gazos. Secretul este că acest aerogel (sau “fum îngheţat”, cum i se mai spune) este “o reţea de tuburi goale interconectate cu o grosime de 1000 de ori mai mică decât cea a părului uman” (spune Tobias Schaedler, principalul autor al lucrării). Deci acele tubuleţe reprezintă procentul solid de 0,01% (proiectat cu ajutorul unor măsurători în nanometri, microni şi milimetri), iar între ele se află…. aer!?! Exact.

V-aş spune şi proprietăţile acestor micro-lattice metalice, însă mai important decât acestea sunt aplicaţiile. Aflând această ştire, am putea spune: “A, da, interesant, şi ce-i cu asta?”. Păi, aerogelul ar putea fi folosit pentru electrozii bateriilor, absorbţia şocurilor electrice şi vibraţiilor sau chiar înmagazinarea energiei, ţinând cont de abilitatea sa de a se comprima şi a se întoarce la starea iniţială.

Noul material seamănă, în mai multe feluri, cu Turnul Eiffel, fiind aproape o oglindire la scară micrometrică a acestei structuri mult mai mari. Adevărul este că, dintotdeauna, mărimea a fost importantă pentru om. Chiar şi în prezent, unii se întrec să facă cele mai mari, grele sau înalte clădiri, alţii, cele mai mici, uşoare sau scurte obiecte….

Reclame

Un comentariu

Din categoria Universale

Un răspuns la „Un Metal mai uşor ca…. Puful de Păpădie?

  1. Pingback: Recapitulare (2) Moş Ianuarie prin troiene, fugind de lupi până la cină… roşii şi râsete incluse! | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s